Declaratia Scrisa reprezinta un document initiat de 31 de europarlamentari din diferite state europene alaturi de cateva grupuri parlamentare si vine in sprijinul persoanelor cu autism din Europa.
 
Prin acest document, initiatorii lui fac apel la Uniunea Europeana pentru adoptarea unei abordari strategice si holistice cu privire la:
• Promovarea accesului la diagnosticarea precoce si sprijinul adecvat pe toata durata vietii;
• Promovarea armonizarii interventiilor bazate pe dovezi stiintifice;
• Incurajarea cercetarii in autism;
• Sprijinirea schimburilor de modele de buna practica in ceea ce priveste interventiile bazate pe dovezi stiintifice si abilitare. 
 
In prezent se estimeaza ca 1% din populatia europeana are autism. Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care se manifesta pe tot parcursul vietii, afectand modul de comunicare si relationare al persoanei cu autism. De asemenea, autismul influenteaza modul in care aceste persoane inteleg lumea din jurul lor.  Pana in prezent nu a fost descoperit nici un tratament care sa fie eficient pe toate planurile, dar s-a demonstrat ca interventia timpurie poate ajuta la gestionarea mai eficienta a simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane.
 
Documentul a fost semnat pana in acest moment de aproximativ 138 de europarlamentari din diverse state europene, printre care si domnii Laurentiu Constantin Rebega si Victor Negrescu, reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. FEDRA multumeste tuturor acelora care au semnat deja si asteapta in continuare sprijin din partea celorlalti europarlamentari.

***
FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Asociatia “Centrul de psihologie Delta Dunarii”, Asociatia “Dincolo de Tacere” Galati, Asociatia AUTISM Baia Mare, ASPA Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism din Judetul Botosani, Asociatia Raza de Speanta in Interventia si Terapia TSA Brasov, Asociatia  de Sprijin pentru Parintii si Copii cu Autism Galati, Asociatia SOS Autism Bihor, Autism Transilvania, Centrul de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print" Bistrita, Centrul Terapeutic Marea Neagra, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia Help Autism, Asociatia Invingem Autismul, Organizatia Suedeza pt Ajutor Umanitar Individual, Romanian Angel Appeal si Univers Plus Piatra Neamt. www.autismfedra.ro
 
 
Persoana contact: Carmen Gherca, presedinte FEDRA
Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro