In aceste zile Fundatia „Pentru Voi” a demarat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdictie a persoanelor cu organizarea unei  mase rotunde in cadrul careia s-a  realizat un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practica a actualelor prevederi legale.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sunt adult: Traiesc independent!”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Fundatia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispozitii din Codul civil referitoare la ocrotirea persoanei majore prin punerea sa sub interdictie judecatoreasca si punerea lor in concordanta cu Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligatia statelor parti de a garanta recunoasterea capacitatii juridice a persoanelor cu dizabilitati. 

La eveniment au participat reprezentanti ai Autoritatii Tutelare din Timisoara si Lugoj, ai DGASPC Timis, precum si specialisti ai Fundatiei Pentru Voi,  care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curenta. Au fost analizate dificultatile intampinate in rezolvarea acestor cazuri si au fost facute propuneri de modificare a legislatiei existente.

„Fundatia Pentru Voi a mai demarat proiecte care la inceput pareau imposibil de realizat si pe care a reusit sa le puna in practica. Este adevarat ca a fost nevoie de multa perseverenta, insa noi suntem niste luptatori! Vom incerca si de aceasta data sa modificam unul din actele normative fundamentale si anume Codul Civil, in asa fel incat persoanele cu dizabilitati intelectuale sa fie cetateni cu drepturi depline ai acestei tari si mecanismul tutelei sa ii protejeze fara a le ingradi drepturile civile”, a declarat Laila Onu, directorul executiv al fundatiei. 

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactactati la numerele de telefon 0256 228 062 si 0722 573 812, sau la adresa de e-mail iulia.nistor@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Iulia Nistor.