Asociația eLiberare a elaborat și prezentat astăzi, într-o conferință de presă organizată împreună cu UNICEF în România, Kompass, primul Model de intervenție pentru diminuarea riscului de trafic de persoane și de exploatare sexuală printre refugiații de război și primul Ghid pentru educarea copiilor și a adolescenților din comunitățile de refugiați ucraineni ca să se protejeze de traficanții de persoane, „Familia Kozak învață să fie în siguranță”.

Materialele au fost pregătite în cadrul programului Kompass (Busolă), derulat începând cu luna mai 2022, pentru prevenirea traficului de persoane în cadrul comunității de refugiați ucraineni din România. Intervențiile au avut loc în comunitățile de refugiați din Alba, București, Suceava, Dolj, Botoșani, Brașov, Tulcea, Galați, Neamț, Timiș, Oradea, Dâmbovița, Vâlcea, Iași, Sibiu, Alba-Iulia. eLiberare a inclus în echipă experte ucrainence care au avut o contribuție decisivă și a implementat modelul în colaborare cu mai multe ONG-uri din România: LOGS-Grup de Inițiative Sociale în Timișoara, Fundația People to People din Oradea, Asociația IZA din Tulcea, ASSOC din Baia Mare.

Comunitățile de refugiați sunt ținta traficanților de persoane pentru exploatare sexuală și prin muncă. De aceea, pornind de la intervenția noastră pentru refugiații din Ucraina care au venit în România, am creat un model de intervenție în patru pași, pe care l-am pus la dispoziția autorităților și a ONG-urilor din țară și din străinătate, pentru a operaționaliza rapid un sistem de protejare și de prevenție a persoanelor strămutate. În plus, am formulat și 10 recomandări de acțiune pentru autorități și societatea civilă, pornind de la vulnerabilitățile cu care refugiații se confruntă. Toate informațiile sunt cuprinse în Raportul Kompass, pe care îl vom pune la dispoziția celor interesați și care este disponibil online. Este esențial să acționăm noi mai rapid decât traficanții, pentru că fiecare viață contează”, a declarat Loredana Urzică-Mirea, director executiv eLiberare.

"UNICEF își reafirmă angajamentul de a lucra împreună cu partenerii săi - autorități, organizații ale societății civile și sectorul privat - pentru a proteja copiii refugiați și familiile lor care vin din Ucraina. Copiii care fug din calea războiului sunt expuși unui risc sporit de trafic de persoane și exploatare, datele arătând că 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. Încă din primele zile ale crizei, am lucrat neîncetat pentru a consolida procesele de control la punctele de trecere a frontierei. Printre elementele cheie ale răspunsului nostru s-au numărat centrele Blue Dot, spații sigure pentru copii și femei, pe care UNICEF le-a înființat împreună cu UNHCR și partenerii săi, precum și alte activități de prevenire și protecție, inclusiv inițiativele de formare și conștientizare în parteneriat cu eLiberare", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Raportul Kompass va fi oferit autorităților și altor organizații neguvernamentale din țară și din străinătate pentru a fi utilizat pentru comunitățile de refugiați de război și pentru comunitățile în situație de risc. Ghidul va fi oferit gratuit beneficiarilor, atât online cât și în format fizic.

 

Patru pași și 7 recomandări pentru o intervenție de succes

Cei patru pași pentru o intervenție de succes în sprijinul comunităților de refugiați, potrivit modelului Kompass sunt:

  • Conștientizare – asigurarea rapidă și acoperitoare a informațiilor de care persoanele strămutate au nevoie, în limba lor sau într-o limbă străină pe care o cunosc și pe platforme accesibile lor. Informațiile trebuie să se refere la toate aspectele de viață, precum documente, servicii medicale, sprijin financiar, angajare și prevenția exploatării prin muncă, acces la educație, prevenție și servicii de intervenție și suport în caz de tentativă de racolare pentru exploatare sexuală, etc. Elaborarea Ghidului pentru copii și adolescenți, pentru a se proteja de traficanți, face parte din acest demers, la fel ca și resursele de mai jos:
  • canalul dedicat de Telegram - https://t.me/kompassworld
  • asistență dedicată celor aflați în tranzit - https://kompass.world
  • prevenția exploatării prin muncă - https://robotainfo.com
  • canalul de YouTube - eLiberare Romania