Agențiile Gavi, OMS și UNICEF fac apel pentru unirea eforturilor în vederea asigurării imunizării de rutină și pentru a continua campaniile de vaccinare împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. 
 
COVID-19 perturbă furnizarea de servicii de imunizare salvatoare de vieți în întreaga lume, punând în pericol milioane de copii, care riscă să se îmbolnăvească de difterie, rujeolă și poliomielită, atât în țări bogate, cât și în țări sărace. Acest avertisment sumbru vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), UNICEF și Gavi, Alianța pentru vaccinuri, înainte de summit-ul mondial privind vaccinarea care va avea loc în data de 4 iunie și la care vor participa lideri din lumea întreagă pentru a contribui la menținerea programelor de imunizare și a reduce impactul pandemiei în țările cu venituri reduse.
 
Conform datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Gavi și Institutul de Vaccinuri Sabin, furnizarea serviciilor de imunizare de rutină a fost îngreunată în mod semnificativ în cel puțin 68 de țări și poate afecta aproximativ 80 de milioane de copii, cu vârste sub un an, care trăiesc în aceste țări.
 
IMUNIZAREA DE RUTINĂ A COPIILOR ESTE PERTURBATĂ
Din luna martie 2020, serviciile de imunizare de rutină a copiilor au fost perturbate în întreaga lume la un nivel care ar putea fi fără precedent de la începerea programelor extinse de imunizare (PEI) din anii 1970. Peste jumătate (53%) din cele 129 de state în care au fost disponibile date au raportat perturbări, de la moderate la severe sau o suspendare totală a serviciilor de vaccinare în perioada martie-aprilie 2020. 
 
„Imunizarea este unul dintre cele mai puternice și fundamentale instrumente pentru prevenirea bolilor din întreaga istorie a sănătății publice”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Perturbarea programelor de imunizare provocată de pandemia de COVID-19 amenință să anuleze deceniile de progrese înregistrate împotriva unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola”.

„La summit-ul mondial privind vaccinarea  din 4 iunie de la Londra, donatorii își vor declarat suportul pentru Gavi, Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare, pentru a susține și accelera aceste eforturi salvatoare de vieți în unele dintre cele mai vulnerabile țări. Îi îndemn, din toată inima, pe donatori să finanțeze integral Alianța. Aceste state, și mai ales acești copii, au nevoie de vaccinuri și au nevoie de Gavi”.
 
Motivele care au provocat perturbarea furnizării de vaccinuri diferă. Unii părinți sunt reticenți în a-și părăsi domiciliul din cauza restricțiilor de circulație, a lipsei de informare sau din cauza temerii de infectare cu noul coronavirus. Și mulți lucrători medicali nu sunt disponibili din cauza restricțiilor de călătorie sau a reafectării pe alte posturi destinate luptei împotriva COVID-19, precum și din cauza lipsei echipamentului de protecție.
 
„Mai mulți copii din mai multe țări sunt acum protejați împotriva mai multor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare decât oricând în istorie”, a declarat Dr. Seth Berkley, CEO Gavi. „Din cauza coronavirusului, acest progres imens este acum în pericol, iar boli precum rujeola și poliomielita riscă să reapară. Menținerea programelor de imunizare nu are doar rolul de a preveni mai multe epidemii, ci va asigura și infrastructura de care avem nevoie pentru eventuala vaccinare împotriva COVID-19 la scară internațională”.
 
Întârzierea transporturilor de vaccinuri exacerbează această situație. UNICEF a raportat o întârziere semnificativă în distribuirea planificată a vaccinurilor din cauza măsurilor de izolare și a scăderii numărului de zboruri comerciale și disponibilității limitate a charterelor. Pentru a reduce aceste întârzieri, UNICEF face apel către guverne, sectorul privat, sectorul transportului aerian și altele în vederea asigurării de spațiu pentru transportul de mărfuri la costuri accesibile pentru aceste vaccinuri care salvează vieți. Gavi a semnat recent un acord cu UNICEF pentru a oferi finanțări suplimentare menite să acopere costurile mai mari de transport de mărfuri pentru a livra vaccinuri, în contextul reducerii numărului de zboruri comerciale disponibile pentru transport.  
 
