”Vizita la Casa Sf. Gabriel este prima mea iesire din Bucuresti, dupa ce mi-am inceput oficial mandatul. Sunt mandru de faptul ca sunt foarte multi cetateni britanici care lucreaza cu foarte mult succes cu organizatii din Romania in sectorul de voluntariat si care fac ceva foarte bun aici, in Romania, si Jane Nicholson este un exemplu de iubire pentru Romania si pentru copiii din Romania” -  a declarat Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Excelenta Sa Paul Brummell.

Printre invitati au fost si rezedentii de altadata ai Casei Sf. Gabriel, tineri care duc acum o viata independenta, au propriile familii.  Pe parcursul celor 15 ani, 33 de copii au locuit in Casa Sf. Gabriel si i-au spus educatoarei “mama”. Dintre acestia, 4 adolescenti au absolvit liceul, 10 si-au regasit parintii, 3 au fost primiti int-o familie foster si sunt in curs de definitivare a adoptiei in aceste familii, 4 au inceput viata independenta, iar 3 si-au intemeiat propria familie. 

”Este cel de al doilea centru rezindential pe care Fundatia FARA l-a deschis in Romania. Cea mai mare provocare a fost sa construim totul de la zero. La sfarsitul anilor 90, nu existau modele de bune-practici in Romania, nu aveam o echipa specalizata, trebuia sa invatam din mers. Iar acum ma bucur sa vad nu doar ca am reusit, ci chiar am devenit un model pentu alte centre asemanatoare!” – Jane Nicholson, fondatoare FARA.

Copiii gazduiti de Centrul Rezidential sunt lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor, sunt fara dizabilitati si provin din institutiile de stat. Copiii frecventeaza unitatile de invatamant din localitate si isi continua studiile in liceele din Bucuresti. 

”15 ani reprezinta pentru noi o confirmare ca ceea ce construim este de durata. Avem fosti rezidenti care vin cu copiii lor la centru pentru a le arata unde au crescut si unde au gasit sprijinul atat de necesar. Ca un cadou pentru eforturile noastre, in acest an, una dintre locatarele Casei Sf. Gabriel a absolvit facultatea si este prima noastra licentiata”
, – spune Cornelia Mihaescu, Director Executiv FARA.

In prezent, casa gazduieste 11 copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani. Pana la sfarsitul acestui an, inca un copil din una dintre instutiile de stat va fi transferat la Centrul rezidential Sf. Gabriel.
 
***
Despre FARA
 
Fundatia FARA Romania este o organizatie de caritate infiintata in anul 1993, inregistrata si acreditata atat in Marea Britanie cat si in Romania si care desfasoara activitati de protectie sociala pentru copii si tineri (parte dintre ei avand dizabilitati) care sunt lipsiti de grija familiei naturale. Toate aceste activitati se desfasoara in Bucuresti, Popesti Leordeni, judetul Ilfov, judetul Suceava si Satu Mare. In prezent, 85% din cheltuielile Fundatiei sunt sustinute de activitati de strangere de fonduri din Marea Britanie. 
 
Despre Casa Sf. Gabriel
Centrul rezidential “Sf.Gabriel” al Fundatiei FARA a fost infiintat in Popesti-Leordeni, in anul 1999, ca raspuns firesc la nevoia acuta de dezinstitutionalizare a serviciilor de asistenta sociala din Romania. Scopul serviciului este de a oferi copiilor lipsiti de caldura familiei naturale un mediu cat mai apropiat de mediul familial, ingrijire si educatie pentru atingerea potentialului maxim al fiecaruia, asistenta medicala si pregatire pentru viata independenta.


 
Pentru detalii:
Veronica Lacureanu
Specialist Comunicare
vlacureanu@faracharity.ro
www.faracharity.ro
www.facebook.com/fundatiafara