Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantierul de la Cumpăna, județul Constanța, prin construirea a 4 locuințe în doar 5 zile. Peste 70 de voluntari au început lucrările luni dimineață de la fundație, iar vineri, la finalul zilei, casele vor avea acoperiș, ferestre și uși.

În fiecare an, în prima zi de luni din octombrie, Organizația Națiunilor Unite celebrează Ziua Mondială a Locuirii. În 2022, atenția este îndreptată către vulnerabilitățile și inegalitățile din grupurile defavorizate care au fost adâncite în ultima perioadă de criza celor 3 „C” – COVID-19, criza climatică și conflictul din Ucraina.

Este deja o tradiție în istoria organizației Habitat for Humanity România să aducă oamenii împreună în această zi, pentru a construi case, comunități și speranță. Motivul principal este chiar nevoia urgentă de locuire decentă din țara noastră. Ultimele statistici arată o realitate gravă – 36% din populația României trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială, iar 3 din 10 români sunt afectați de problemele de locuire.

Săptămâna aceasta, asociația organizează acțiunea cu numărul 3 a proiectului de construire accelerată și voluntariat - Hope Build 2022. Primele 2 acțiuni au avut loc în iulie și august la Poduri, județul Bacău, unde au fost ridicate 4 locuințe, iar luna aceasta proiectul se încheie pe șantierul de la Constanța, unde vor fi construite în total 8 locuințe decente, cu ajutorul voluntarilor.

Au venit să dea o mână de ajutor atât voluntari locali, aflați pentru prima dată pe un șantier sau dintre cei care se întorc în fiecare an cu același entuziasm, cât și angajați ai companiilor partenere în proiect. Cei mai mulți dintre aceștia nu au nicio experiență în construcții, însă vin cu dorința de a învăța. Atelierele sunt coordonate și supravegheate tot timpul de echipa de suport, formată din specialiști în construcții, pentru ca lucrările să fie executate corect.

„Ziua Mondială a Locuirii este o zi specială în organizație, pentru a trage un semnal de alarmă asupra condițiilor precare în care locuiesc foarte multe familii din România și, de asemenea, pentru a pune în lumina dreptul fundamental al oamenilor la o locuință decentă. Și cum altfel să marcăm această zi decât prin prezența noastră pe șantier, în formula completă – echipă, familii, voluntari și parteneri deopotrivă, având în minte același scop: să construim un viitor mai bun pentru cei aflați în nevoie.”, sunt cuvintele lui Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

La acțiunea din această săptămână sunt prezenți și 8 membri ai familiilor care se vor muta în noile locuințe. Ei muncesc umăr la umăr cu voluntarii la clădirea propriului vis, și vor voluntaria și pentru alte proiecte din programele Habitat for Humanity România. La finalul lunii octombrie, pe șantierul din Cumpăna, vor fi în total 30 de locuințe construite în ultimii ani în de asociație, pentru familiile cu venituri reduse din comunitate.

Cei care își doresc să se participe la proiectele asociației, se pot înscrie voluntari pentru acțiunea Hope Build #4, care va avea loc în săptămâna 24-28 octombrie tot la Cumpăna, județul Constanța, pe website-ul www.habitat.ro/hopebuild. De asemenea, implicarea poate fi făcută și de la distanță, prin trimiterea unui SMS la 8845 cu textul „HABITAT”, pentru a dona 2 euro lunar sau printr-o donație cu cardul pe habitat.ro. Fondurile strânse vor fi direcționate către construirea de locuințe noi pentru familii cu venituri reduse.

Partenerii principali ai proiectului sunt Fundația Hilti, Grupul Hilti și angajații săi din Europa.

Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și de advocacy în domeniul locuirii sociale.

Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.

Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 5.000 de locuințe. La proiectele asociației au fost mobilizați peste 42.000 de voluntari români și străini care au muncit pe șantierele din țară. Mai multe detalii despre organizație sunt disponibile pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.