Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative (ANIP) si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei organizeaza in perioada 8-10 octombrie 2015, la Targu Mures, Hotel Business, A XVI-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative: “Ingrijirea paliativa: dialog si conexiune”. 
 
Evenimentul este urmarit in fiecare an (din 1999) de peste 150 de participanti din toata tara: medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali, indrumatori spirituali, specialisti terapeuti. Medicii interesati vin din 16 specialitati diferite, cei mai numerosi fiind medicii de familie si medicii oncologi. Peste patruzeci de lectori din tara dar si din strainatate prezinta cele mai interesante si actuale subiecte de ingrijire paliativa, in plenare, ateliere si sesiuni de comunicari orale. Printre subiectele abordate se vor numara: situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, cazuri dificile,  ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, precum si doua foarte incitante dezbateri (unde incepe/ unde se termina paliatia). Conferinta este creditata EMC de Colegiul Medicilor din Romania si de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania. 
 
Aceasta a XVI-a editie a conferintei este dedicata Zilei Mondiala Hospice si a Ingrijirii Paliative (10 octombrie), care in acest an atrage atentia asupra „bolnavilor invizibili”, cei care intampina bariere suplimentare in accesarea serviciilor de ingrijiri paliative: copiii, varstnicii - in special cei cu demente, persoanele cu alte orientari sexuale, persoanele cu dizabilitati sau cu tulburari psihiatrice, cele care traiesc in comunitati izolate din zone rurale, detinutii. Tocmai de aceea HOSPICE Casa Sperantei doreste sa faca publica platforma online www.infopaliatie.ro - primul pas in sprijinul celor care se confrunta cu lipsa serviciilor de ingrijiri paliative la noi in tara, adica peste 140.000 de bolnavi oncologici si nononcologici. In acelasi context, in pauzele conferintei va putea fi vizibila expozitia itineranta „Traind cu boala” - o colectie de imagini si povesti ale pacientilor HOSPICE si va fi lansat noul Catalog al serviciilor de ingrijiri paliative din Romania. 
 
In deschiderea conferintei isi vor prezenta discursul reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Bancii Mondiale, Universitatii de Medicina si Farmacie Tg Mures, Asociatiei Nationale de Ingrijiri Paliative si HOSPICE Casa Sperantei, in seara zilei de joi, 8 octombrie 2014, ora 17:00, in sala Grand (parter) a Business Hotel din Tg Mures, B-dul 1 Decembrie 1918 nr 250. 
 
Invitati speciali: Prof. Dr. Despina-Maria Baghiu- presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP); Richard Florescu- director de program la Banca Mondiala; Dr. Alison Landon (UK)- medic la St Christopher, primul hospice infiintat in lume in anul 1967; Conf. univ. Dr. Monica Tarcea- decanul UMF Tg Mures si Prof.Dr. Dorel Sandesc- secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Conf. Dr. Daniela Mosoiu va transmite mesajul Asociatiei Europene de Ingrijiri Paliative EAPC ca membru in board-ul acestei organizatii internationale.
 
In cadrul conferintei vor fi prezentate cateva proiecte de perspectiva pentru dezvoltarea ingrijirii paliative in Romania:
• Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de ingrijiri paliative (proiect-pilot in Brasov, Bucuresti, Oradea, Cluj, Iasi)
• Pasi in implementarea programului national de ingrijiri paliative: abordarea paliativa prin medicina de familie (proiect pilot in Brasov, Bucuresti, Iasi, Cluj)
• Primii pasi in completarea serviciilor de ingrijiri paliative din Romania cu asistenta juridica pentru pacienti
• Dezvoltarea voluntariatului in serviciile de ingrijiri paliative din Romania
 
Adunarea generala anuala a Asociatiei Nationale de Ingrijiri Paliative va avea loc in debutul zilei de vineri 8 octombrie sub coordonarea d-nei Malina Dumitrescu- presedintele asociatiei.

ANIP este o organizatie neguvernamentala infiintata la Brasov, in anul 1998, la initiativa Conf. Dr. Daniela Mosoiu si a unui grup de profesionisti dornici sa dezvolte acest concept in Romania, cu scopul facilitarii accesului la informatia de specialitate si a comunicarii intre profesionistii care lucreaza in ingrijiri paliative sau sunt interesati de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizatii ce furnizeaza ingrijiri paliative in diferitele judete ale tarii. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC)  din 2008 si al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009. 
 
Comitetul stiintific al conferintei: Conf. Dr. Daniela Mosoiu (presedinte), As. Univ. Dr. Sorin Albu, Prof. Dr. Despina Baghiu, As. Univ. Estera Boeriu, Dr. Razvan Curca, As. Med. Florentina Curpas, As. soc. Emilia Diaconu, Malina Dumitrescu, Dr. Angelica Lascu, As. Med. Nicoleta Mitrea, Dr. Sorina Pop, SL Dr. Vladimir Poroch, Dr. Monika Szabo, Conf. Dr. Monica Tarcea, Dr. Stefanel Vlad.

Pentru AGENDA si mai multe INFORMATII accesati http://www.anip.ro/conferinta-nationala/


Sponsori: Bussines Hotel; Diabetegen
Finantator: Open Society Foundations
Parteneri media: Viata Medicala, Revista Politici de Sanatate, Romanian Journal of Oncology and Hematology, Pagina Medicala, Explore Medicine TV, Medical Manager, Medi Pedia, Gala Societatii Civile.
 
Persoana de contact continut stiintific: Flavia Hurducas, flavia.hurducas@hospice.ro, 0728 130093
Persoana de contact media: Laura Iosub, laura.iosub@hospice.ro, 0728 130081