”Sarbatorile sunt pentru toti!” Nu-i asa? Animati de aceasta convingere, am participat alaturi de colegii de la Asociatia Carusel la cea de-a treia editie a evenimentului cu acelasi nume, organizat sub patronajul Ambasadei Olandei la Bucuresti. Chef Cezar a gatit impreuna cu studentii Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Universitatea din Bucuresti, ceilalti participanti au facut si impartit pachete cu alimente persoanelor marginalizate social care traiesc in Centrul Vechi al Bucurestiului si din alte zone. Asociatia React a adaugat acestor pachete truse de prim ajutor, la fel de necesare oamenilor strazii ca si alimentele. 

Dupa pregatitul mancarii, am pornit incarcati cu pachete spre adaposturile celor fara casa. O data cu seara, ceata s-a lasat groasa si grea peste centrul Bucurestiului. Eram cu totii bine imbracati, dar umezeala se insinua prin haine si ne invaluia intr-o raceala deloc prietenoasa. Nimeni nu pomenea nimic de frig, probabil ne gandeam cu totii la acelasi lucru: cum ar fi sa...

Valeriu Oancea are 29 de ani si nu are venituri de niciun fel. Desi e din Bucuresti, este pe strazi de mic copil. Doarme prin scari de bloc si mananca ce primeste de la oameni. Aproape niciodata mancare calda. Ajuta si el la una-alta, cum ar fi la deszapezit. Nu are familie si nu mai stie ce inseamna acasa. Spre deosebire de el, Victor Stancu e mai bogat: are cinci copii si o sotie. Cum nu are un serviciu stabil, singurul venit pe care se bazeaza este alocatia copiilor. Mai munceste ici-colo cu ziua, dar banii castigati dupa ore de munca se cheltuiesc in cateva minute. Cei sapte impart o singura camera, incalzita cu un foc de lemne intr-o soba improvizata. 

Asemeni lor sunt multi, mult prea multi. Aproape 300 de pachete au fost impartite ieri in Centrul Vechi al Bucurestiului, Ferentari si strada Vulturilor. Din pacate au ramas altii la care nu am avut cum sa ajungem, in ciuda efortului si entuziasmului colegilor din alte organizatii nonguvernamentale sau al voluntarilor implicati. Un voluntar mai mult nu e niciodata in plus: orice ajutor e binevenit in astfel de momente. 

A fost o zi a contrastelor, in care am trait intes atat caldura bucatariei in care au fost pregatite bucatele cat si frigul intepator de afara. O zi in care iti doresti mai mult ca oricand sa ajungi acasa. O zi in urma careia simti deopotriva bucurie si tristete: te bucuri pentru ceea ce ai reusit sa faci, dar iti pare rau pentru tot ceea ce traiesc acesti oameni in fiecare zi. Si te gandesti ca ar trebui sa te bucuri de ceea ce ai in fiecare zi: pentru noi, cei norocosi, e de la sine inteles ca sarbatorile miros a brad si scortisoara. 
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in patru domenii: sanatate publica, educatie, dezvoltare comunitara si economie sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 14 premii de excelenta, nationale si internationale, si a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro .