În 2020, UNICEF face apel la liderii mondiali și la state pentru a investi în personalul medical care deține know-how și echipamentul necesar pentru salvarea fiecărui nou-născut. Aproximativ 500 de copii se vor naște în prima zi a anului 2020, în România, potrivit estimărilor UNICEF. Bebelușii români vor reprezenta 0,126% din totalul estimat de 392.078 de copii născuți pe 1 ianuarie 2020.  
 
„Începutul unui nou an și a unui nou deceniu reprezintă ocazia de a reflecta în privința speranțelor și aspirațiilor legate nu doar de viitorul nostru, ci și al celor care vor veni după noi”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „La fiecare început de ianuarie, ne readucem aminte de toate posibilitățile și potențialul fiecărui copil care își începe călătoria vieții – cu condiția să i se ofere această șansă”. 
 
Fiji, în Pacific, va fi, cel mai probabil, țara cu primii copii născuți în 2020, iar Statele Unite cu ultimii nou-născuți de Anul Nou. La nivel global, se estimează că jumătate din nașterile petrecute pe 1 ianuarie vor avea loc în opt state:  
1. India — 67.385  
2. China — 46.299 
3. Nigeria — 26.039  
4. Pakistan — 16.787  
5. Indonezia — 13.020  
6. Statele Unite ale Americii — 10.452  
7. Republica Democrată Congo — 10.247  
8. Etiopia — 8.493 
  
În fiecare lună ianuarie, UNICEF îi sărbătorește pe copiii născuți de Anul Nou, considerat a fi o zi de bun augur pentru naștere în toată lumea.  
 
Cu toate acestea, pentru milioane de nou-născuți de pe întregul glob, ziua venirii pe lume este mult mai puțin norocoasă. În 2018, 2,5 milioane de copii au murit în primele luni ale vieții; circa o treime dintre ei au decedat în prima zi de viață. Dintre aceștia, cei mai mulți au murit din cauze ce puteau fi prevenite, precum naștere prematură, complicații în timpul nașterii și infecții precum sepsis. În plus, anual, peste 2,5 milioane de copii se nasc morți. 
 
În ultimele trei decenii, în lume s-a înregistrat un progres remarcabil în privința supraviețuirii copiilor, reducându-se cu peste jumătate numărul mondial al copiilor care mor înainte de a împlini cinci ani. Dar a existat un progres mai lent în cazul nou-născuților. În 2018, din totalul deceselor copiilor sub cinci ani, 47% s-au petrecut în prima lună de viață, în creștere față de 40% în 1990. 
 
Campania globală UNICEF Every Child Alivecere investiții imediate în personal medical cu pregătirea adecvată, care să lucreze cu dotările necesare pentru a se asigura că fiecare mamă și fiecare nou-născut au parte de îngrijire sigură, în scopul de a preveni și a trata complicații în timpul sarcinii și al nașterii. 
 
„Mult prea multe mame nu sunt îngrijite de moașe sau asistente instruite și echipate corespunzator, iar rezultalele sunt dezastruoase”, a mai declarat Fore. 
 
Pentru estimări complete ale nașterilor în 190 de țări, click aici
Pentru aceste date, UNICEF a colaborat cu World Data Lab. Estimările pentru numărul copiilor născuți pe 1 ianuarie 2020 folosesc ultima revizuire a World Population Prospects (2019) a ONU. Bazându-se pe aceste seturi de date, algoritmul World Data Lab (WDL) proiectează estimări ale numărului de nașteri pentru fiecare zi în funcție de țară. 
 
***
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.