Crucea Roșie Română, cu sprijnul financiar al Crucii Roșii Suedeze, dar și din donațiile colectate în cadrul campaniei “Umanitatea nu are granițe’’, a deschis astăzi în Constanța, magazinul social “Humanity concept store”. Acesta este un spațiu unde vor fi asistați gratuit refugiații ucraineni cu alimente, produse sanitare și de igienă, dar și articole pentru bebeluși și îmbrăcăminte. Crucea Roșie Română își extinde astfel activitatea pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale cetățenilor ucraineni din județul Constanța.

Magazinul social al Crucii Roșii Române dedicat cetățenilor ucraineni este situat pe strada CPT Papadopol, nr. 14 și este deschis de luni până vineri în intervalul 10.00-16.00. Aici, cetățenii ucraineni, după înscrierea în baza de date a filialei, vor beneficia gratuit de sprijin cu produse de primă necesitate la un interval de 20 de zile, acordat pentru fiecare membru al familiei.

"Prin deschiderea magazinului social "Humanity concept store", ne-am dorit să aducem un strop de speranță și solidaritate în rândul comunității ucrainene din județul Constanța. Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de Crucea Roșie Suedeză și pentru donațiile generoase primite în cadrul campaniei "Umanitatea nu are granițe. Nevoile umanitare urgente ale cetățenilor ucraineni nu au granițe, iar noi, Crucea Roșie Română, suntem alături de ei. ", a declarant Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Inaugurarea magazinului social a avut loc în cadrul unui eveniment ce a avut ca invitați pe Dl. Mihai Lupu, Președinte Consiliul Județean Constanța, Dna. Emilie Goller, șeful delegației în România a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Dl. Youness Rahoui, șeful delegației Comitetului Internațional de Cruce Roșie în România, Dl. Marcus Sjokvist, reprezentantul Crucii Roșii Suedeze, Dna Karina Lapteva, delegatul Crucii Roșii Suedia în România, Dna. Cristina Fodor, director filiala de Cruce Roșie Constanța, Dl. Marius Ion, Director logistică și achiziții, Crucea Roșie Română. Invitații au vorbit despre răspunsul Crucii Roșii Române și al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) la criza umanitară ucraineană, au evidențiat diversitatea tipurilor de ajutor oferite cetățenilor ucraineni pentru a acoperi cât mai mult din nevoile principale ale acestora.

Activitatea umanitară a Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean a fost susținută pe tot parcursul ultimului an de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și de Comitetul Internațional de Cruce Roșie (CICR), precum și de alte Societăți Naționale de Cruce Roșie.

***

Pentru a continua sprijinul oferit cetățenilor ucraineni afectați de război, Crucea Roșie Română, continua Campania umanitară de strângere de fonduri prin donații online pe www.crucearosie.ro, prin sms cu textul UMANITATE la numărul recurent 8845 cu o valoare de 2 euro /lună sau donații prin aplicația financiară Revolut.

Intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean în ultimul an:

• Informare și asistență umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi și gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 217 541 beneficiari;
• Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare în valoare de 2.659.054 euro.
• Asistarea directă a cetățenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roșie: produse de igienă și îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activități de socializare și educative pentru copii, asistență medicală și asistență psiho-socială, magazine sociale: 357 997 persoane dintre care aproximativ 40% copii
• Restabilirea legăturilor de familie: 20 000 beneficiari;
• Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin Call Center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 45 817 apeluri înregistrate
• Asistență financiară directă: 22 634 840 euro fonduri distribuite către 76 015 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României.
• Sprijin pentru cetățenii rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română la Cernăuți, Ujhorod și Odessa: 462 camioane cu 5 172 tone de produse de strictă necesitate, în valoare de 9 064 675 euro
• Resursa umană implicată: 244 de personal angajat al Crucii Roșii Române și 2 000 de voluntari.