• Investiția în beneficiul copiilor instituționalizați este de 260.000 de euro;
  • Copiii care se vor muta în noua casă situată în comuna Țuțora, Iași, provin din Centrul de Plasament Ion Holban din Iași;
     

Fundația Hope and Homes for Children a inaugurat astăzi o nouă casă familială în comuna Țuțora, județul Iași. Construcția a fost realizată cu sprijinul financiar al Asociației Umanitare Tester Grup și în colaborare cu autoritățile locale. 12 copii cu nevoi speciale fizice și intelectuale vor părăsi Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, pentru a începe o altă viață în noul lor Acasă.
 

Cea de-a 128-a casă familială construită de Hope and Homes for Children în sprijinul procesului de dezinstituționalizare la nivel național este gata să-și primească noii locatari. Situată pe un teren generos de aproximativ 5.000 de metri pătrați, această casă oferă un spațiu primitor și bine echipat pentru copiii care au nevoie de un cămin sigur și stabil. Proiectul a fost posibil datorită sprijinului oferit de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și Primăria Țuțora. Astfel, Fundației i s-a pus la dispoziție un teren adecvat atât pentru construcția casei, cât și pentru activități care să se desfășoare în siguranță în aer liber. 
 

Casa dispune de toate facilitățile necesare: living generos, bucătărie, terasă primitoare, patru dormitoare, două băi, toate adaptate nevoilor copiilor.
 

„Copiii au nevoie de iubire, de educație adaptată nevoilor lor, de sprijin emoțional constant și, uneori, de consiliere specializată. Un mediu sigur și stimulativ e esențial în copilăria oricui, mai ales a lor. Le mulțumim partenerilor noștri pentru angajamentul lor. Prin ei, reușim să le oferim și de această dată, acestor copii, o casă familială unde se pot simți în siguranță, sprijiniți și ocrotiți", declară Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România.
 

„Suntem mândri să fim parte din acest proiect care aduce stabilitate și confort în viața copiilor aflați în nevoie. Prin finanțarea acestei case familiale, ne dorim să contribuim la normalizarea vieții acestor copii și tineri, oferindu-le un spațiu sigur și cald în care să trăiască. Suntem ferm convinși că această investiție va avea un impact semnificativ asupra echilibrului lor emoțional, pregătindu-i pentru o viață mai bună și mai liniștită”, afirmă Sergiu Mihalache, președintele Asociației Umanitare Tester Grup
 

Centrul de Plasament Ion Holban se va închide

Pe lângă casa familială din comuna Țuțora, Hope and Homes for Children este în curs de finalizare a construcției altor două case, în comunele Aroneanu și Miroslava. Prin construirea acestor trei case familiale, se va putea pune definitiv lacătul pe Centrul de Plasament Ion Holban din Iași.
 

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, susține: „Suntem bucuroși că datorită acestui parteneriat s-au mai construit încă 3 case familiale în județul nostru. Acest proiect aduce noi speranțe pentru copiii care vor fi transferați în casele familiale, oferindu-le cele mai bune condiții de trai. Mulțumim atât Fundației Hope and Homes For Children România, partenerul nostru de 10 ani în proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Iași, cât și Asociației Umanitare Tester Grup, pentru suportul financiar acordat în construirea primei case familiale dintre cele 3 care vor duce la închiderea Centrul de Plasament Ion Holban”.
 

În județul Iași, Fundația va mai construi și un Centru Respiro pentru copii cu nevoi speciale, o casă familială pentru copiii din Centrul de plasament ”O nouă șansă” din Târgu Frumos și va reabilita și dota un Centru de Tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție. Investițiile anterioare includ alte patru case familiale, investiții ce au contribuit la închiderea Centrelor de Plasament Veniamin Costache (2017) și Sf. Spiridon (2018).
 

Hope and Homes for Children a inițiat procesul de dezinstituționalizare în județ începând cu anul 2014, desfășurând, în parteneriat cu autoritățile locale, programe menite să prevină separarea copiilor de părinți și să le ofere sprijin tinerilor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, prin acțiuni de integrare socio-profesională.

 

***

 

Despre Hope and Homes for Children România

Din 1998 și până în prezent, Fundația a contribuit la închiderea a 69 de centre de plasament. Prin serviciile dezvoltate de noi, copiii trec de la îngrijirea în instituții în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case familiale, care le permit o viață apropiată de normalitate.
 

Prin eforturile noastre și ale partenerilor, am dezvoltat 128 de case familiale, cu 7.300 de copii scoși din orfelinate și aproximativ 1900 reintegrați în familia naturală sau extinsă.
 

Fundația activează intens și în zona de prevenire a separării copilului de familie, intervenind pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Prin sprijin financiar și consiliere, am rezolvat probleme ce pot determina abandonul familial și am salvat 42.000 de copii de la a fi rupți de familie.

 

De asemenea, prin Programul de integrare socială și profesională, susținem tinerii extrem de vulnerabili care ies din orfelinate la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum am ajutat 2.4000 de tineri. Unora le-am asigurat locuințe, sprijin material, pe alții i-am sprijinit pe traseul profesional pe care și l-au dorit.

 

https://hopeandhomes.ro/

 

 

Despre Asociația Umanitară Tester Grup

Asociația Umanitară Tester Grup reprezintă angajamentul față de oameni al Grupului Tester prin care susține proiecte și inițiative orientate către dezvoltarea, evoluția și sănătatea comunității. Grupul este una dintre primele afaceri antreprenoriale din Iași și din zona Moldovei. Cu un istoric de 31 de ani, grupul dezvoltă afaceri de top precum Casa Auto, dealerul cu cele mai multe mărci reprezentate din România, proiecte imobiliare de succes și servicii de mobilitate.