60 de copii din marea familie FARA s-au bucurat de o excursie cu multe surprize in acest weekend la Bucuresti. Unii dintre ei au mers pentru prima data la muzeu, la un film de animatie si la un spectacol de balet. Evenimentul aniversar de la Opera Comica pentru Copii a fost o bucurie pentru cei mici si cei mari deopotriva, de la Ambasadorul Marii Britanii, Excelenta Sa domnul Paul Brummell la printesa Marina Sturdza, Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta organizatiei si numerosi sustinatori si prieteni ai fundatiei. Evenimentul a marcat 25 de ani de activitate a Fundatiei FARA in Romania. 

Incantarea, bucuria si uimirea au fost sentimentele care le-au umplut inimile celor 60 de copii din programele FARA pe parcursul celor doua zile petrecute la Bucuresti, excursie care a culminat ieri cu spectacolul “Jack si vrejul de fasole” oferit cu generozitate de Opera Comica pentru Copii. La eveniment au luat parte Printesa Marina Sturdza, Ambasador al Fundatiei FARA, Excelenta Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, soprana Felicia Filip, Directoarea Operei Comice pentru Copii si Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta Fundatiei FARA, alaturi de prieteni si sustinatori ai organizatiei. La spectacol au participat si  numerosi reprezentanti ai presei, printre care jurnalistii Amalia Enache, Gianina Corondan, Marius Constantinescu si Cristina Stanciulescu.
 
"Sunt implicata de aproape 20 de ani, de cand am aflat despre aceasta fundatie, la Londra. Am o foarte mare admiratie pentru Jane, un om care a venit in Romania sa ajute prin aceasta fundatie care se ocupa de copiii cei mai nevoiasi. A abordat una din problemele cele mai mari ale Romaniei, cea a copiilor care au fost in institutii de stat si care ajung la o varsta cand trebuie sa devina independenti si sa invete cum sa se descurce singuri. Investitia aceasta, care creste exponential, este de fapt cruciala pentru Romania",
a spus Printesa Marina Sturdza.

Excelenta Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii in Romania si-a exprimat aprecierea pentru Jane Nicholson si pentru ceea ce a realizat Fundatia FARA de-a lungul timpului. El a multumit si Operei Comice pentru Copii pentru implicare, subliniind ca este un moment special pentru el si familia sa, mai ales pentru fiul lui, George, care a venit pentru prima data la un spectacol. “Sunt foarte fericit ca Fundatia FARA a crescut si acum ajuta anual peste 500 de copii si tineri prin casele sale de tip familial. Aceasta organizatie este un exemplu al colabararii foarte stranse intre Marea Britanie si Romania – un perteneriat intre prieteni.” 
 
Cei 60 de copii care au participat la excursia aniversara de la Bucuresti oferita de Fundatia FARA intre 13 si 15 mai provin, in cea mai mare parte, din zone extrem de sarace din Romania. Micii oaspeti au fost foarte impresionati de vizita la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si de animalele vazute acolo. Aventura a continuat la AFI Palace Cotroceni, unde partenerii de la Libraria Carturesti i-au intampinat cu dulciuri si le-au oferit carti in dar, iar restaurantul McDonald’s le-a oferit un pranz gustos. Apoi copii au pasit pentru prima data in lumea fascinanta a filmului de animatie 3D alaturi de personajele din Zootropolis, experienta care i-a uimit si i-a incantat deopotriva. Duminica, bucuria celor mici a crescut la intalnirea cu Jack si boabele sale fermecate de fasole, culminand cu vizita in culisele Oprei Comice pentru Copii si cu un delicios tort aniversar oferit de LAM Events. Pe tot parcursul calatoriei, micutii s-au bucurat de produsele si serviciile puse la dispozitie de partenerii proiectului, Cora si Atlassib.
 
"Ne alaturam cu tot ce avem mai bun generoasei initiative numita FARA. Un sfert de secol de efort gigantic, 25 de ani de truda pentru un zambet de copil ce parea, pentru totdeauna, harazit lacrimei si intunericului sufletului. Exista oare pe lume ceva mai de pret decat un copil fericit? Fundatia FARA are in Opera Comica pentru Copii un prieten sincer pe care va puteti baza oricand. Fie ca zambetul de copil sa cucereasca lumea intreaga”, a spus Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii.
 
Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta Fundatiei FARA, si-a exprimat imensa bucurie de a sarbatori un sfert de secol de activitate a organizatiei in Romania. “Acum 25 de ani am venit in Romania sa ajut pentru ca am vazut conditile in care traiu copiii in institutiile de stat si de atunci nu am mai plecat. Suferintele pe care le-am vazut mi-au schimbat si mie viata. Am infiintat fundatia FARA si am inceput sa ajutam familii si comunitati. Acum avem aproape 500 de copii in programele noastre, iar de-a lungul timpului am avut grija in total de aproape 5000 de copii. Fundatia s-a extins si am speranta ca vom continua sa tranformam vietile si mai multor copii in viitor.”

 
***
Co-organizator: Quartz Media Production
 
Parteneri media: Al 3-lea Sector, Crai Nou, Intermedia TV, Kooperativa 2.0, Kreatoria.ro, Life.ro, Parents, Printesa Urbana, Monitorul de Suceava, 9vremparinti.ro.
 
Despre Fundatia FARA
 
Fundatia FARA este o organizatie de caritate, inregistrata si acreditata atat in Marea Britanie, cat si in Romania, care desfasoara anual activitati de protectie sociala pentru peste 500 de copii si tineri (parte dintre ei cu dizabilitati) care sunt lipsiti de grija familiei naturale sau care provin din familii fara posibilitati. Programele FARA se desfasoara in Bucuresti, Popesti-Leordeni, judetul Ilfov, judetul Suceava si Satu Mare. Patronii Fundatiei sunt ASR Printul de Wales, Printesa Marina Sturdza si actrita Nicole Kidman. 
 
In 1991, Jane Nicholson, presedinta Fundatiei FARA, a venit pentru prima oara in Romania, ca voluntara si a fost consternata la vederea copiilor din orfelinatele postcomuniste. Atunci si-a stabilit o misiune clara, aceea de a transforma vietile acestor copii si tineri. A ales sa faca acest lucru prin infiintarea Fundatiei FARA dedicata celor care traiau fara familie, fara dragoste, fara speranta. In noiembrie 2013 Jane a primit distinctia Member of British Empire (MBE) din partea Printului William, duce de Cambridge, in cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham, ca recunoastere a eforturilor ei.
 
Sistemul de finantare al Fundatiei FARA este unul extrem de ingenios, parte din fondurile destinate programelor din Romania provenind de la reteaua de magazine FARA Charity Shops din Anglia. Aceasta retea de aproape 50 de magazine face ca proiectele dedicate copiilor si tinerilor vulnerabili din Romania sa fie posibile. Totodata, cu mai bine de 10 ani in urma, Fundatia FARA a infiintat in Romania, langa Falticeni, o ferma organica numita Gradina Familiei, unde se cultiva legume certificate ecologic. Banii castigati din vanzarea acestora reintra in circuitul fundatiei pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor, in timp ce o anumita cantitate din legumele cultivate acolo ajung la cei peste 250 de copii inclusi in programul de prevenire a abandonului scolar.
 
Evenimentul aniversar “25 de ani si 5.000 de zambete” a fost organizat cu sprijinul unor parteneri darnici: Opera Comica pentru Copii, Atlassib, Cora, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Cinema City, McDonald’s, Carturesti, Aqua Carpatica, LAM Events, Licorna Winehouse, Zarea, AFI Palace Cotroceni.