Copiii și tinerii cu nevoi speciale din programele Fundației Hope and Homes for Children, cei din programele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, Asociațiilor ASSOC și Esperando și din Centrul de Zi pentru Copii și Tineri cu Nevoi Speciale „Luchian” din Baia Mare au așteptat cu nerăbdare să participe și în acest an la Jocurile Speciale de Iarnă.

La cea de-a XIX-a ediție, desfășurată în 1 martie, pe pârtia „Icoana” din Cavnic (județul Maramureș), peste 120 de copii și tineri au participat în probele competiției și s-au bucurat de surprizele pregătite, toate în scopul integrării sociale prin activități de petrecere a timpului liber și întreceri sportive specifice sezonului de iarnă. Evenimentul este organizat de Hope and Homes for Children și susținut de Bridges for New Beginnings (SUA).

Copiii și tinerii au fost organizați în 11 echipe: Albinuțele, Buburuzele, Cățelușii, Fluturașii, Ghioceii, Inimioarele, Lalelele, Margaretele, Omuleții de zăpadă, Pisicuțele și Steluțele, participând pe rând la cele 8 probe ale competiției, fotbal, șotron, parașută, trasul frânghiei, sanie, ștafeta cu lingura cu ou, la care s-a adăugat o provocare—proba de dans, o încântare pentru toți participanții. 

Ca în fiecare an, tinerii și copiii cu nevoi speciale au așteptat cu nerăbdare și entuziasm competiția de la Cavnic. Aceasta le oferă un prilej de a se întrece unii cu alții, de a se bucura de zăpadă și timp petrecut în aer liber, pentru ca, la final, să fie toți declarați învingători. Evenimentul de pe pârtie s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu un moment festiv, în cadrul căruia toți participanții au primit diplome, medalii și tricouri. 
În acest an, voluntari ai companiei JYSK România și din partea Federației YMCA s-au alăturat participanților în probele competiției și i-au susținut cu încurajări.

Hope and Homes for Children organizează Jocurile Speciale de Iarnă încă din anul 2000 în scopul integrării sociale a copiilor și tinerilor cu nevoi speciale prin activități de petrecere a timpului liber și întreceri sportive specifice sezonului de iarnă. Jocurile Speciale de Iarnă sunt organizate cu sprijinul Bridges for New Beginnings (SUA).
 
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 57 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 105 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.964 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 930 în regim de urgență. 8.998 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.

Photo credist @Diana Sandor