Asociația Code for Romania anunță demararea unui parteneriat important alături de compania AstraZeneca, susținător al domeniului „Sănătate” din cadrul programului Civic Labs, prin care sunt cercetate, prototipate și testate soluții digitale pentru societatea românească.
 
Până în primăvara anului 2022, AstraZeneca este partenerul domeniului sănătate, în cadrul căruia Code for Romania caută soluții pentru servicii de sănătate mai bune pentru români.
 
Accesul la servicii funcționale de sănătate reprezintă o nevoie fundamentală a oricărei societăți, fie că vorbim despre nivelul de prevenție, intervențiile de urgență sau tratamentele complexe pe termen lung. În plan local, comunitățile au de parcurs un drum dificil chiar și în ceea ce privește accesul la servicii medicale de bază. Barierele geografice, financiare și de cunoaștere îi împiedică pe mulți membri ai societății să beneficieze de servicii ce intră sub incidența drepturilor fiecărui cetățean.
 
Cu sprijinul AstraZeneca, prima companie farmaceutică ce se alătură acestui demers de digitalizare în sănătate, asociația Code for Romania va încerca în anul care urmează să acopere aceste aspecte dezvoltând instrumente tehnologice care să funcționeze în sprijinul pacienților și al profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a fluidiza întregul sistem.
 
„În cadrul programului Civic Labs, proiectăm soluții digitale pentru problemele României. Fiecare soluție pe care ajungem să o propunem trece printr-un proces complex de cercetare, prototipare, dialog cu cei mai importanți actori din domeniu și apoi testare, deoarece scopul nostru este acela ca soluțiile să producă în mod autentic schimbare în bine. Ultimul an a pus reflectorul pe domeniul sănătății și pe toate lucrurile pe care ar trebui să le avem pentru a asigura un acces cât mai bun la servicii de sănătate eficiente și de calitate pentru toți cetățenii. Nu am putea porni pe un asemenea drum complex fără un partener puternic care să aibă și experiență în acest domeniu de mare impact.”, a declarat Olivia Vereha, co-fondator și Chief Operations Officer la Code for Romania.
 
“Digitalizarea este unul dintre obiectivele strategice atât în plan european cât și pentru țara noastră, iar pandemia a reliefat cât de importanta și necesara este aceasta în toate domeniile, dar în principal în sănătate. AstraZeneca are un numar mare de colaborari la nivel internațional cu diverse ecosisteme de inovație și digitalizare. Ne bucurăm să începem parteneriatul cu Code for Romania și să explorăm împreună noi abordări digitale, centrate pe nevoile identificate în sistemul de sănătate și care să vină în sprijinul pacienților, medicilor și autorităților din România. Considerăm esențială colaborarea între toți actorii din sistem pentru identificarea celor mai potrivite soluții, implementabile rapid și care să aducă o schimbare in bine pentru societatea românească.”, a declarat Radu Rășinar, Area Vice President Central Eastern Europe & Baltics și Country President România la AstraZeneca. 
 
Sănătatea este unul dintre pilonii de dezvoltare ai unei națiuni, iar digitalizarea în serviciile de sănătate intervine în aspecte importante atât pentru pacienți cât și pentru profesioniștii din domeniu. Una dintre principalele zone pe care obiectivul asumat le va acoperi este aceea de gestiune eficientă și transparentă a datelor, fără de care nu putem avea o imagine clară asupra eficienței acțiunilor din sistem. De asemenea, o componentă esențială este cea a educației și formării și, în plus, digitalizarea poate ajuta la crearea de fluxuri de date și interconectivitate care nu ar fi fost altfel posibile.

***
 
Civic Labs este programul prin care generăm soluții de tehnologie civică pentru probleme din cinci domenii-cheie pentru România - educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile, transparență și implicare civică.
 
AstraZeneca (LSE / STO / Nasdaq: AZN) este o companie biofarmaceutică globală, condusă de știință, care se concentrează pe descoperirea, dezvoltarea și comercializarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, în primul rând pentru tratamentul bolilor din trei arii terapeutice - Oncologie, Cardiovascular, Renal și Metabolism și Respirator & Imunologie. Cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, AstraZeneca operează în peste 100 de țări, iar medicamentele sale inovatoare sunt utilizate de milioane de pacienți din întreaga lume. 
 
Code for Romania este o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale. Înființată în anul 2016, Code for Romania este în prezent la o comunitate de peste 1700 de voluntari din sectorul IT care au dezvoltat zeci de aplicații web și mobile pentru România, precum cele din ecosistemul Covid-19 (stirioficiale.ro l rohelp.ro l cetrebuiesafac.ro), redirectioneaza.ro și altele.

Photo by Florian Olivo on Unsplash