Înregistrarea copiilor ucraineni în platforma software open-source va asigura monitorizarea acestora în vederea furnizării protecției și serviciilor necesare

De la lansarea în urmă cu o săptămână a Primero – cunoscutul software internațional de gestionare a cazurilor pentru protecția copilului – și până în prezent, 830 de copii refugiați din calea războiul din Ucraina, sosiți în România, au fost înregistrați cu succes în platformă. Primero este un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice și să înregistreze copiii refugiați și să-i îndrume către servicii specializate, în funcție de nevoile acestora. Primero permite, de asemenea, identificarea timpurie a potențialelor situații de abuz, neglijare sau trafic și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea și protejarea drepturilor copilului.

Majoritatea copiilor înregistrați în prima săptămână au fost în județele Timiș (93), Arad (84), și Sectorul 2 al Bucureștiului (82 copii înscriși). Se estimează că un total de 37.000 de copii refugiați ucraineni sunt în prezent în România. Unii copii au venit cu familiile lor, alții cu alte persoane din afara familiilor sau chiar neînsoțiți.

Utilizând Primero, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție poate identifica, înregistra și monitoriza rapid toți copiii care vin din Ucraina în România, care locuiesc temporar în țară ori se află doar în tranzit.

„Prin intermediul aplicației Primero vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor.
Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor"
, a declarat Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse.

„Încă din primele zile ale războiului, UNICEF a lucrat îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru a se asigura de protecția adecvată a copiilor refugiați. Introducerea Primero este un pas esențial în a oferi copiilor și familiilor lor protecția și serviciile de care au nevoie, deoarece înregistrarea și monitorizarea copiilor este o parte importantă a acestei activități. Împreună cu numeroșii noștri parteneri, vom continua să sprijinim autoritățile pe toată durata crizei”, a afirmat Gabriel Vockel, Reprezentant UNICEF a.i. în România.

Echipa Primero din teren este formată până acum din 317 utilizatori instruiți, responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor. De asemenea, 47 de coordonatori județeni ajută la generarea rapoartelor la nivel de județ. Identificarea și înregistrarea se vor face numai pe baza consimțământului. După evaluarea inițială și stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituțiile care pot oferi serviciile necesare, precum direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, direcțiile pentru asistență socială, autoritățile din domeniul imigrației etc.

***

Despre Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a fost înființat în decembrie 2021 cu scopul de a implementa proiectele incluse în programul de guvernare 2021-2024. Pentru prima dată, politicile pentru familie, tineret, copii sau femei vor fi implementate integrat. MFTEȘ are în subordine Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și administrează patrimoniul pentru tineret din România.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.