Peste 350.000 de copii din Ucraina au beneficiat până acum de programul de asistență umanitară financiară al UNICEF.

Programul „Spilno”, lansat la 31 martie 2022 împreună cu Ministerul pentru Politică Socială din Ucraina, a fost creat pentru a răspunde nevoilor familiilor cu copii, care se numără printre cele mai vulnerabile grupuri din Ucraina. De la această dată, UNICEF a distribuit 125 milioane USD în beneficiul a 350.000 de copii, inclusiv 35.000 cu dizabilități, care trăiesc în 120.000 de gospodării.

Familiile se pot înregistra pentru asistență și pot primi un răspuns rapid printr-o platformă online, solicitanții acceptați primind un grant necondiționat.

„Scopul programului este de a ajuta familiile aflate într-o situație de criză să facă ceea ce ei cred că este mai bine pentru copiii lor”, a spus Murat Sahin, reprezentant UNICEF în Ucraina. „Părintele sau tutorele este în cea mai bună poziție pentru a decide cum să folosească la maximum acest sprijin”.

Programul Spilno acordă prioritate familiilor cu trei sau mai mulți copii și celor care au cel puțin un copil cu dizabilități, pe întreg teritoriul Ucrainei. Grupul țintă de beneficiari a fost bazat pe un raport privind sărăcia copiilor din 2020, care a constatat că 47% dintre familiile din Ucraina trăiau în sărăcie. Dintre acestea, 81% din gospodăriile cu trei sau mai mulți copii trăiau sub pragul național de sărăcie.

Responsabilitatea față de populațiile afectate este un principiu cheie al programului Spilno. O linie telefonică dedicată (0 800 600 017), creată pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină dificultăți în a aplica online, a jucat un rol esențial în sprijinirea procesului de solicitare și în consultarea familiilor vulnerabile cu privire la sumele în numerar.

Programul este conceput pentru a sprijini sistemul național de protecție socială al guvernului. UNICEF lucrează îndeaproape cu Ministerul pentru Politică Socială, Ministerul Transformării Digitale și alți actori umanitari pentru a facilita legăturile între transferurile de numerar umanitare și schemele guvernamentale de protecție socială. De exemplu, asistenții sociali guvernamentali au fost mobilizați în mai multe regiuni ale Ucrainei pentru a sprijini autoînregistrarea pentru programul Spilno.

„Programul UNICEF de asistență financiară a devenit un instrument eficient pentru sprijinirea familiilor cu copii în această perioadă extrem de dificilă și pentru sprijinirea întregii țări”, a declarat Oksana Zholnovych, ministrul pentru Politică Socială din Ucraina. „Consolidarea eforturilor programului de ajutor internațional și ale Ministerului pentru Politică Socială demonstrează că numai împreună putem depăși efectiv provocările și putem asigura bunăstarea copiilor și familiilor. În cadrul acestei cooperări, statul a ajutat la digitalizarea, administrarea procesului, verificarea datelor, astfel încât de asistență să poată beneficia cei care au cea mai mare nevoie. Suntem sincer recunoscători UNICEF pentru acest sprijin financiar pentru familiile ucrainene cu copii și pentru disponibilitatea de a lucra împreună. Ne bazăm pe extinderea în continuare a cooperării pentru a aborda provocările războiului cu care se confruntă copiii și familiile”.

Vira, soțul ei și cei trei copii ai lor și-au părăsit casa din estul Ucrainei și s-au refugiat într-o tabără de containere modulare pentru familiile strămutate din orașul Lviv, în vestul Ucrainei. „Eram atât de disperați, că ne-am vândut inelele doar pentru a cumpăra ceva de mâncare”, spune Vira. „Cu banii pe care i-am primit prin programul de asistență financiară Spilno, avem suficient pentru a mânca și a cumpăra medicamente”.
Programul Spilno nu ar fi posibil fără finanțarea oferită de Guvernul Italiei, Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională, Fondul Central de Răspuns în Situații de Urgență a Națiunilor Unite (CERF), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uniunea Europeană, precum și prin sprijinul din partea companiilor și a persoanelor implicate din întreaga lume.

***

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.