20 de familii din județele Iași și Neamț primesc sprijin, ȋn perioada aceasta, de la Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt, pentru ȋmbunătăţirea condiţiilor în care locuiesc. Acțiunea face parte din proiectul „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei”, lansat la finalul anului 2020, și are ca scop îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 30 de familii vulnerabile din 3 județe ale țării.

Lucrările de reabilitare sunt realizate de echipa de constructori Habitat for Humanity România, iar finanțarea este asigurată integral de Fundația BricoDépôt, printr-o contribuțe financiară de 300.000 lei.

Primele 20 de intervenții au loc în comuna Valea Seacă, județul Iași și comuna Tazlău, județul Neamț, urmând ca acestea să fie finalizate până la finalul lunii aprilie. Printre tipurile de intervenție se numără: înlocuirea tâmplăriei, reparații ale acoperișurilor, finisaje interioare (tencuieli, zugrăveală, pardoseală) pentru una sau mai multe camere, montarea de sisteme de încălzire noi şi atât de necesare, etc.

Familiile care beneficiază de reabilitarea locuințelor trăiesc în condiții de supraaglomerare - într-o singură încăpere dorm mai multe generații, nu au surse sigure de căldură, iar tavanul și pereții se află într-un stadiu avansat de deteriorare. Cele mai multe dintre familii nu au bucătărie și nici toaletă interioară, iar în majoritatea cazurilor, copiii dorm în aceeași încăpere unde familia gătește, pentru că acolo se menține căldura pentru mai mult timp.

Copiii sunt cei mai afectați de condițiile improprii în care locuiesc, cu atât mai mult ȋn contextul pandemic actual. Aceştia ȋntâmpină dificultăți la efectuarea temelor, pentru că nu au lumină naturală suficientă și sunt nevoiți să împartă camera cu părinții și frații lor şi, de aceea, ȋn timpul intervențiilor, o atenţie deosebită este acordată  spațiilor adaptate la nevoile lor.
 
„Copiii sunt foarte bucuroși că vor avea o cameră a lor. Le-am cumpărat un birou în rate unde își vor face temele și urmează să le cumpărăm și un pat.”, sunt cuvintele unei familii beneficiare.

„În timpul școlii online, băiatul cel mare își făcea temele și participa la lecții într-o altă cameră unde era frig, pentru că noi stăm toți într-o singură cameră și nu se putea concentra.”, ne-a mărturisit o altă familie beneficiară.

Tot ȋn perioada aceasta au fost selectate în proiect ȋncă 10 familii vulnerabile din județul Prahova, ale căror locuințe vor fi reabilitate până la finalul lunii aprilie.

„În doar 3 luni de la lansare, proiectul „Reclădim vieți” a evoluat uimitor. 20 de familii greu încercate de viață vor avea în curând condiții adecvate de locuit, iar până la finalul lunii aprilie, alte 10 familii, de data aceasta din județul Prahova, vor beneficia și ele de sprijinul nostru. Împreună cu Fundația BricoDépôt reclădim viețile acestor familii și facem un pas mic, dar important pentru accesul tuturor oamenilor la locuire decentă.”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

„Se spune că nicăieri nu este ca acasă, dar, din păcate, foarte mulţi oameni nu ştiu ȋncă ce ȋnseamnă acasă, din cauza greutăţilor cu care se confruntă zilnic şi a condiţiilor improprii de locuit. De aceea, prin Fundaţia BricoDépôt şi alături de parteneri implicați, precum Habitat for Humanity România, ne asumăm misiunea de a contribui la ȋmbunătăţirea condiţiilor de locuit, a siguranţei şi a calităţii vieţii, ȋn comunităţi defavorizate, iar proiecte precum „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei” reprezintă un pas important, pentru un viitor mai bun.”, a declarat Ştefan Urziceanu, manager al Fundaţiei BricoDépôt şi colisilier ȋn investiţii comunitare ȋn cadrul Brico Dépôt România.

Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la 0 sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și programe de advocacy în domeniul locuirii sociale.

Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.
Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 2.700 de locuințe. Proiectele sunt realizate cu sprijinul voluntarilor, iar în 25 de ani, peste 42.000 de voluntari români și străini au muncit pe șantierele Habitat din țară.

Facebook

Despre Fundaţia BricoDépôt

Fundaţia BricoDépôt a fost înființată ȋn 2019, de către Brico Dépôt România, parte a Grupului Kingfisher, având drept obiectiv principal susținerea proiectelor de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, a calităţii şi a siguranţei vieţii, ȋn comunități dezavantajate din Romȃnia.