Încheierea primului an de implementare pentru proiectul
„O șansă la o viață normală acordată tinerilor dezinstituționalizați și prevenirea abandonului școlar pentru copiii familiilor fără adăpost”

Samusocial din România anunță închiderea cu succes a primului an de implemenatare pentru proiectul O șansă la o viață normală acordată tinerilor dezinstituționalizați și prevenirea abandonului școlar pentru copiii familiilor fără adăpost implementat în perioada 2022-2023 grație finanțării puse la dispoziție de United Way România.

Contextul proiectului


Începând cu 2020, pandemia Covid-19 a creat noi bariere în educația copiilor din familii defavorizate, aceștia neputând participa adecvat la învățământul online. Lipsa accesului la resurse și inadecvarea gospodăriilor pentru activități online au fost probleme cu efect direct asupra abandonului școlar și a perpetuării excluderii.

În același timp, problemele tinerilor dezinstitutionalizați și ale familiilor tinere sărace au continuat să se accentueze în ultimii doi ani datorită instabilității locurilor de muncă, a salariilor mici, a creșterii prețului utilităților, a lipsei accesului la servicii de sănătate. Cu un nivel scăzut de educație și în absența unei calificării profesionale, tinerii dezinstitutionalizați au șanse extrem de mici de a ieși din starea de sărăcie. În absența sprijinului complex, familiile sărace riscă să se adâncească iremediabil în starea de precaritate.

Proiectul pe care îl implementăm în perioada 2022-2023 cu sprijinul United Way România vizează tocmai aceste două tipuri de probleme, iar rezultatele obținute în primul an ne confirmă necesitatea activităților pe care le desfășurăm și impactul lor pozitiv asupra combaterii sărăciei și excluderii.

Rezultate obținute în anul 2022

În perioada ianuarie – decembrie 2022, Echipa Mobilă Samusocial a efectuat 263 anchete sociale pentru evaluarea nevoilor copiilor și familiilor acestora. Beneficiarii au fost sprijiniți și acompaniați pentru obținerea documentelor personale (certificate de naștere, cărți de identitate, etc) sau a documentelor necesare accesării drepturilor sociale. Pe parcursul întregului an, aceștia au avut acces la servicii sociale și la servicii medicale de bază. De asemenea, medicul Centrului de Zi Samusocial a organizat 48 de ședințe de planning familial și prevenire a bolilor cu transmitere sexuală.

Pe parcursul anului trecut, 232 de copii au beneficiat de sprijin material (haine, încălțăminte, rechizite, alimente, jucării), iar datorită proiectului 93 dintre aceștia, aflându-se la vârsta necesară, au fost înscriși la școală. Specialiștii și voluntarii Samusocial au sprijinit direct un număr de 53 de copii în vederea îmbunătățirii abilităților de citit, iar 57 au fost ajutați în vederea creșterii interesului pentru știință. Activitățile fizice nu au fost omise, iar 164 de tineri au avut acces la sport și la programe nutriționale. Rezultate școlare îmbunătățite semnificativ au fost înregistrate pentru 62 de copii, iar alți 54 și-au crescut prezența la școală.

Pentru a favoriza reintegrarea socio-profesională, un număr de 127 de tineri (16-25 ani), precum și 90 de adulți (26-65 ani) au beneficiat de servicii de orientare în carieră. Pe parcursul anului 2022, un număr de 30 de beneficiari au fost susținuți pentru absolvirea unui curs de formare profesională și au obținut un certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii. Prin activități specifice de orientare, acompaniere și consiliere, 48 de persoane din grupul țintă au fost angajate.

68 de voluntari Samusocial au fost implicați în activitățile proiectului. Cu ajutorul lor am putut, de exemplu, să organizăm 15 întâlniri cu activități de educație pentru protecția mediului dedicate copiilor.
 
Suntem la jumătatea proiectului, iar rezultatele de până acum ne conferă încredere și optimism!
 

United Way Romania este alături de Samusocial din România în procesul de consiliere și soluționare a problemelor de ordin socio-economic cu care se confruntă persoanele adulte fără adăpost din București. Le mulțumim încă o dată pentru alegerea de a fi partenerul nostru în această misiune!