Camera Deputatilor si UNICEF Romania au organizat o dezbatere care a vizat Pachetul Minim de Servicii, avand ca scop mobilizarea principalilor decidenti in sprijinul prevenirii excluziunii sociale a 1,9 milioane de copii vulnerabili. Alaturi de domnul Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Claudia Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, domnul Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, doamna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania, E.S. doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania si Republica Moldova, domnul Viorel Ilie, Primar Moinesti, la dezbatere au luat parte reprezentanti ai Parlamentului, ministerelor de resort, autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor si mass mediei.  

„Imi doresc ca prin astfel de initiative, prin sustinere si implicare, sa le deschidem copiilor calea spre un viitor mai bun si spre noi oportunitati in viata. ”Pachetului Minim de Servicii Sociale” este un proiect care va reprezenta o sansa pentru ca sute de mii de copii vulnerabili sa poata fi protejati impotriva separarii de familiile lor, sa poata merge la scoala si sa aiba acces la asistenta medicala primara si preventiva”, a declarat domnul Valeriu Zgonea, in numele Camerei Deputatilor.

Pachetul Minim de Servicii cuprinde servicii acordate la nivelul comunitatii in domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei. Pachetul are caracter universal, poate fi accesat de orice familie, insa vizeaza in mod special copiii cei mai vulnerabili si familiile acestora. Totodata, Pachetul Minim de Servicii prevede o componenta puternica de preventie. Concret, Pachetul Minim de Servicii presupune ca in fiecare comunitate sa existe cel putin un asistent social, un asistent medical comunitar si un consilier scolar. Impreuna, acestia vin in sprijinul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora, determinand nevoile lor si acordandu-le servicii in functie de acestea. Acesti trei profesionisti colaboreaza strans in beneficiul familiilor, lucrand totodata impreuna cu actorii relevanti la nivel local, precum primaria, ONG-urile si alti parteneri din comunitate. 

„UNICEF Romania indeamna la crearea unui parteneriat intre Parlament, Guvern, autoritati centrale si locale si ONG-uri, care sa vina in sprijinul extinderii, la nivel national, a Pachetului Minim de Servicii. Cu un cost anual de 30-40 euro/copil, Romania are posibilitatea de a imbunatati viata a milioane de copii intr-un interval foarte scurt, demers care ar putea chiar sa constituie un exemplu de buna practica pentru celelalte tari din regiune si din lume”, a declarat doamna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania.  

Pe langa faptul ca poate preveni excluziunea sociala a 1,9 milioane de copii, Pachetul Minim de Servicii are si potentialul de a genera economii in sectoarele sociale. Costurile totale pentru primul an de implementare la nivel national, inclusiv investitia initiala in formare si echipamente, se ridica la doar 130 milioane de euro. Incepand cu al doilea an de implementare, costurile se ridica la 123 milioane euro. 
In prezent, UNICEF si autoritatile de la nivel central, judetean si local din Judetul Bacau testeaza acest Pachet Minim de Servicii, cu finantare din partea Granturilor Norvegiene, UNICEF si a sectorului privat. Proiectul pilot este supus unei evaluari independente ale carei rezultate sunt diseminate in randul decidentilor in vederea dezvoltarii de legi, norme si standarde noi in domeniu, precum si a atragerii de fonduri nationale si europene in scopul implementarii modelului la nivel national.

La eveniment au mai participat: doamna Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, doamna Mihaela Ungureanu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, doamna Ana Birchall, Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor, domnul Cezar Radu Soare, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, domnul Ciprian Necula, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, doamna Corina Pop, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii, doamna Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale, domnul Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, domnul Tudorel Andrei, Presedintele Institutului National de Statistica, doamnele deputat Gabriela Podasca, Cristina Nichita, Rovana Plumb, Razvan Mironescu si domnii deputati Ovidiu Dumitru, Natalia Intotero si doamnele senator Mariana Campeanu si Mihaela Popa. 
 
***
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.