La debutul campaniei de primavara, World Vision Romania anunta ca a depasit numarul de 400 de copii sponsorizati prin programul de dezvoltare comunitara Donator de Viitor. In prima etapa a programului - octombrie 2013 – septembrie 2014 – World Vision Romania invita oamenii sa sustina copii provenind din 13 comunitati defavorizate din judetul Dolj, unul dintre judetele cu cel mai scazut nivel de trai din Romania. Toate persoanele care doresc sa ajute copii din satele sarace romanesti o pot face, de asemenea, redirectionand 2% din impozit catre acest program. De asemenea, programul Donator de viitor este sustinut de Oana Cuzino, medic primar si personalitate media binecunoscuta. 
 
Datorita acestui program toti copiii din satele respective pot merge la scoala sau la gradinita, pot invata in conditii decente, au haine si incaltaminte pentru vreme rea, au acces la cabinete medicale corespunzator dotate, participa la activitati educationale si recreative diverse, invata sa se implice in viata comunitatii. Astel fundatia raporteaza o rata a abandonului scolar semnificativ mai mica decat media nationala – de 4 ori mai mica – pentru comunitatile in care este prezenta. Mai multe asemenea date vor fi disponibile in raportul Bunastarea copilului din mediul rural 2014, care urmeaza a fi lansat in aceasta primavara.
 
In 2013 peste 4.100 prescolari si scolari din cele 13 comunitati doljene s-au bucurat de efectele benefice ale diverselor activitati din program:
- Un laborator de stiinte de la scoala din Bucovat a fost dotat corespunzator - aici invata 283 de copii;
- Scoala din Cernatesti, unde invata 32 de copii, a fost dotata cu banci, scaune, dulapuri, table;
- In 2 scoli -  din Breasta si Cleanov – a fost inaugurat un centru de creatie/ expozitional, de care beneficiaza 438 de elevi;
- A fost amenajat Clubul de lectura de la Bralostita, pentru 100 de elevi;
- La Argetoaia a fost sustinuta atelierul de tesatorie, unde s-au desfasurat diverse activitati de economie sociala in sprijinul celor 5 tesatoare si al celor 604 de copii inscrisi la gradinite si scoala
- Diferite concursuri pe teme educative au fost sustinute cu premii - concursul intercomunitar  Festivalul I.L. Caragiale, Concursul judetean de stiinte Robert Brown, Concursul Bun Crestin – 200 de copii;
- In toate scolile din toate comunitatile World Vision Romania a desfasurat campania Educatie pentru sanatate – au fost distribuite kituri de sanatate si igiena (continand produse de ingrijire - sapun, periuta si pasta de dinti, sampon, prosop, unghiera, pieptene) pentru 2000 de copii.
 
In plus, au fost dotate cu computere si mobilier centrele de informare din comunele Cotofenii din Dos, Predesti, Scaesti, Brabova, Argetoaia, Cernatesti, de care beneficiaza 1400 de locuitori.
 
Dezvoltarea comunitara este filozofia de actiune pe care World Vision Romania o aplica in toate comunitatile rurale defavorizate in care este prezenta. Astfel organizatia desfasoara activitati pe 5 paliere principale: educatie, sanatate, dezvoltare economica, advocacy si dezvoltare spirituala. Programele World Vision sunt centrate pe copii, urmarind ca acestia sa creasca sanatosi, sa-si insuseasca valori morale solide, sa aiba acces la educatie, sa participe la dezvoltarea comunitatii in care traiesc si sa devina niste adulti responsabili, care isi pot intretine familiile. 
 
”Multumita donatorilor nostri, vedem cum reusim sa construim impreuna cu oamenii din comunitati si cum viata copiilor se transforma pas cu pas. Este o mare bucurie pentru noi si un motiv de mandrie sa vedem ca acesti copii invata sa scrie si sa citeasca, ca merg cu placere la scoala si ca isi ocupa timpul liber cu activitati variate si interesante. Suntem convinsi ca ceea ce semanam astazi va da roade in anii care urmeaza, iar faptul ca azi avem o rata a abandonului scolar considerabil mai mica decat media nationala in comunitatile noastre ne arata ca mergem in directia cea buna si ca meritam increderea donatorilor si partenerilor nostri”, a declarat Catalin A. Popa, director executiv World Vision Romania. 
 
