Asociația Politeia anunță un proiect prin care va oferi pe parcursul următoarelor 5 luni sprijin pentru 30 de mame și tinere din comunitatea defavorizată din satul Dârvari, Ilfov. Lunar, mamele și copiii lor vor primi sprijin în obținerea actelor de identitate, acces la analize si controale medicale esențiale, consiliere psihologică și cursuri.
 
O componentă esențială a proiectului CRESSC (Creșterea Rezilienței prin Educație și Servicii pentru Sănătate în Comunitate) este accesul la educație pentru viață sănătoasă pentru 30 de femei din Dârvari. Tinerele vor beneficia de 15 întâlniri axate pe nutriție si dietă, sănătatea mamei și îngrijirea copilului, educație sexuală și sănătate reproductivă. În proiect vor fi angajate 3 persoane din comunitate, mame de copii mici la rândul lor. Două dintre acestea vor fi formate ca mediator sanitar.
 
În comunitățile defavorizate, de cele mai multe ori, mamele tinere sunt cele care suportă cele mai dure consecințe ale sărăciei - locuire precară, nivel scăzut de educație, venituri mici, dificultatea găsirii unui loc de muncă. Deși rapoartele oficiale evidențiază această problemă, în general, vocea acestor persoane nu se face suficient auzită. În spațiul public, problemele femeilor în general și ale mamelor în particular au început să fie din ce în ce mai prezente, însă în continuare lipsește perspectiva celor care provin din medii defavorizate. Ideea acestui proiect a venit chiar de la comunitatea din Dârvari, unde Asociația Politeia desfășoară de peste 5 ani activități. Oamenii de aici sunt cei care pot evalua cel mai bine nevoile reale de sprijin pe plan local dar și din partea comunității extinse. Pandemia a făcut ca probleme deja grave existente în multe locuri să se cronicizeze, fiind cu atât mai urgentă necesitatea găsirii de soluții pentru acestea.
 
„Pentru mine, ca mamă, în perioada pandemiei a fost foarte greu. Deoarece nu mai lucra nimeni din familia mea și făceam nopți albe cu gândul la cum mă voi descurca a doua zi. Nu știam cum să-i pun să se spele, să se dezinfecteze cât mai des, de frică. Îmi era foarte greu financiar. Cu detergentul, cu alimentele. Mă gândeam în fiecare noapte ce să mai gătesc ca să ne ajungă cât mai mult timp. Soțul nu mai muncea, financiar ne era foarte greu.” a povestit una dintre mamele din Dârvari.
 
Pentru a da rezultate pe termen lung, în acest proiect, beneficiarii au fost implicați în toate etapele desfășurării lui - de la comunicarea nevoilor reale, la consultarea lor în elaborarea proiectului și a activităților incluse, până la angajarea în proiect a trei femei din Dârvari. Scopul final este de a construi, împreună, un model integrat de intervenție comunitară, pornind «de la firul ierbii».
 
„Pe lângă ajutorul concret acordat în perioada desfășurării proiectului, Asociația Politeia își dorește să pună bazele unui precedent, coagulând comunitatea pentru a se putea organiza într-un mod comun de susținere reciprocă. Ne dorim să vedem modelul de solidaritate și de acțiune concretă în sprijinul comunității replicat și în alte zone care au nevoie de astfel de intervenții ,inclusiv de instituțiile statului. Accesul la servicii de sănătate și de educație ar trebui să fie universal, iar diferențele dintre persoanele cu posibilități materiale și cele defavorizate fac ca prăpastia din societate să se adâncească.”, a declarat Mădălina Muscă, vice-președintă a Asociației Politeia.
 
Cei care doresc să urmărească desfășurarea proiectului o pot face urmărind pagina de Facebook a asociației sau pe site-ul www.politeia.ro.

***
Proiect derulat de Asociația Politeia și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”. 
 
Despre Politeia
Politeia este un ONG înființat în octombrie 2014 cu scopul de a contribui la îmbunătățirea educației în România. Politeia reprezintă o încercare de a înțelege problemele educației din România și de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere și să se dezvolte independent.
 
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile.
 
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. 
 
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.