„Nu putem permite ca lupta împotriva unei boli să pericliteze progresele obținute pe termen lung în lupta împotriva altor boli”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Avem vaccinuri eficiente împotriva rujeolei, poliomielitei și holerei. Deși circumstanțele actuale pot impune suspendarea temporară a unora dintre eforturile dedicate imunizării, aceste campanii de imunizare trebuie să reînceapă cât se poate de repede sau riscăm să o epidemie mortală cu o alta”.
 
Săptămâna viitoare, OMS va adresa noi recomandări statelor cu privire la menținerea serviciilor esențiale pe durata pandemiei, inclusiv recomandări privind efectuarea vaccinurilor în condiții de siguranță. 
 
CAMPANIILE DE IMUNIZARE ÎN MASĂ SUNT PERTURBATE TEMPORAR
Multe state au suspendat temporar și în mod justificat campaniile de vaccinare preventivă în masă împotriva unor boli precum holera, rujeola, meningita, poliomielita, tetanosul, febra tifoidă și febra galbenă, din cauza riscului transmiterii și a nevoii de a menține distanța fizică în etapele incipiente ale pandemiei de COVID-19.
 
Campaniile de vaccinare împotriva rujeolei și poliomielitei, îndeosebi, au fost drastic perturbate, cu campanii de vaccinare anti-rujeolă suspendate în 27 de țări și campanii de vaccinare împotriva poliomielitei suspendate în 38 de țări. Cel puțin 24 de milioane de persoane din 21 de state cu venituri reduse susținute de Gavi riscă să nu efectueze vaccinările împotriva poliomielitei, a rujeolei, febrei tifoide și febrei galbene, holerei, rotavirusului, HPV, meningitei A și rubeolei din cauza amânării campaniilor și introducerii unor noi vaccinuri.
 
La finalul lunii martie, îngrijorările privind răspândirea virusului în condițiile adunărilor publice au dus la publicarea unei serii de recomandări din partea OMS pentru state de a suspenda temporar campaniile de prevenire, în timp ce evaluările de risc și măsurile eficiente de reducere a transmiterii COVID-19 urmau a fi stabilite.
 
În toată această perioadă, OMS a monitorizat situația, iar acum a publicat recomandări pentru a ajuta statele să decidă cum și când pot relua campaniile de vaccinare în masă. Îndrumările arată că țările vor trebui să facă evaluări specifice de risc pe baza dinamicii locale a transmiterii coronavirusului, în funcție de capacitatea sistemului sanitar și în funcție de beneficiile aduse sănătății publice în urma desfășurării campaniilor de vaccinare de prevenire și de control al epidemiilor.
 
Pe baza acestor îndrumări și în urma preocupărilor crescânde cu privire la transmiterea poliomielitei, Inițiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei le recomandă statelor să înceapă planificarea pentru reînceperea campaniilor de vaccinare împotriva poliomielitei, mai ales în țările cu risc crescut de îmbolnăvire de poliomielită.
 
În ciuda dificultăților, mai multe state depun eforturi deosebite pentru a continua imunizarea. Uganda se asigură că serviciile de imunizare continuă împreună cu furnizarea altor servicii medicale esențiale, furnizând inclusiv fonduri destinate transportului pentru desfășurarea activităților de informare și comunicare. În Laos, în ciuda măsurilor de izolare impuse la nivel național în luna martie, imunizarea de rutină a continuat în puncte prestabilite, respectându-se măsurile adoptate de distanțare fizică. 
 
