La cele trei evenimente au participat reprezentanti ai autoritatilor publice, ONG-uri si mass-media. Prin acest proiect, ADV Romania va acorda servicii sociale pentru copii si tineri din grupuri vulnerabile, inclusiv cu dizabilitati, de etnie roma si afectati de migratie din judetele Iasi, Constanta si Mures. 

La Iasi s-au pus in discutie obiectivele asumate prin proiect din perspectiva efectelor resimtite de migratie. „Stim ca Europa de nord si nu numai, se contrunta cu migratia romilor, si prin acest proiect dorim sa gasim o solutie sociala la o problema europeana. De asemenea, proiectul va mai aduce in Romania si practica in dezvoltarea unui serviciu de angajare asistata – job coaching, iar experienta noastra o vom aduce in atentia publica, pentru a fi luata ca reper, in realizarea de noi politici in asistenta in angajare” – a declarat dna Angela Achitei, presedinte ADV.

La Constanta, proiectul a fost apreciat ca fiind necesar la nivel de comunitate, mai ales ca in judet, oportunitatile de finantare pentru servicii sociale din ultimii ani au fost mult limitate. De asemenea, organizatiile care lucreaza cu persoane de etnie roma si-au exprimat interesul in a colabora cu ADV Romania, in sensul implicarii in activitatile ce vizeaza atelierele de terapie vocationala.

La Tg. Mures contextul socio-economic actual a fost adus in prim plan de vorbitori, mai ales ca acesta determina nevoile beneficiarilor. Participantii au relevat si lipsa programelor liant pentru perioada de tranzitie intre scoala – munca si, nu in ultimul rand, de servicii care sa atenueze efectele plecarii parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa.
 
Raportat la aceste necesitati s-au descris scopul, obiectivele si activitatile proiectului, cu accent pe sistemul integrat de servicii sociale pe care organizatia il va oferi pentru copii si tineri din grupuri vulnerabile, timp de 1 an de zile. 
 
Mentionam ca principalele activitati propuse prin proiect se refera la: 
 
1. Cresterea calitatii vietii pentru 300 copii si tineri din grupuri vulnerabile, cu dizabilitati si etnie roma, prin accesarea unui pachet integrat de servicii sociale oferit in Centrele de Zi ale ADV din Iasi, Constanta si Mures si prin accesarea atelierelor ocupationale, in 4 domenii;
 
2. Pilotarea a doua noi servicii in judetul Iasi – internship si job-coaching – prin care 6 tineri cu dizabilitati si/sau de etnie roma vor fi pregatiti profesional, iar 3 dintre ei vor fi angajati pe piata libera a muncii;
 
3. Replicarea serviciului de integrare a migrantilor la ADV Iasi, dupa modelul CARITAS Norvegia, care va fi accesat de cel putin 50 persoane; 
 
4. Intarirea capacitatii organizationale/cresterea vizibilitatii ADV Romania in domeniul serviciilor sociale, prin revizuirea strategiei 2015-2020 si derularea evenimentului Funda Umana. 


Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, si are un buget de 166,666.00 Euro, din care 150.000 Euro finantare nerambursabila.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.
Pentru detalii privind proiectul, poate fi contactata dna Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania (tel. 0740513864, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro).