Institutul Cultural „Yunus Emre” a lansat, de curând, o platformă științifică dedicată combaterii COVID-19, platformă care face parte din Proiectul de Cooperare Academică și Științifică din Turcia (TABIP), realizat sub auspiciile Președinției Republicii Turcia. La adresa covid19.tabipacademy.com cei interesați pot urmări cele mai noi studii științifice și evoluțiile tehnologice.

Platforma, pe care se regăsesc sute de articole și cercetări gratuite din diverse domenii, este dedicată în primul rând cercetătorilor și tuturor celor care depun eforturi considerabile pentru găsirea unui remediu pentru COVID-19. Cei interesați pot găsi aici cele mai bune practici și progrese din Turcia, dar și din țări precum Germania, Coreea de Sud, SUA, Japonia etc., un factor determinant în crearea conexiunilor în acest sens la nivel mondial fiind rețeaua Institutului Cultural „Yunus Emre”. Oameni de știință, medici, producători de echipamente medicale și alți factori interesați din întreaga lume au posibilitatea ca în ciuda distanței să se unească în activitatea lor de cercetare în ceea ce privește identificarea unui remediu care să învingă temutul virus ce a pus stăpânire pe omenire.
 
Sunt invitați toți specialiștii din întreaga lume să contribuie la acest demers cu articole, opinii, sugestii și să susțină, astfel, această luptă contra cronometru.
 
Turcia este și ea una dintre țările greu încercate de pandemia provocată de noul coronavirus. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătății din Turcia, la data de 12 aprilie, numărul total al persoanelor confirmate pozitiv se ridica la 56.956, dintre care 1.665 erau la terapie intensivă, 978 dintre ele fiind în stare gravă, intubate. Numai în data de 12 aprilie, în Turcia fuseseră înregistrate 4789 de noi cazuri, 481 de vindecări și 97 de decese. Turcia a făcut până în prezent 376.100 de teste, numai în data de 12 aprilie fiind prelucrate 35.720 de teste. Până la aceeași dată de 12 aprilie, în Turcia se înregistraseră în total 1.198 de edecese provocate de noul coronavirus.
 
Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.