Butonul Rosu este un serviciu de teleasistenta complementar celui de urgenta, special conceput pentru varstnicii care sufera de diferite probleme de sanatate (anxietate, boli, accidente vasculare cerebrale, etc). Serviciul le ofera acestora posibilitatea de a-si pastra independenta si de a cere si primi ajutor de urgenta atunci cand este nevoie. 
 
Prin intermediul unei bratari tip ceas din silicon medical dotata cu un buton rosu de panica, rezistenta la apa si conectata wireless la un telefon cu taste mari, conectat la o retea de telefonie mobila sau fixa, varstnicii pot semnala o situatie de urgenta prin apasarea butonului rosu. Semnalul este transmis automat catre un Dispecerat (Call Center), iar un dispecer va procesa informatiile primite prin intermediul dispozitivului mobil. In functie de complexitatea si gravitatea situatiei semnalate, dispecerul va initia un protocol medical ce va indica actiunile ce trebuie intreprinse (ex: automedicatie, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciu ambulanta, etc.).
 
Butonul Rosu raspunde nevoilor a 200 de persoane varstnice care locuiesc singure sau a caror familie nu poate sa le ofere sprijin, nu pot primi asistenta indelungata in spital, sunt  aflate in stare de dependenta si, in general, cu posibilitati materiale reduse din Bucuresti si Judetele Ilfov, Buzau si Constanta. 
 
Sistemul propus vizeaza rezolvarea unei palete largi de probleme ale persoanelor varstnice: 
• servicii sociale si medicale subdezvoltate comparativ cu numarul de varstnici in nevoie din Bucuresti, Buzau si Constanta; 
• numar mare de varstnici cu posibilitati materiale reduse si fara apartinatori cu o stare de sanatate precara;
• lipsa serviciilor complementare pentru varstnici dupa finalizarea celor 90 zile suportate de CNAS
• accesul limitat la servicii medicale si sociale pentru varstnicii din mediul rural.
 
„Peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu, dar numai 0.23% beneficiaza concret de aceasta, in contextul in care in ultimii ani a fost constatata o scadere a suportului financiar public pentru serviciile sociale. Prin intermediul proiectului Butonul Rosu, ne propunem sa cream un model de buna practica la nivel national in teleasistenta si telemonitorizare a serviciilor integrate adresate varstnicilor din Romania si totodata sa dam speranta unei vieti mai bune bunicilor si parintilor nostri”, Mariuca Ivan, Director General, Fundatia Crucea Alb Galbena Romania. 
 
Mai mult, cele 200 de persoane varstnice vor beneficia de servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu, cum ar fi: 
• Informare, consiliere si suport direct si telefonic privind drepturile pacientului la servicii sociale si medicale; 
• Servicii de ingrijiri medicale la domiciliu (ex:masurarea parametrilor fiziologici, tensiune arteriala, pulsoximetrie, EKG daca e nevoie, glicemie)  cel putin o data pe luna, pe durata a 24 de luni;
• Evaluari sociale lunare in cadrul carora se va realiza management de caz, mediere, relationare cu institutiile statului, suport pentru pregatirea documentatiei necesare pentru acordarea de sprijin institutional/financiar;
• Interventie a unui medic si/sau kinetoterapeut daca este necesar; 
 
Proiectul „Butonul Rosu - Servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta” este implementat de catre Fundatia Crucea Alb Galbena Romania, in parteneriat cu Asociatia Four Change, Fundatia Crucea Alb Galbena Constanta si Fundatia Crucea Alb Galbena Buzau si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. 
 

***
Fundatia Crucea Alb Galbena Romania este o organizatie neguvernamentala, non-profit care de 18 ani se ocupa de ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice si se preocupa de bunastarea si linistea seniorilor nostri. Fundatia Crucea Alb Galbena Romania are ca misiune sa ofere tuturor persoanelor eligibile servicii medicale de calitate la domiciliu, atunci cand au nevoie, fara costuri, contribuind la imbunatatirea calitatii vietii acestora.