Centrul de Excelenta Clinica HIV sau Centrul de Copii Româno-American s-a infiintat la Constanta, pe 6 aprilie 2001, la initiativa Dr. Mark Kline, de la Texas Children’s Hospital din Houston, SUA. 

"Istoria centrului HIV din Constanta este interesanta: aceasta clinica a fost deschisa ca urmare a inlantuirii unor momente cheie. In 1996, dupa o vizita in România, profesorul Mark Kline spunea ca nu isi poate sterge din minte chipurile copiilor cu SIDA din Constanta. Insotit de un fotograf de la ziarul Houston Chronicle si motivat de parteneriatul cu echipa condusa de dr. Rodica Matusa, Dr. Kline a transmis tuturor cât este de urgent sa fie oprita drama copiilor din România. In câtiva ani, mobilizase fondurile necesare pentru renovarea unei crese abandonate si transformarea acesteia intr-o clinica moderna dedicata ingrijirii copiilor cu HIV. Fapt nemaiintâlnit si dovada a pasiunii sale de a proteja acesti copii, Dr. Kline a convins o companie farmaceutica sa doneze medicamentele anti-HIV pentru 500 de copii pe viata. Succesul serviciilor din clinica HIV a fost atât de mare, incât in 2007 centrul si-a largit serviciile pentru toti pacientii cu HIV din Constanta, indiferent de vârsta. Paisprezece ani mai târziu, peste 1000 de pacienti sunt ajutati de echipa mixta de la Centrul de Excelenta,  formata din specialisti de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta si profesionisti ai Fundatiei Baylor."
a declarat Ana-Maria Schweitzer directorul executiv al centrului.

Trebuie mentionat ca in 2007, centrul  a fost redenumit ca Baylor College of Medicine Texas Children’s Hospital Abbott Fund Constanta Infectious Diseases Hospital Center of Excellence – Constanta sau BIPAI România, pentru a reflecta cresterea serviciilor si a parteneriatelor.  In prezent clinica din România face parte dintr-o retea de centre cu cartierul general in Houston, Texas, la Colegiul de Medicina Baylor si la Spitalul Pediatric Texas. Reteaua include 13 tari din Africa, America de Nord si Europa de Est in care BIPAI lucreaza pentru cresterea accesului la servicii HIV centrate pe familie.  

"Consider admirabila longevitatea acestui centru si felul in care continua sa isi dezvolte si sa isi diversifice serviciile. A construi o cladire si a o dota cu toate cele necesare nu este totul. Ceea ce a contat cu adevarat in toti acesti ani a fost munca profesionistilor de la Centrul de Excelenta. Investitia in servicii, medicamente, materiale educative, expertiza care s-a constituit aici, sunt elemente care alcatuiesc viata acestei clinici. Fiecare pacient care ajunge sa traiasca o viata frumoasa si implinita este de fapt materializarea viziunii de mai bine care anima oamenii care schimba lumea, precum dr. Kline sau dr. Matusa".

“Constanta a facut un pionierat in abordarea tuturor problemelor copiilor cu SIDA, nu numai a celor medicale: de la acte civile si asistenta psiho-sociala, la alimentatie, ingrijire, tratament si educatie in gradinite si scoli deschise in spital. Le-am fost si parinti si doctori/asistente/infirmiere, psihologi si educatori. I-am scos din spital, unde dormeau in paturi suprapuse si i-am dus in 12 case de tip familial” declarat dr. Rodica Matusa, unul dintre fondatorii Centrului de Excelenta.

Multi dintre acei copii, care intre timp au devenit adulti, si-au intemeiat familii si nu poti sa nu te emotionezi când in timpul vizitelor la domiciliu auzi bunici fericite, foste mame de copii cu SIDA, care acum au nepoti sanatosi, spunând: “Unde am fost si unde am ajuns!”