Pe 24 februarie, în București, la 2 ani de la izbucnirea războiului în Ucraina, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, în prezența Excelenței Sale Reprezentantul Nunțiului Apostolic în România, a E.S. Dl Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova la București, reprezentanților corpului diplomatic al Ambasadelor Ucrainei și Austriei în România, Secretarului de Stat pentru Culte, Dl. Ciprian Olinici, a beneficiarilor ucraineni asistați de Asociația Caritas București și a credincioșilor din parohia Bărăția, a celebrat o slujbă de pomenire și rugăciune pentru sufletele celor care și-au pierdut viețile în acest război.

 

ÎPS Aurel Percă a reînnoit mesajul de solidaritate cu poporul ucrainean și a încurajat pe cei prezenți să nu-și piardă speranța pentru că „într-o zi, tot acest rău se va sfârși”.
 

În mesajul Confederației Caritas România, transmis de Doina Crângașu, director executiv, s-a spus: “Biserica Catolică și șase dintre organizațiile Caritas din România, printre care și Asociația Caritas București, continuă să acorde asistență care include: servicii sociale și de sănătate, sprijin psihosocial, programe de consiliere și educație, furnizarea de produse alimentare și nealimentare, articole de sănătate și igienă.”
 

Întrucât majoritatea donatorilor internaționali și a guvernelor europene, precum și Comisia Europeană, reduc finanțarea umanitară pentru proiectele destinate refugiaților ucraineni, D. Crângașu a atenționat asupra consecințelor. “Tot mai mulți refugiați se luptă să primească sprijin adecvat și se confruntă cu excluderea din programele de stat, inclusiv cei aflați în situații vulnerabile. Prin urmare, Caritas România face un apel către factorii de decizie să nu-și diminueze sprijinul pentru refugiații ucraineni, să asigure implementarea corespunzătoare a Directivei europene de protecție temporară și să planifice în mod proactiv tranziția către oferirea altor forme de protecție și integrare.
 

Potrivit experților, războiul ar putea dura un deceniu. Dar, în ciuda dificultăților și incertitudinilor cauzate de conflictul prelungit, Caritas România pregătește un plan de răspuns pe termen lung pentru a oferi asistență oamenilor din Ucraina pentru care România a devenit casa lor.

 

Pace Ucrainei și în lume!