Despre Analiză 
 
Campanii de vaccinare // Numărul total de state cu campanii amânate începând cu 15 mai*
Rujeolă/Rujeolă Rubeolă/Rujeolă Oreion Rubeolă (R/RR/ROR) // 27
Poliomielită (IPV) // 7
Vaccin poliomielitic oral bivalent (bOPV) // 26
Vaccin poliomielitic oral monovalent tip 2 (mOPV2) // 13
Meningita A (MenA) // 2
Febră galbenă (VFG) // 4
Febră tifoidă (TCV) // 2
Holeră (OCV) // 5
Tetanos (Td) // 7

Sondajul online privind starea imunizării a fost realizat împreună cu peste 800 de experți în imunizare, inclusiv reprezentanți ai ministerelor sănătății și ai organizațiilor internaționale din domeniul sănătății din 107 țări.  53 dintre acestea sunt țări sunt cu venituri reduse susținute de Gavi, Alianța pentru Vaccinuri. Datele privind campaniile se bazează pe date raportate către OMS de statele membre începând cu 15 mai 2020. Datele privind motivele întreruperii serviciilor au fost colectate tot din regiuni și în urma efectuării unui studiu pe platforma de formare Scholar cu 1600 de respondenți. 
 
Pe 4 iunie, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii va găzdui Summit-ul mondial privind vaccinarea, al cărui obiectiv este strângerea de fonduri în valoare de cel puțin 7,4 miliarde de dolari pentru Gavi, Alianța pentru Vaccinuri și Imunizare,  pentru a proteja 300 de milioane de copii din 68 de state cu venituri reduse împotriva bolilor mortale în perioada 2021-2025. Aceste fonduri vor contribui la campaniile de vaccinare în masă și la reconstrucția sistemelor sanitare de care va fi nevoie în următorii ani pentru a rezolva problemele provocate de pandemia de COVID-19.
 
Organizația Mondială a Sănătății furnizează leadership global în domeniul sănătății publice în sistemul Organizației Națiunilor Unite. Fondată în 1948, OMS lucrează cu 194 de state membre, din șase regiuni și din peste 150 de birouri, pentru a promova sănătatea, pentru a face din lume un loc sigur și pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili. Obiectivul nostru pentru perioada 2019-2023 este acela de a ne asigura că încă un miliard de persoane vor beneficia de asigurare medicală universală, de a proteja încă un miliard de persoane împotriva urgențelor medicale și de a asigura o sănătate mai bună unui alt miliard de persoane.
 
Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei este un parteneriat public-privat condus de guvernele naționale împreună cu șase parteneri - Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Rotary International, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Fundația Bill & Melinda Gates și Gavi - Alianța pentru vaccinuri. Scopul său este eradicare poliomielitei în întreaga lume.
 
Gavi, Alianța pentru Vaccinuri este un parteneriat public-privat care contribuie la vaccinarea a jumătate din copiii lumii împotriva unora dintre cele mai mortale boli din lume. De la înființarea sa în 2000, Gavi a ajutat la imunizarea unei întregi generații - peste 760 de milioane de copiii - și a prevenit peste 13 milioane de decese, contribuind la înjumătățirea ratei mortalității în 73 de state în curs de dezvoltare. De asemenea, Gavi joacă un rol esențial în îmbunătățirea securității sanitare la nivel mondial prin susținerea sistemelor de sănătate, precum și prin finanțarea stocurilor internaționale de vaccinuri împotriva virusului Ebola, holerei, meningitei și febrei galbene.
 
Alianța pentru Vaccinuri reunește guverne ale statelor în curs de dezvoltare și ale statelor donatoare, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Banca Mondială, industria vaccinurilor, agenții tehnice, societatea civilă, Fundația Bill & Melinda Gates și alți parteneri din sectorul privat. Aici puteți consulta întreaga listă a guvernelor donatoare și a altor organizații esențiale care finanțează activitatea Gavi.
 
***
UNICEF
este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. 
 
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.