Rata de copii nascuti prematur in Romania ramane la aceleasi cote ca in 2015. In 2016 peste 10% din bebelusii veniti pe lume in Romania au fost nascuti prematuri*. Pentru anul 2016 natalitatea a inregistrat 190.238 de nascuti vii, din care 14.989 de bebelusi s-au nascut prematur in anul 2016 in Romania, adica nasteri survenite sub 28 de saptamani pana in saptamana 35.

In Romania exista o singura linie telefonică gratuită din România adresată familiilor cu copii prematuri, dar şi mamelor care au o sarcină cu risc de naştere premature. La 0800.390.678, cei care au nevoie, primesc sfaturi şi îndrumări de la un doctor neonatolog sau psiholog.
 

“Copiii indelung spitalizati pot avea probleme de respiratie, digestie, imunitate etc. si de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat si sprijin moral pentru o buna perioada de timp”
, mentioneaza Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu

Pentru a veni in sprijinul familiilor cu bebelusi indelung spitalizati, Asociatia Unu si Unu ofera suport si informatii telefonic, direct de la specialisti prin intermediul call centerului Alo, Prematuritate - 0800 390 678. Linia telefonica este gratuita si poate fi apelata din toate retelele de pe teritoriul Romaniei.   

„Rata mortalitatii infantile in Romania aferenta anului trecut este de 7.3 decedati sub 1 an la 1000 de nascuti vii, conform ultimelor informatii primite de la INMS. Datele nu sunt deloc imbucuratoare si cifrele atesta inca o data ca fenomenul prematuritatii continua in Romania sa se situeze la un nivel alarmant. Avem nevoie urgenta de masuri sociale si de programe ample de preventie, inclusiv in licee si scoli” completeaza Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu. 

Proiectul este realizat de Asociatia Unu si Unu cu sprijinul Nutricia Early Life Nutrition Romania, companie specializata in domeniul nutriției sugarilor și copiilor de vârsta mica .

Programul complet si actualizat al call center-ului poate fi consultat pe: http://unusiunu.com sau pe pagina oficiala de Facebook. Filmul de sustinere al proiectului se poate vizualiza aici... 

Alo, Prematuritate a implinit 1 an de functionare si insumeaza peste 900 de apeluri inregistrate la nivel national, cu o medie de 16 apeluri in fiecare saptamana. In cele 54 de saptamani de functionare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent catre neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediu urban. 

*Sursa datelor INS – iunie 2017

***
Despre Asociatia Unu si Unu
Asociatia Unu si Unu  este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri si bebelusi spitalizati si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii și dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanți din peste 50 de tari.
Misiunea Unu și Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie, informare si educare a societatii civile privind bebelusii abandonati, nasterea inainte de termen, oferirea de suport prematurilor si bebelusilor spitalizati, precum si  derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 7 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu  este sa devina vocea prematurilor si a bebelusilor spitalizati din Romania.

www.unusiunu.com
l facebook.com/asociatia.unusiunu/         
Despre Nutricia Early Life Nutrition Romania
Nutricia Early Life Nutrition este  lider la nivel european în domeniul nutriției sugarilor și copiilor de vârste mici si face parte din Grupul Danone.
Nutricia Early Life Nutrition Romania are o istorie de peste 10 ani pe piata romaneasca fiind prezenta cu doua branduri (Milupa si Aptamil).Divizia este dedicata exclusiv nutritiei sugarilor si copiilor de varsta mica. 

Cu o experiență de peste 40 de ani în cercetarea laptelui matern, Nutricia oferă formule de lapte unice, de calitate superioară, care au beneficii dovedite științific și acoperă nevoi specifice. Aceasta deține centre de cercetare și facilități de cercetare și dezvoltare în toată lumea, care reunesc peste 400 de oameni de știință, nutriționiști, tehnologi și diferiți experți în domeniul nutriției.
Nutricia Early Life Nutrition Romania susține, încurajează și promovează beneficiile, atât pentru mame, cât și pentru copii, ale alăptării exclusive, cel puțin până la 6 luni și continuarea acesteia cât mai mult timp posibil.