Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Liam Neeson a vizitat depozitul umanitar pentru a marca acest moment istoric

UNICEF sărbătorește împlinirea a 60 de ani în care a distribuit ajutoare de urgență celor mai vulnerabili copii ai lumii din Centrul Global de Aprovizionare și Logistică pe care îl administrează în Copenhaga.

Centrul din Copenhaga a distribuit materiale – precum instrumente medicale, medicamente, produse de igienă, materiale didactice și echipamente sanitare – într-un ritm record în ultimii ani, răspunzând numărului tot mai mare de crize umanitare din întreaga lume, inclusiv în Afganistan, Etiopia, Pakistan, Sudanul de Sud, Ucraina și Yemen, precum și în contextul pandemiei de COVID-19.

Nevoile umanitare ale copiilor nu au fost niciodată atât de mari, prin urmare activitatea desfășurată de Centrul Global de Aprovizionare și Logistică al UNICEF din Copenhaga a devenit extrem de importantă”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF Catherine Russell. „Cel mai bun mod de a marca acest moment important este prin intensificarea eforturilor de a oferi fiecărui copil aflat în situație de risc resurse esențiale care îl poate ajuta să supraviețuiască crizelor și să își reconstruiască viața. UNICEF este profund recunoscător guvernului și poporului danez pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în realizarea acestor demersuri vitale și suntem pregătiți pentru următorii 60 de ani de distribuire a ajutoarelor vitale oriunde și oricând va fi necesar”.

Anul acesta, din depozit au plecat până acum 480.000 de tone metrice de provizii de urgență, inclusiv 1.400 de camioane care au transportat 10.484 de tone metrice de materiale ca răspuns la războiul din Ucraina. Ajutoarele livrate includ peste 800.000 de truse de urgență, inclusiv truse pentru moașe, truse medicale de urgență și truse cu produse de igienă destinate familiilor.

Ca răspuns la pandemia de COVID-19, Centrul Global de Aprovizionare și Logistică a coordonat activitățile de achiziție, transport și logistică din cadrul COVAX – o inițiativă globală ce vizează asigurarea unui acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19. De la primul transport realizat în februarie 2021, Centrul a facilitat livrarea în siguranță a 1,7 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 în 146 de țări și teritorii, precum și a milioane de seringi, echipamente de stocare la temperatură scăzută și echipamente individuale de protecție pentru personalul medical.

Săptămâna trecută, în cadrul festivităților, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Liam Neeson a vizitat depozitul, participând la pregătirea pachetelor cu ajutoare pentru copiii din Afganistan.

„Când apare o situație de urgență – și copiii sunt obligați să își părăsească casele, școlile și comunitățile – materialele expediate din depozitul UNICEF din Copenhaga pot face diferența între viață și moarte”, a afirmat Liam Neeson. „De la echipamente de oxigenoterapie, tablete de purificare a apei, plase de țânțari și mingi de volei până la seturi complete pentru școală, UNICEF distribuie în permanență provizii copiilor pentru a-i ajuta să supraviețuiască și să se dezvolte. Face acest lucru 24 de ore din 24, 7 zile din 7, non-stop!”

Înființat în 1962, spațiul în care se află birourile și depozitul – care este în prezent cel mai mare depozit umanitar din lume – a fost oferit UNICEF de către guvernul Danemarcei pentru desfășurarea operațiunilor sale globale de aprovizionare și logistică. De atunci, zeci de mii de avioane de marfă, nave, camioane și trenuri au plecat din Copenhaga cu tone întregi de provizii indispensabile pentru copiii din întreaga lume care trăiesc în zone afectate de conflicte, dezastre naturale și alte situații de urgență.

În total, operațiunile de aprovizionare și cele logistice desfășurate de UNICEF au achiziționat anul trecut bunuri și servicii în valoare de 7,181 miliarde de USD pentru copii și familiile acestora din 160 de țări și teritorii.

***

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.