Fundația Serviciilor Sociale Bethany își continuă misiunea umanitară și deschide în Iași Centrul Comunitar pentru Copii și Familii din Ucraina. Scopul centrului este de a crea un mediu sigur pentru integrarea copiilor și familiilor din Ucraina care locuiesc în Iași pe durate nedeterminate prin acordarea de diverse forme de suport care le asigură o viață demnă și liniștită în comunitatea noastră.

Integrare în comunitatea ieșeană a copiilor și familiilor din Ucraina

Fundația Serviciilor Sociale Bethany a inițiat la lași Centrul Comunitar pentru Copii și Familii din Ucraina pentru sprijinirea persoanelor strămutate în vederea integrării la nivel comunitar. Astfel, în cadrul Centrului, copiii și părinții acestora pot beneficia de următoarele servicii și activități: cursuri de limba engleză și limba română, activități educative, ateliere de pictură, dans, lucru manual, de socializare, cunoaștere și intercunoaștere, jocuri de societate, activități în aer liber, activități multiculturale, acces la sala de studiu (echipată cu laptop-uri și internet), suport psihologic individual sau de grup, consiliere juridică, orientare pe piața muncii și acces la servicii medicale. Acestea pot varia în funcție de nevoile și discuțiile purtate în mod regulat cu persoanele din Ucraina. Centrul este situat în clădirea Centrului de evenimente Agora din strada Nicolina 115, bis, Iași și este deschis zilnic între orele 9.00-17.00.

Centrul și-a început oficial activitatea la data de 1 iunie 2022 și începând de atunci un număr de 172 persoane din care 101 copii au beneficiat de activități și servicii adaptate nevoilor lor. Acestea sunt oferite de o echipă de profesioniști formată din: coordonator de program, asistenți sociali, coordonator activități educaționale, profesor de limba engleză, translator, psiholog, avocat și voluntari care asigură în timpul programului centrului tot suportul pentru ca beneficiarii să acceseze serviciile de care au nevoie. Pentru a asigura abordări cât mai eficiente și specializate, echipa centrului a beneficiat și beneficiază continuu de formări și asistență tehnică din partea partenerilor și finanțatorilor.

De asemenea, Centrul Comunitar pentru Copii și Familii din Ucraina își propune să funcționeze ca un hub comunitar pentru organizațiile și instituțiile publice sau private care au în atenția lor oferirea de sprijin refugiaților ucraineni, oferind spațiu și acces la logistica Centrului. Așadar, Fundația Serviciilor Sociale Bethany lansează propunerea de colaborare și de coordonare a eforturilor în oferirea de sprijin complementar comunității de persoane ucrainene strămutate prin referirea acestora în funcție de serviciile și programele pe care organizațiile și instituțiile le derulează.

Proiectul este finanțat de: Care – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale și este coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizaţie neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul Care France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil); Bethany Christian Services US; Fundația Comunitară Iași; Compania Amazon.

***

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundația Serviciilor Sociale Bethany a răspuns pentru prima dată crizei refugiaților din Ucraina în perioada 1 – 31 martie 2022 în cadrul Centrului de Tranzit din strada Anastasie Panu, Iași. Răspunsul a constat în oferirea de servicii de bază refugiaților ucraineni care tranzitau România. Un număr de 308 refugiați din care 111 copii au fost găzduiți în Centru primind cazare, masă, alte bunuri și servicii, precum și informații utile gestionării situației în care se aflau.

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.
Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.