66 de sportivi Special Olympics din 5 orașe (București, Timișoara, Cluj, Brașov și Galați) s-au antrenat intens pe role și patine, alături de antrenori voluntari pentru a participa la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics. Marți 18 februarie, ora 16,00 la patinoarul din AFI Palace Cotroceni, BRAVII își vor demonstra abilitățile de patinatori, iar miercuri, 19 februarie, la Sala Elite (Sun Plazza), vor aluneca pe role în fața asistenței venită să-i susțină. 
  • După șase luni de antrenamente în cinci orașe, 66 de sportivi vor participa pe 18 și 19 februarie la primul Campionat Național de Patinaj Special Olympics.
  • Fundația Special Olympics România a creat în cadrul programului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine!” primul ghid de Patinaj (Role, Viteză, Artistic) adaptat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Acesta va fi lansat pe 19 februarie. 
  •  
    ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine”, proiect derulat de Special Olympics România începând din luna iulie 2019 și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, a presupus crearea primului program de antrenamente și competiții din România pentru patinaj (role viteză, artistic și viteză gheață) pentru 66 de persoane cu dizabilități intelectuale din 5 orașe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a 5 demonstrații locale în mijlocul comunităților și a primului Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului și beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate. Ghidul de patinaj adaptat poate fi vizualizat si descărcat, gratuit, de aici

    ”A fost un proiect foarte dinamic, cu multe activități noi (chiar săptămânale!) și cu rezultate spectaculoase. A fost o provocare!”, spune Roxana Ossian, coordonator programe ”Sportivi Tineri” și ”Rețeaua de sprijin familial!” din cadrul Special Olympics România.
     
    În cadrul proiectului au participat și alte peste 400 de persoane - antrenori, membri de familie, voluntari (studenți, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităților. Antrenorii voluntari au fost persoane cu pregătirea necesară pentru a conduce activitățile sportive specifice (antrenamentele de role/patinaj) adaptate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Mai multe detalii despre aceștia puteți citi aici. Antrenorii și membrii de familie au avut șansa de a vedea evoluția persoanelor cu dizabilități intelectuale (la Special Olympics asta înseamnă IQ < 70) și de a se bucura împreună. 

    Mai multe despre protagoniștii programului, demonstrații, antrenori și voluntari puteți citi pe site-ul Fundației sau pe pagina de Facebook.  

    Proiectul ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” este derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
     
    ***
    Despre dizabilitatea intelectuală
    Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.
     
    Despre Special Olympics România 
    Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. 
     
    #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #specialipepatine #specialolympicsromania