Având în vedere accentuarea crizei economice provocate de COVID-19, investițiile în sistemele de protecție socială sunt esențiale pentru a proteja familiile expuse unei creșteri dramatice a lipsurilor și dificultăților financiare 
 
Alocațiile universale acordate copiilor, cum ar fi prestațiile financiare necondiționate sau transferurile fiscale, sunt critice în lupta împotriva sărăciei infantile și, cu toate acestea, nu sunt disponibile decât în 1 din 10 țări din lume, potrivit unui nou raport publicat de către Overseas Development Institute și UNICEF. 
 
Raportul Universal Child Benefits: Policy Issues and Options [Alocațiile universale pentru copii: probleme/provocări și variante de politici] punctează faptul că, în țările cu venituri medii, acordarea unor alocații universale pentru copii reprezentând doar 1% din PIB poate contribui la reducerea cu 20% a sărăciei înregistrate la nivelul întregii populații. 
 
În 15 state cu venituri ridicate, simpla acordare a alocațiilor universale pentru copii a permis reducerea sărăciei infantile cu 5 puncte procentuale, în medie. S-a demonstrat, de asemenea, că alocațiile universale pentru copii diminuează lipsurile și duc la îmbunătățirea bunăstării generale, a sănătății, a educației, a siguranței alimentare, a productivității și a capacității copiilor de a contribui la societatea și economia țării lor când ajung la maturitate.   
 
„Investiția în copii reușește nu doar să schimbe viața acestora, ci și să ofere beneficii substanțiale comunităților lor și întregii societăți”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Mai mult ca niciodată acum, când criza economică provocată de COVID-19 amenință să șteargă ani întregi în care s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea sărăciei, alocațiile universale acordate copiilor pot fi vitale. Acestea pot ajuta familiile vulnerabile să nu se adâncească în sărăcie și lipsuri și pot feri țările de un impact societal și economic catastrofic”.
 
Universalizarea prestațiilor sociale reduce riscul prezentat de evaluarea restrictivă a nevoii de ajutor acordat beneficiarilor, prin care unele familii aflate în dificultate rămân fără sprijin financiar, inclusiv din cauza unor erori de excludere. Universalizarea programelor de protecție socială, precum transferurile financiare sau fiscale, contribuie și la eliminarea stigmatizării ce afectează în general beneficiarii schemelor de prestații sociale. 
 
„Alocațiile universale pentru copii joacă un rol critic în reducerea sărăciei, promovând totodată coeziunea socială și sprijinul public pentru garantarea protecției sociale. În țările în care sunt prevăzute alocații universale pentru copii, acestea reprezintă piatra de temelie a sistemelor naționale de politică socială, dovedindu-se a fi eficiente în extinderea protecției sociale în perioade de criză”, afirmă Sara Pantuliano, director executiv al ODI. 
 
Francesca Bastagli, principalul autor al raportului și director pe probleme de echitate și politici sociale în cadrul ODI, adaugă: „În practică, țările au reușit să atingă un grad ridicat de acoperire a populației sau o acoperire completă a alocațiilor universale pentru copii, urmând traiectorii diferite. Implementarea progresivă reprezintă o abordare comună, având la bază un proces iterativ ce implică adoptarea legislației referitoare la alocațiile universale pentru copii și a politicilor de reglementare, dezvoltarea capacității administrative și financiare și obținerea unui sprijin politic și public pentru politicile respective”.
 
Important de menționat este faptul că, potrivit raportului, programele de transferuri financiare nu reduc implicarea populației active în activități remunerate. Transferurile financiare ajută mai degrabă părinții să găsească un echilibru între exigențele profesionale și nevoile familiilor lor. 
 
Raportul precizează faptul că extinderea acoperirii schemelor de alocații acordate copiilor și familiilor necesită o prioritizare la nivel național și solidaritate internațională pentru asigurarea finanțării – în special în cazul țărilor cu venituri mai mici, confruntate cu o populație numeroasă și constrângeri bugetare cauzate de COVID-19. De asemenea, se subliniază faptul că alocațiile universale pentru copii trebuie susținute de sisteme care oferă o amplă protecție socială și servicii sociale de calitate, inclusiv servicii medicale și educaționale.
 
Raportul prezintă o serie de modalități prin care se poate obține o acoperire universală, inclusiv modurile prin care țările cu venituri reduse pot implementa scheme de transferuri dedicate copiilor mici și pot ajunge treptat la prestații universale pentru populația de orice vârstă. Adoptarea legislației și a normelor politice, dezvoltarea capacității administrative și financiare și obținerea unui sprijin politic și public pentru politicile respective constituie pași critici ce permit stabilirea unor alocații universale pentru copii. 
 
ODI este un grup global de reflecție cu caracter independent ce urmărește construirea unei lumi durabile și pașnice care să permită fiecărei persoane să prospere. Exploatăm forța dovezilor și a ideilor prin intermediul cercetărilor și parteneriatelor, pentru a răspunde provocărilor, a identifica soluții și a produce schimbări.
 
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.