Această toamnă este una plină de emoție pentru noi, Satul SOS din Cisnădie va fi numit “acasă” pentru încă 25 de copii. Copiii vor locui în casele SOS, alături de Mama SOS și de frații lor. SOS Satele Copiilor face eforturi ca frații să crească mereu împreună și să aibă legături solide de-a lungul vieții. Din cei 25 de copii, sunt 7 grupuri de frați, ce vor crește împreună, în aceeași casă. Vestea a fost primită cu mare bucurie de ceilalți copii, care abia așteaptă să îi ajute pe nou veniți să se acomodeze.
 
Copiii au locuit până acum în Centrul de Plasament Orlat, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.  DGASPC Sibiu a luat decizia închiderii acestui centru, iar copiii să beneficieze de servicii mai potrivite pentru nevoile lor. Întreg procesul este unul complex și este parte dintr-un program național de dezinstituționalizare, pe care îl susținem și la care suntem parteneri, inclusiv în județul Sibiu.
 
Pentru fiecare copil în parte, s-a încercat găsirea celei mai bune soluții pentru viitorul lui. În cazul celor 25 de copii, serviciile oferite de SOS Satele Copiilor sunt adecvate nevoilor lor, în contextul în care reintegrarea în familie, plasamentul familial sau adopția nu sunt posibile în acest moment.
 
„După cum ne-am angajat în urma cu peste 25 de ani, suntem aici pentru ca fiecare copil aflat în nevoie să își găsească locul potrivit pentru a crește mare și echilibrat. Cea mai mare bucurie a noastră este atunci când ei revin în Sat ca adulți și vedem că sunt bine și ne bucurăm de realizările lor. În cazul copiilor ce vor începe o noua etapă a vieții lor în Satul SOS Cisnădie, ne dorim exact ce le dorim propriilor noștri copii, să fie bine și să aibă o copilărie lipsită de griji, alături de Mama SOS, de frați și de noi toți.”  - Diana Podaru, Director SOS Satele Copiilor România
 

"Procesul de dezinstituționalizare a copiilor din CP Orlat a început! Pentru 25 de copii, am găsit soluția plasamentului acestora în căsuțele de tip familial ale Asociației SOS Satele Copiilor România. Pentru acești copii a început o nouă etapă, mai bună, mai apropiată de ceea ce înseamnă mediul familial. Au șansa să își facă noi prieteni, să crească și să se dezvolte cât mai frumos. Mulțumesc tuturor celor care au făcut acest lucru posibil!"
- Laura Camelia Vîlsan, Director General DGASPC Sibiu 
 
Fiacare copil are dreptul la o familie iubitoare și la o copilărie liniștită. În Satul SOS, copiii cresc în liniște, înconjurați de dragostea Mamei SOS ce le este alături zi de zi, primesc o educație potrivită și se pregătesc pentru viața independentă. 
 
***
SOS Satele Copiilor România este considerat de către autoritățile publice naționale și locale ca fiind unul dintre modelele de bună practică în domeniul protecției copilului. De-a lungul celor peste 25 de ani, SOS Satele Copiilor România a dezvoltat servicii care să răspundă integrat nevoilor beneficiarilor (sociale, educaționale, cele primare – hrană, locuire, îmbrăcaminte și încălțăminte etc), atât în programul de îngrijire alternativă, cât și în cel de prevenire a separării copilului de familie. SOS este unul dintre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă la tinerii din sistemul de protecție. În peste 25 de ani, mai mult de 400 de copii au crescut în familia SOS, iar 90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil. 
 
În acest moment, peste 700 de copii și tineri sunt sprijiniți prin intermediul programelor SOS, în trei județe din țară - București-Ilfov, Sibiu și Bacău.