2016 este un an special pentru Fundatia FARA si marcheaza aniversarea a 25 de ani de sprijin dedicat copiilor si tinerilor vulnerabili din Romania: celor cu dizabilitati, copiilor privati de dragostea si atentia familiei lor sau celor uitati de societate. Aniversarea consta in trei zile de surprize si emotii oferite copiilor pe care Fundatia FARA ii are in acest moment in protectie.
 
La aniversarea “25 de ani si 5.000 de zambete” vor participa 60 de copii din programele Fundatiei FARA, dar si personalitati care sustin activitatea organizatiei: Printesa Marina Sturdza, Ambasador al Fundatiei FARA, Excelenta Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, soprana Felicia Filip, Directoarea Operei Comice pentru Copii si Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta Fundatiei FARA.
 
In perioada 13-15 mai, cei 60 de copii, majoritatea proveniti din zone extrem de sarace din Romania, vor avea parte de trei zile de neuitat. Sambata, micutii oaspeti vor descoperi, pentru prima data, expozitiile extraordinare de la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si vor face cunostinta cu animale din regiunea Marii Negre si a marilor reci arctice si chiar cu animale preistorice. Dupa aceasta vizita, copiii vor intra in lumea magica a povestilor, la Cinema City, si vor calatori in “Zootropolis” alaturi de eroii filmului de animatie cu acelasi nume. Duminica, cei mici vor lua parte la unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet, oferit cu generozitate de Opera Comica pentru Copii: “Jack si vrejul de fasole”. Pe tot parcurul excursiei, copiii si tinerii Fundatiei FARA se vor bucura de serviciile puse la dispozitie de partenerii proiectului, Atlassib si Cora.
 
Fundatia FARA este sprijinita de cativa ambasadori deosebiti: Alteta Sa Regala Printul Charles al Marii Britanii, care este si Patronul Regal al organizatiei, Printesa Marina Sturdza si actrita Nicole Kidman. Printul Charles a transmis un mesaj cu ocazia aniversarii de 25 de ani a organizatiei. “Am vazut personal cum a reusit FARA sa ofere o noua speranta si oportunitati pentru multi dintre cei aflati in nevoie. Exista in continuare o necesitate acuta de organizatii caritabile cu experienta in Romania, care sa abordeze aceste probleme complexe. Astept cu nerabdare sa vad cum activitaea Fundatiei FARA se dezvolta in continuare, condusa de viziunea unei lumi in care toti copiii si tinerii cresc in libertate si demnitate, intr-un mediu sigur si afectuos.”
 
In 1991, Jane Nicholson, presedinta Fundatiei FARA, a venit pentru prima oara in Romania, ca voluntara si a fost consternata la vederea copiilor din orfelinatele postcomuniste. Atunci si-a stabilit o misiune clara, aceea de a transforma vietile acestor copii si tineri. A ales sa faca acest lucru prin infiintarea Fundatiei FARA dedicata celor care traiau fara familie, fara dragoste, fara speranta. In noiembrie 2013 Jane a primit distinctia Member of British Empire (MBE) din partea Printului William, duce de Cambridge, in cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham, ca recunoastere a eforturilor ei.
 
Sistemul de finantare al Fundatiei FARA este unul extrem de ingenios, parte din fondurile destinate programelor din Romania provenind de la reteaua de magazine FARA Charity Shops din Anglia. Aceasta retea de aproape 50 de magazine face ca proiectele dedicate copiilor si tinerilor vulnerabili din Romania sa fie posibile. Totodata, cu mai bine de 10 ani in urma, Fundatia FARA a infiintat in Romania, langa Falticeni, o ferma organica numita Gradina Familiei, unde se cultiva legume certificate ecologic. Banii castigati din vanzarea acestora reintra in circuitul fundatiei pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor, in timp ce o anumita cantitate din legumele cultivate acolo ajung la cei peste 250 de copii inclusi in programul de prevenire a abandonului scolar.
 
Evenimentul aniversar “25 de ani si 5.000 de zambete” este organizat cu sprijinul unor parteneri darnici: Opera Comica pentru Copii, Atlassib, Cora, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Cinema City, McDonald’s, Carturesti, Aqua Carpatica, LAM Events, Licorna Winehouse, Zarea, AFI Palace Cotroceni.

***
Co-organizator:
Quartz Media Production
 
Parteneri media: Al 3-lea Sector, Crai Nou, Intermedia TV, Kooperativa 2.0, Kreatoria.ro, Life.ro, Parents, Printesa Urbana, Monitorul de Suceava, 9vremparinti.ro.
 
Despre Fundatia FARA
Fundatia FARA este o organizatie de caritate, inregistrata si acreditata atat in Marea Britanie, cat si in Romania, care desfasoara anual activitati de protectie sociala pentru peste 500 de copii si tineri (parte dintre ei cu dizabilitati) care sunt lipsiti de grija familiei naturale sau care provin din familii fara posibilitati. Programele FARA se desfasoara in Bucuresti, Popesti-Leordeni, judetul Ilfov, judetul Suceava si Satu Mare. Patronii Fundatiei sunt ASR Printul de Wales, Printesa Marina Sturdza si actrita Nicole Kidman. 85% din cheltuielile Fundatiei sunt sustinute de activitati de strangere de fonduri din Marea Britanie.