A XII-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, organizată de Asociațiile HELP Autism și Autism Voice, a avut loc în format hibrid, online și fizic la Universitatea Titu Maiorescu din București, pe 10 și 11 noiembrie.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în lume trăiesc aproximativ un miliard de persoane care prezintă o formă de dizabilitate. În ceea ce privește afecțiunile neuropsihice, în Europa trăiesc peste șapte milioane de persoane cu tulburări din spectrul autist (TSA).

 

Ediția din acest an a conferinței a adus împreună specialiști cu renume mondial, care au împărtășit din experiența lor informații de actualitate din domeniul sănătății psiho-emoționale, studii, precum și cele mai eficiente practici din analiza aplicată a comportamentului.

 

Astfel, peste 50 lectori români și străini, experți, terapeuți și teoreticieni cu formări diverse în sănătate mintală, s-au reunit la București pentru a împărtăși cele mai recente și inovatoare informații din domeniul terapiei comportamentale aplicate, aducând informații relevante pentru toate domeniile de aplicabilitate, în special în recuperarea persoanelor cu autism.

 

Temple Grandin, Robert Schramm, Lauren K. Schnell, Mikey Keenan și Paul Gavoni sunt doar câteva dintre figurile internaționale din domeniul analizei comportamentale aplicate care au urcat pe scena din București, anul acesta. Alături de ei, au fost speakeri din România precum Anca Dumitrescu – care este și coordonator științific al conferinței, medicul primar de Psihiatrie pediatrică Ramona Gheorghe - doctor în Științe Medicale, psiholog Daniela Bololoi alături de alți analiști comportamentali, psihologi și logopezi. Mai mult, profesioniști români BCBA, BCaBA sau cei care au finalizat un curs de specializare în analiza comportamentală aplicată, și-au putut expune lucrările și viziunea în fața publicului de peste 500 profesioniști din domeniul ABA, părinți și studenți, atât din România, cât și din străinătate.

 

Lectorii au oferit o viziune holistică și au abordat subiecte din toate domeniile de aplicabilitate ale analizei comportamentale precum ABA în organizații, școli, tulburări de dezvoltare, sexualitate, managementul personal, până la angajarea persoanelor neurodivergente și decontarea intervențiilor în România.

 

Un discurs special l-a avut Dr. Temple Grandin, care a vorbit despre experiența de copil cu autism și cât de importantă este terapia timpurie. Temple a povestit de asemenea cum au ajutat-o profesorii și părinții, dar și activitățile extrașcolare și cluburile să treacă peste cea mai grea perioadă din viața ei - adolescența marcată de bullying. La 78 de ani, Temple Grandin rămâne cel mai înfocat susținător al programelor de independență pentru tinerii cu autism: pledează pentru gestionarea unui buget zilnic, pe crearea comportamentelor de autonomie indiferent de gradul de afectare al copilului. Tot în cadrul intervenției a abordat și teme universale și contemporane precum impactul inteligenței artificiale și valoarea creierelor în diversitatea lor.

 

Dialogul cu ea a pornit de la întrebări adresate de participanți și poate fi urmărit aici. Dr. Temple Grandin nu a vorbit până la vârsta de trei ani și jumătate. A avut norocul să beneficieze de terapie logopedică timpurie. Ea a fost integrată într-o grădiniță normală la vârsta de cinci ani. A devenit un autor proeminent și vorbitor atât despre autism, cât și despre comportamentul animal. Astăzi este profesor de științe animale la Universitatea de Stat din Colorado. Articole despre ea au apărut în Time Magazine, New York Times, Discover Magazine, Forbes și USA Today. HBO a produs și un film despre viața ei, care a fost premiat cu un Emmy. Din 2016, Dr. Temple Grandin face parte din Academia Americană de Arte și Științe. Pe piața românească se găsesc două dintre cele mai cunoscute cărți ale ei: Creierul Autist și Gândesc în imagini apărute în colecția AHA Books a asociației HELP Autism.

 

De asemenea, 3 tineri cu autism au susținut discursuri inspiraționale despre parcursul lor. David Stescu este fotograf și realizează portrete ale persoanelor diagnosticate cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), călătorește și publică imaginile pe website-ul https://david.stescu.ro/ și visează să devină fotograf profesionist. Andrei Stan și Victor Heter duc astăzi vieți independente datorită suportului pe care l-au primit de-a lungul anilor, prin diferite intervenții terapeutice validate științific, printre care logopedia și ABA. Ca dovadă, Victor are 23 de ani și lucrează în departamentul administrativ la Autism Voice, iar Andrei este în prezent student la o Universitate din Olanda, unde studiază Administrarea Afacerilor și intenționează să-și deschidă propriul business social.

 

Conferința ABA reprezintă principalul eveniment din România și Sud-Estul Europei dedicat cercetării și teoriei în analiza aplicată a comportamentului. Evenimentul este acreditat în România de către Colegiul Psihologilor, iar internațional, de către Behavior Analyst Certification Board. În cele 11 ediții anterioare, conferința a strâns peste 70 de lectori străini din SUA, Marea Britanie, Belgia, Spania, Norvegia și India, ce au vorbit în fața a peste 500 de participanți anual.

 

***

 

Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA - Tulburare de Spectru Autist - în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din 86 de organizații în autism.

Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală în comunitate, construind o comunitate deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.   

www.helpautism.ro

 

Asociația Autism Voice

Misiunea asociației Autism Voice este de a dezvolta și a oferi, la nivel național, cei mai buni specialiști și cele mai bune programe de evaluare, recuperare și integrare a copiilor cu dizabilități neuropsihice, tulburări de dezvoltare din spectrul autist sau comportamentale, printr-o echipă multidisciplinară.

Asociația Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților. De peste 14 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflați în recuperare sunt incluși în programe sociale și școlare. Asociația dispune de două centre de terapie, unde 400 de copii cu tulburări beneficiază anual de servicii de recuperare și ajutor specializat, iar în toamna anului 2022 va deschide Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de recuperare și cercetare în autism din România, unde vor fi oferite programe de recuperare pentru adolescenții și adulții cu autism.

www.autismvoice.ro