Primăria Municipiului București, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, UNICEF și UNHCR au inaugurat astăzi un nou centru de sprijin Blue Dot în Capitală pentru copiii refugiați și familiile lor, într-un spațiu aflat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75.

„Ne bucurăm să lucrăm cu UNICEF și UNHCR pentru a furniza servicii și a contribui la integrarea copiilor ucraineni refugiați și a familiilor acestora, continuând în același timp susținerea deja acordată de primărie persoanelor vulnerabile din București. Situația umanitară din Ucraina continua să fie gravă, iar sfârșitul războiului nu se întrevede încă, astfel că eforturile pe care le facem trebuie să continue pe termen lung. Împreună cu partenerii noștri, îi putem sprijini pe refugiați și identifica noi modalități de furnizare a asistenței direcționând intervenția către cei mai vulnerabili”
, a declarat Viceprimarul Municipiului București, Horia Tomescu.

„Le mulțumim partenerilor noștri pentru colaborarea semnificativă și productivă pe care o avem. Încă din primele zile ale războiului, am lucrat cu municipalitatea pentru a ne asigura că nevoile de bază ale refugiaților sunt îndeplinite și că serviciile de bază sunt furnizate. Nu doar refugiații vor beneficia de aceste servicii, ci și copiii și familiile vulnerabile din București. Ca parte din programul de țară al UNICEF, lucrăm la parteneriate pe termen lung cu municipalități locale pentru a transforma comunitățile în unele prietenoase cu copii și pentru a sprijini integrarea socială a celor mai vulnerabili copii și a familiilor lor, crescând capacitatea autorităților locale”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentant UNICEF în România.

Blue Dot-ul „Kogălniceanu” face parte dintr-o rețea de centre de sprijin pe care UNICEF și UNHCR au realizat-o împreună cu partenerii lor, incluzând autoritățile centrale, județene și locale, organizații ale societății civile din întreaga țară pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de bază ale copiilor și familiilor care s-au refugiat în România, furnizându-le servicii esențiale.

Mamele ucrainene care vin la Blue Dot vor putea primi informațiile de care au nevoie, vor putea accesa servicii esențiale și suport, dar vor putea fi de asemenea înregistrate în platforma Primero pentru a fi referite către serviciile specializate de care au nevoie, în timp ce copiii se pot juca într-un mediu curat și sigur.

Până la începutul lunii august 2022, peste 42.000 de femei și copii refugiați ucraineni au beneficiat de cel puțin un tip de serviciu de sprijin oferit în centrele Blue Dot din România. Până în prezent, UNICEF și partenerii săi au înființat 11 centre Blue Dot în România și lucrează pentru a deschide și mai multe centre de sprijin pentru copiii refugiați și familiile lor în alte zone ale țării, în funcție de nevoile copiilor refugiați. Până în prezent, UNICEF și partenerii săi au înființat 11 centre Blue Dot în România și lucrează pentru a deschide și mai multe centre de sprijin pentru copiii refugiați și familiile lor în alte zone ale țării, în funcție de nevoile copiilor refugiați.

***

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.