Fundația Inimă de Copil din Galați alături de Asociaţia Bună Ziua, Copii din România au realizat împreună prima întâlnire de suport pentru părinții copiilor cu dizabilități, care fac din proiectul „Emoții, culoare, senzații, echilibruși ”ubuntu” pentrucopiii cu dizabilități”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul „Emoții, culoare, senzații, echilibruși ”ubuntu” pentru copiii cu dizabilități” vine în sprijinul a 50 de copii cu dizabilități și a 50 de părinți/aparținători ai copiilor din jud. Galați și Vaslui și din județe învecinate, din mediul rural și urban, pentru a acoperi nevoia de sprijin emoțional, suport, integrarea socială a acestor copii și a familiilor acestora. El se desfășoară în perioada iulie 2021-februarie 2022.

Întâlnirea a avut loc online și la ea au participat peste 35 de părinți, din Galați, Bârlad și localități rurale învecinate celor două orașe, alături de cei doi psihologi, coordonatori în acest proiect, din cadrul organizațiilor Fundația Inimă de copil și Asociaţia Bună Ziua, Copii din România.

Aceasta a fost prima întâlnire cu părinții și cele două organizații au decis să o organizeze împreună, tocmai pentru a sublinia și mai mult ideea de comunitate, de grup de suport, care le este părinților mereu aproape, ilustrând tocmai unul dintre conceptele cheie, care stau la baza proiectului, respectiv noțiunea de ”ubuntu” (noțiunea are la bază principiul ”ca sa fiu am nevoie de tine”). Părinții au avut prilejul de a se conecta, de a împărtăși alături de alți părinți problemele cu care cei mici, dar și ei se confruntă zi de zi, și au înțeles că prin sprijinul și suportul celor din jurul lor, copiii lor se pot bucura de o viață mai echilibrată emoțional.

Subiectul acestei prime întâlniri l-au reprezentat emoțiile și felul în care acestea se reflectă în comportamentele copiilor, în mod special în viața copiilor cu dizabilități. Cei doi terapeuți le-au prezentat părinților concepte teoretice, tipare comportamentale observate la copii, tehnici pentru a putea întări acele comportamente pozitive sau dimpotrivă pentru a le opri pe cele negative. Toate acestea au fost completate cu exemple practice, cu care mulți părinți s-au identificat. 

“În cazul copiilor speciali, ei întâmpină și mai multe dificultăți în a-și gestiona propriile emoții și chiar în a le înțelege și recunoaște pe cele ale oamenilor din jur. Ei nu înțeleg ce înseamnă ele, ce le produc și mai mult decât atât, cum să le facă față. Ei prezintă un nivel mai crescut de emoții negative și unul mai scăzut de emoții pozitive, iar reglarea emoțională este deficitară. Iar acest lucru ne arată încă o dată cât de important este rolul mediului din jurul copiilor, o familie, o comunitate care să îi susțină, încurajeze și să îi ajute pe copii.”
- Daniela Puia, Psiholog Centrul de Recuperare, Fundația Inimă de copil. 
 
Întâlnirea a fost una foarte interactivă iar părinții au povestit situații concrete cu care ei se confruntă. Situații la care au găsit rezolvare cu ajutorul terapiilor și altele la care încă lucrează alături de copiii lor, în ședințele de terapie și acasă. De fiecare dată, cei doi terapeuți, prezenți la întâlnire, le-au explicat părinților care e sursa unor anumite tipuri de comportamente identificate și i-au sprijinit cu sfaturi și recomandări. Mama lui F., le-a declarat celorlalți părinți că: „acum nu îmi mai este frică să ies cu el în oraș și pe fiecare zi sperăm să mai creștem un pic. Totul s-a întâmplat treptat”. La finalul întâlnirii toți părinții au fost de acord că este foarte important ca întâlnirile să continue să se organizeze și în viitor, pentru că le sunt de mare ajutor.

Aceste grupuri de suport vor continua să se organizeze iar până la finalul proiectului alte două întâlniri vor mai fi susținute. Ele vor fi organizate separat, pe fiecare Centru de Recuperare al organizațiilor partenere, pentru a discuta și mai aplicat situațiile părinților care vin în terapie. 

„Această întâlnire a fost de mare ajutor pentru noi. Vă mulțumim pentru tot ce faceți pentru copii noștri.”
(mărturia unui părinte)
 
Proiect derulat de Fundația Inimă de Copil și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Fundația Inimă de Copil luptă de 25 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2019, 300 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 300 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației. Au fost oferite 3.000 sesiuni de recuperare pentru copiii cu dizabilități, 93 de burse lunare de merit pentru copii cu rezultate școlare excepționale, peste 23.000 de mese de prânz, iar peste100 de copii au participat în tabere de vară.
Asociaţia „Bună Ziua, Copii din România” (BZRO) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Bârlad în 1999 din iniţiativa unui grup de voluntari olandezi care au venit în România, cu dorinţa de a ajuta copiii din centrele de plasament şi instituţiile statului responsabile de îngrijirea şi creşterea acestora. Misiunea Bună Ziua, Copii din România este de a susține copiii, tinerii și familiile pentru a duce o viață demnă, în bunăstare. În cei 20 de ani de activitate au implementat proiecte și au furnizat servicii sociale pentru copii, tineri și familii în dificultate, au promovat și facilitat implicarea membrilor comunității în programe de voluntariat și au organizat instruiri pentru personalul din domeniul social și educațional.
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile.
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.