Filiala Crucea Roşie Harghita, alături de Carrefour România, asigură alimentele esențiale pentru o lună, sinistraților incendiului din cartierul Şumuleu, din municipiul Miercurea Ciuc. Biodeck se alătură acestui demers și pune la dispoziție tacâmuri, farfurii și saci menajeri biodegradabili și compostabili.
 
În urma unui incendiu foarte puternic petrecut în luna ianuarie, în zona Șumuleu, peste 20 de locuințe din cartier au ars complet, lăsând pe drumuri aproximativ 260 de persoane, dintre care peste jumătate sunt copii. Cu sprijin de la filiala locală de Crucea Roșie, primăria Miercurea Ciuc, companii și voluntari, toți cei afectați au fost adăpostiți, au primit hrană și haine încă din prima zi. Sinistrații au fost cazaţi la Sala Polivalentă din oraş iar aproximativ o jumătate dintre ei au fost deja relocați cu suportul autorităților locale. Restul de 126 de persoane care se mai află acum în adapost, vor primi în continuare bunuri de strictă necesitate de la Crucea Roșie Română și parteneri. 

“Salutăm sprijinul pe care cei doi parteneri, Carrefour România și Biodeck, îl oferă sinistraţilor din cartierul Şumuleu, oameni greu încercaţi în miez de iarnă, într-o perioadă şi aşa dificilă pentru noi toţi. Faptul că avem alături parteneri solidari şi mereu implicați în problemele comunității ne face să sperăm că vom putea ajuta și mai mulți oameni aflați în situații limită” - Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

„Este un moment extrem de greu pentru aceste familii. Au pierdut absolut tot, de la haine la acoperişul de deasupra capului. A le asigura hrana înseamnă a-i face să se simtă mai puţin vulnerabili, înseamnă a le lua de pe umeri o grijă şi a-i ajuta să se pună mai uşor pe picioare. Punem și noi umărul, alături de Crucea Roșie Română și Biodeck, pentru ca cele 150 de persoane să găsească puterea de a merge mai departe”, - Anca Damour, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România.

“Simțim că e și responsabilitatea noastră să avem grijă de cei din jurul nostru și, fără doar și poate, am răspuns pozitiv inițiativei Crucea Roșie de a ne implica în comunitatea de la Șumuleu. Situații ca acestea ne invită să fim solidari și să ne oferim sprijinul acolo unde este nevoie” - Adrian Georgescu, Director General Biodeck.
 
Solidaritatea arătată de membrii comunităţii locale a fost impresionantă. La scurt timp de la cazarea sinistraţilor în Sala Polivalentă, zeci de cetăţeni din Miercurea Ciuc au sărit în ajutorul acestora.
 
„Le mulţumesc tuturor pentru solidaritatea exemplară de care au dat dovadă. Încă din primul moment în care am făcut un apel în spaţiul public, au început realmente să vină donaţii constând în saltele, pături, haine pentru iarnă, încălţăminte, detergenţi, săpunuri, scutece. Este o solidaritate reală, toată lumea vine în sprijinul oamenilor care au avut de suferit și ne bucură acest ajutor venit dinspre mediul privat, care întărește suportul oferit de comunitatea locală”, a afirmat primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila.
 
Colaborarea dintre Crucea Roşie Română și Carrefour România, în sprijinirea sinistraţilor, a persoanelor și familiilor vulnerabile este una de tradiție. În ultimii ani, ca urmare a acestei colaborări au apărut și s-au dezvoltat programe pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe prin donare de alimente (Cutia cu Bucurie și Banca de Alimente) și programe pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19, de suport pentru sistemul medical.

***
Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Despre Carrefour

Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță: direct în cele peste 360 de magazine din țară, unde, cu aplicația Carrefour și casele de marcat Self Service sesiunea de shopping devine rapidă și ușoară sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platforma BRINGO, disponibilă gratuit în Google Play și App Store și cu o rețea prezentă în 36 de orașe.
 
Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe relevante, astfel că, în 2017, s-a lansat Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România. Creat în 2019, Deschidem Vinul Românesc este un program pe termen lung, de susținere a producătorilor locali de vinuri prin care Carrefour își propune să așeze vinul românesc pe harta internațională a vinurilor și să-l transforme într-un brand de țară. Ca parte a aceluiași demers strategic, Carrefour a lansat în luna martie 2019 Creștem România BIO, un program național pentru susținerea conversiei fermierilor români la agricultura BIO și promovarea produselor BIO românești. Iar în 2020, Carrefour a introdus în premieră în România, eticheta “în conversie la bio” prin care promovează produsele crescute de fermierii din program. Aceste inițiative aduc mai aproape de consumatori producătorii români și le oferă acestora oportunitatea de a accesa o piață de desfacere sustenabilă.
 
În luna iulie 2019, Carrefour România a lansat “Punem preț pe plastic”, un program de economie circulară, adresat limitării cantității de ambalaje din plastic și introducerii plasticului într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire și reciclare. În cadrul programului, inițiativa Plata cu PET-ul a ajuns în 7 hipermarketuri Carrefour din 6 orașe: București (Băneasa și ParkLake), Constanța, Buzău, Cluj, Oradea și Timișoara. În fiecare oraș, timp de 10 zile, oamenii au putut aduce PET-uri în schimbul fructelor și legumelor provenite de la producători locali. Inițiativa a adunat un număr de 270.000 de PET-uri pentru 64.000 kg fructe și legume de sezon.

Despre Biodeck

Biodeck este pionier în soluții inovatoare pentru noua generație de ambalaje sustenabile, de la produse realizate din plante, la inițiative și parteneriate strategice cu impact climatic redu . Susținătoare a unei economii circulare eficiente, compania propune soluții sustenabile tuturor companiilor hotărâte să facă tranziția spre un viitor fără risipă.