In perioada 2014 – 2018, obiectivul ambitios al fundatiei este acela de a creste nivelul de bunastare a 2,2 de milioane de copii din Romania, cu atentie speciala pentru cei mai vulnerabili dintre acestia – cei care traiesc in cele mai sarace familii, cei de etnie roma, cei separati de familie, cei cu dizabilitati. 
 
In luna martie World Vision Romania a demarat campania de primavara prin care continua sa sustina programul Donator de viitor. Reteaua de afiliere 2Parale s-a alaturat si ea campaniei, pe care o promoveaza prin intermediul numerosilor sai partenerilor. 
 
400 de copii au acum donatori de viitor. Alti 200 de copii inscrisi in proiect asteapta ajutorul nostru
 
***
Contact: OANA SERBAN | PR & Communication Manager | World Vision Romania 
Tel: 0722 430 060 | Email: Oana_Serban@wvi.org
 
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete. 
 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil. 
 
Despre programul „Donator de viitor” 
„Donator de viitor” este programul de dezvoltare comunitara prin care World Vision Romania invita donatori individuali romani sa se implice in schimbarea viitorului unui copil din judetul Dolj si al intregii comunitati in care acesta traieste, sustinand copiii din acea comunitate prin donatii lunare de 68 de lei pe www.worldvision.ro/donator-de-viitor. Astfel, fiecare persoana care doneaza pentru un copil ii ajuta, de fapt, pe toti copiii care traiesc in comunitatea respectiva sa aiba sansa unui viitor mai bun.
Prima etapa a programului se deruleaza in intervalul octombrie 2013 – septembrie 2014 si vizeaza nevoile a 600 de copii din 13 comunitati defavorizate din judetul Dolj, acesta fiind unul dintre judetele cu cel mai scazut nivel de trai din Romania. Implementarea programului se va realiza pe domenii de activitati, conform filozofiei World Vision, avand 5 paliere principale: educatie, sanatate, dezvoltare economica, advocacy si dezvoltare spirituala. Desfasurarea programelor are permanent in vedere transformarea comunitatilor din entitati pasive, neimplicate, aflate in asteptarea sprijinului din afara pentru depasirea situatiilor dificile, in comunitati active, implicate, capabile sa construiasca viitorul propriilor copii. 
Particularitatea programului „Donator de Viitor” consta in implicarea pe termen lung si in crearea unei legaturi directe intre copil si persoana care se inscrie in programul de donatii.  Astfel, programul permite o comunicare constanta intre donator si copil, primul dintre ei avand posibilitatea de a coresponda cu copilul si cu familia lui sau de a-l vizita, daca isi doreste acest lucru. 
 
Cum poti sa devii donator de viitor?
Foarte simplu. Intri pe www.worldvision.ro/donator-de-viitor si iti alegi copilul pe care doresti sa il sustii. Donand lunar 68 de lei, tu ii asiguri copilului ales sansa la o viata mai buna si suport moral. Astfel, cu mai putin de 2.5 lei/zi ii poti schimba destinul, dandu-i posibilitatea sa mearga in fiecare zi la scoala, sa aiba caietele si cartile necesare, sa se duca la doctor atunci cand este cazul si sa beneficieze de tratamentul corespunzator, chiar sa mearga in excursii si tabere si sa vada astfel ca lumea este mult mai larga decat stiu ei. Vei primi scrisori de la copilul ales, informatii despre evolutia lui si il poti vizita daca doresti. Insa impactul donatiei tale este mult mai mare. El se rasfrange asupra intregii comunitati in care copilul traieste. Cu ajutorul tau, World Vision Romania va lucra alaturi de reprezentantii comunitatilor din program pentru a dezvolta proiecte concepute in functie de necesitatile locale, contribuind astfel la bunastarea tuturor copiilor si familiilor din zona.