Ligt It Up Blue este o actiune internationala prin care, in 1 si 2 aprilie se ilumineaza in albastru cladiri importante din intreaga lume .Pentru al saselea an consecutiv si Timisoara se alatura metropolelor lumii in aceasta actiune de constientizare a autismului prin Fundatia „Pentru Voi”, care organizeaza o serie de manifestari:

19.30 – 20.30
- Organizarea unui mars albastru care sa atraga atentia asupra autismului.Acesta se va desfasura pe traseul Opera – Catedrala – Primarie– Opera. Marsul va fi condus de Fanfara Primariei Comunei Giroc, dirijata de dl. Pascota Ionel. La mars vor participa persoane imbracate in albastru, care vor purta pancarte legate de autism. Printre participantii la mars vor fi persoane cu dizabilitati intelectuale si familiile acestora, angajati si voluntari ai Fundatiei, precum si alti cetateni care se vor alatura grupului.

20.30 – 22.00 - Iluminarea in albastru a cladirii Operei Nationale Timisoara cu suportul tehnic asigurat de compania Elba Timisoara. 

„Marcam la Timisoara, pentru al saselea an consecutiv, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Din pacate, situatia persoanelor adulte cu autism a ramas dramatica: in continuare nu sunt servicii de sprijin, nu sunt oportunitati de angajare in munca, Codul Civil nu a fost modificat pentru a le oferi o reala protectie juridica. Familiile sunt in continuare singurul lor sprijin. De aceea, incercam sa atragem din nou atentia asupra nevoii de sprijin atat din partea autoritatilor, cat si a comunitatii locale” - a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neurobiologica. Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afecteaza 1 din 68 de copii, fiind mai des intalnit decat cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down. Nu se cunoaste cauza autismului si nu exista tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vietii persoanelor cu autism si a familiilor lor.  Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile aratand ca in SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorteaza. In intrega lume, creste numarul aultilor diagnosticati cu autism, in Marea Britanie se estimeaza ca un procent de 1% din populatie sufera de autism. Statul englez cheltuie 60 miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din aceasta suma fiind alocata serviciilor pentru adulti cu autism. Cu toate acestea, doar 21% din adultii cu autism au un loc de munca, in Marea Britanie.

In Romania, de abia de anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulti, programele de suport pentru adulti sunt aproape inexistente, nu exista statistici, iar cazurile in care persoane cu autism au un loc de munca sunt exceptionale si se datoresc eforturilor familiilor,
Multumim celor care au sprijinit desfasurarea acestei actiuni: Primaria Timisoara, Elba Timisoara, Opera Romana Timisoara.
Pentru mai multe informatii despre eveniment vizitati www.pentruvoi.ro si www.facebook.com/foundationpentruvoi