Pe fondul crizei economice, a nivelului ridicat al abandonului scolar, a efectelor marginalizarii si stigmatizarii copiilor apartinand grupurilor vulnerabile din Romania, Crucea Rosie Romana si Crucea Rosie Daneza si-au propus sa vina in sprijinul a peste 1500 de copii si tineri defavorizati din judetele Botosani, Dolj si Hunedoara.
 
Prin deschiderea acestor centre comunitare de zi, cate 500 de copii si tineri vulnerabili din fiecare judet, cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani precum si familiile acestora vor beneficia de activitati care au ca scop prevenirea abandonului scolar, dobandirea de noi abilitati de viata, precum si imbunatatirea competentelor personale si sociale. Zilnic, 150 de elevi vor servi o masa calda si vor fi ajutati la teme de voluntarii filialelor de Cruce Rosie din Botosani, Dolj si Hunedoara. In plus, 60 dintre copii vor merge o data pe an in tabere de vara gratuite. Tinerii intre 14 – 20 de ani si parintii pot participa o data pe saptamana la activitati socio-educationale: sesiuni de consiliere individuala si de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piata muncii, cursuri de prim ajutor etc.
 
“In Romania lipsurile materiale reprezinta cel mai invocat motiv al abandonului scolar. Imposibilitatea de a plati rechizitele copiilor, hainele si incaltamintea, lipsa hranei sunt factori care ii determina pe parinti sa renunte la scolarizarea copiilor lor. Prin acest proiect incercam sa acoperim aceste lipsuri materiale si sa acordam o sansa reala la educatie copiilor proveniti din familii nevoiase”, a declarant domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. 
 
Toate cele trei centre comunitare de zi sunt sustinute cu fonduri ale Fundatiei Velux pana la sfarsitul lunii septembrie 2017. Pentru continuarea acestuia, la nivelul fiecarui centru comunitar a fost infiintat un Consiliu consultativ format din reprezentanti ai autoritatilor locale, investitori locali, parinti si cadre didactice care au misiunea de a gasi resursele necesare continuarii activitatilor socio-educative ale centrelor dupa incheierea finantarii. 
 
Miercuri, 3 februarie 2016 va acea loc deschiderea Centrului Comunitar de Zi din Craiova, urmata joi, 4 februarie de deschiderea Centrului comunitar de zi din orasul Lupeni.  Cel de-al treilea Centru comunitar de zi va fi inaugurat la Botosani pana la sfarsitul lunii februarie.