Rezultatele unui nou sondaj, realizat înainte de iunie, luna educației parentale, susțin apelul UNICEF pentru politici în sprijinul familiei.

 

Servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile și o grădiniță de calitate sunt prioritățile părinților din 13 țări din Europa și Asia Centrală, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat de UNICEF la începutul lunii educației parentale, sărbătorită anual în iunie.

În cadrul sondajului, părinții au fost rugați să identifice ce tipuri de sprijin pentru familie din partea autorităților, a mediului privat și a comunității consideră ca fiind cele mai importante. Rezultatele au arătat că 26% dintre părinți au identificat grădinița de calitate ca fiind cea mai importantă măsură a autorităților de sprijinire a familiilor, iar 25% dintre părinți au considerat prioritare opțiunile mai accesibile de îngrijire a copiilor.

Rezultatele sondajului diferă în funcție de țară. De exemplu, pentru 60% dintre respondenții din Macedonia de Nord, concediul parental plătit prelungit este considerat ca fiind cel mai valoros sprijin, în comparație cu doar 15% în Moldova. Serviciile de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile reprezintă cea mai mare prioritate pentru majoritatea respondenților din Bulgaria, Grecia și România.

Aproximativ 27% dintre părinți au declarat că ar dori ca firmele să ofere posibilitatea de a lucra la distanță, iar 26% dintre părinți au considerat prioritate concediul plătit în caz de boală a copilului. Un program de lucru flexibil a fost a treia cea mai căutată formă de sprijin.

La nivelul comunității, 43% dintre părinții intervievați au considerat o prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, iar pentru 42% dintre părinți locuințele accesibile pentru familii reprezintă o prioritate. În Albania, Kosovo și Macedonia de Nord, aproximativ trei sferturi dintre părinți consideră prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, în comparație cu 30% în Kârgâzstan și 14% în Serbia.

Publicarea rezultatelor sondajului coincide cu începutul Lunii Educației Parentale, marcată de UNICEF pentru a celebra părinții din întreaga lume. UNICEF mulțumește părinților pentru rolul lor important în modelarea vieții copiilor lor și face apel la un sprijin mai bun pentru părinți, inclusiv la servicii de sănătate mintală și politici în sprijinul familiei.

"Părinții au cel mai mare rol în creșterea și dezvoltarea copiilor lor, influențându-le fericirea, sănătatea, bunăstarea și, în cele din urmă, viitoarea viață de adult. Este o responsabilitate colectivă a guvernelor, a companiilor și a comunităților să se asigure că părinții pot avea acces la servicii de sprijin care să le permită să creeze cel mai bun mediu posibil pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor", a declarat Phillippe Cori, director regional a.i. al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

UNICEF face apel la politici în sprijinul familiei, inclusiv educație și îngrijire timpurie universală a copiilor, alocații pentru copii, concediu parental adecvat de cel puțin șase luni, sprijin pentru sănătatea mintală și acces universal la programe de sprijin pentru părinți. UNICEF îndeamnă la acordarea de sprijin personalizat pentru părinții cu nevoi familiale complexe, cum sunt cei care trăiesc în sărăcie, refugiați, părinții copiilor cu dizabilități și cei care trăiesc în familii aflate în dificultate.

UNICEF recunoaște rolul pe care companiile îl joacă în crearea unor medii de lucru prietenoase cu familia și solicită oferirea de opțiuni de lucru flexibile, sprijin financiar, cum ar fi concediu plătit pentru părinții care îngrijesc copii bolnavi, precum și parteneriate cu guvernele pentru a integra în politici programele de sprijin pentru părinți.

 

 

Descarcă aplicația Bebbo

App Store

Google Play

 

***

 

Despre UNICEF

 

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

 

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.