• ATCP (Angered Temper with Choleric Progression) este un ansamblu de tulburari de comportament cu numeroase manifestari extreme la copii, ce includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus – crize de agresiune, violenta fata de cei din jur, nervozitate excesiva;
• Pentru a trage un semnal de alarma, o echipa de specialisti psihologi, impreuna cu Itsy Bitsy FM, Asociatia Parintilor Isteti, sustinuti de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie lanseaza un apel pentru informarea parintilor si deschid un canal de comunicare unde specialistii vor acorda consultanta parintilor care au intrebari sau vor sa se informeze: www.sindromatcp.ro si Facebook.com/Stop ATCP;  
 
In cadrul acestei initiative, va fi deschis un canal de comunicare unde echipa de specialisti psihologi va raspunde tuturor parintilor sau persoanelor interesate care au intrebari sau doresc sa se informeze cu privire la acest fenomen.

Adresa la care cei interesati pot transmite intrebari sau pot afla mai multe sunt: www.sindromatcp.ro si Facebook.com/Stop ATCP.   

Psihologii avertizeaza ca tulburarile comportamentale la copii sunt din ce in ce mai frecvente, iar manifestarile lor atrag atentia asupra unui nou fenomen al secolului - sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression), ale carui simptome includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus – crize de agresiune, violenta fata de cei din jur, nervozitate excesiva. 

Specialistii avertizeaza ca acesta este un efect psihologic al lipsei parintelui din viata copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare, fenomen din ce in ce mai simtit in ziua de azi - in care tehnologia si accesul la internet domina timpul copiilor si al parintilor – si care incepe sa fie intalnit si in familiile intregi, nu doar la copiii ai caror parinti sunt plecati din tara.    

Cele mai recente statistici vorbesc despre o Romanie in care copiii sunt din ce in ce mai insingurati, fiind lipsiti de timpul si atentia parintilor sau chiar neglijati, inclusiv atunci cand parintii sunt prezenti in viata lor. 
Datele arata ca sunt peste 80,000 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate , iar 26% din acestia au ambii parinti plecati si au ramas singuri acasa, in grija altor persoane. 

Cu toate acestea, chiar si in cazul copiilor care cresc alaturi de familia lor, un alt studiu ingrijorator arata ca 1 din 10 copii din Romania stau de vorba cu parintii lor doar cateva minute intr-o zi lucratoare.  Studiul a mai scos in evidenta faptul ca familiile „coexista" sub acelasi acoperis, in loc sa petreaca timp impreuna, iar copiii au in camere propriul televizor, acces la internet si telefon, astfel incat ei par sa locuiasca intr-un imobil propriu. In plus, parintii s-au plans ca erau prea obositi dupa orele de munca si ca nici macar nu prea vorbeau cu copiii lor atunci cand ajungeau acasa. 
La nivel oficial, cele mai recente statistici ANPDCA  arata ca in Romania au fost raportate peste 7000 de cazuri de copii neglijati de parinti, numai in primele noua luni ale 20152, mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

"Pentru societatea in care traim, timpul a devenit o resursa critica, care afecteaza echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala. Primele victime ale acestei situatii pot fi, uneori, copiii. Ocupati sau prea grabiti, parintii nu realizeaza ca desi cred ca le ofera copiilor lor o viata extraordinara, uneori acestora le lipseste ceva sau au o problema (…)”, declara Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Psihologii atentioneaza: copiii care nu petrec suficient timp cu parintii si care sunt astfel neglijati pot prezenta tulburari de comportament cu manifestari specifice sindromului ATCP, tot mai des intalnite in randul celor mici. Prezenta a 3-4 simptome dintre cele indicate de specialisti este suficienta pentru ca un astfel de copil sa poata fi considerat ca avand comportament dezadaptativ. 

“Primesc tot mai multe mesaje de la parinti ingrijorati de copiii lor, care sunt tristi, timizi, apatici, nu au prieteni, nu raspund la ore, nu participa la jocuri si sunt bolnaviciosi”
, adauga psihoterapeut Cristina Trepcea. „Din ce in ce mai multi copii sunt violenti si simt nevoia sa se impuna in fata colegilor cu orice pret, ii ironizeaza si uneori devin si violenti la nivel verbal, fizic, dar mai ales emotional.”, afirma psiholog si psihoterapeut Mirela Horumba, trainer de inteligenta emotionala la ”Trusa de bunastare a familiei”.

Simptomele pot aparea la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani se pot recunoaste prin urmatoarele caracteristici:
- agresivitatea
- nervozitatea excesiva
- timiditatea
- minciuna
- violenta verbala sau si fizica de tip “bullying”
- tendinta de insingurare a copilului
- tendinta de a se refugia in consum tehnologic
- faptul ca micutul este necomunicativ sau are cerinte excesive catre parinti, precum si alte manifestari detaliate de specialisti pe www.sindromatcp.ro

***
Pentru interviuri cu specialisti, va rugam contactati:
daniela.spiridonescu@pr.gmp.ro / 0740.038.544

____________________________________________________________
Note:
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Situaţie copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 30.09.2015, date accesibile la: http://www.copii.ro/statistici/, ultima accesare la 31.03.2016

Studiu Gallup, “Nevoile de comunicare și interacțiune ale copiilor”, realizat în 2010, la care au participat peste 1.000 de copii de şcoală generală;

Raport “Cazuri de abuz, neglijare, exploatare” publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, date cumulate de la 1 ianuarie 2015–30 septembrie 2015, accesibile aici http://www.copii.ro/statistici/, ultima accesare la 31.03.2016;

Raport “Situație de abuz, neglijare, exploatare”, ANPDCA, pentru perioada ianuarie – septembrie 2015: 10.207 cazuri totale (din care 9.482 produse în familie, iar din acestea 7.072 cazuri provenind din neglijare, iar 1.283 din abuz emoțional), față de ianuarie – septembrie 2014: 9.458 cazuri totale abuz (din care 8.829 produse în familie, iar 6.428 provenind din neglijare, iar 1.254 din abuz emoțional), date accesibile aici http://www.copii.ro/statistici/, ultima accesare la 31.03.2016;