Protagonistul campaniei este Catalin Cornea, dresor cu experienta care va recruta caini fara stapan din adaposturile din Bucuresti si va pregati un „Maidanez de ajutor” pentru un beneficiar al terapiei. Campania atrage atentia asupra potentialului cainilor maidanezi de a deveni „caini de asistenta”, prieteni de nadejde pentru om la bine dar si la nevoie. 
 
Se spune despre caini ca sunt cei mai buni prieteni ai omului. Se mai spune si ca prietenii la nevoie se cunosc, astfel ca Fundatia VIER PFOTEN initiaza astazi campania „Maidanez de ajutor”, un experiment prin care bucurestenii pot urmari modul in care un maidanez este recrutat dintr-un adapost sau de pe strada si este pregatit pentru a deveni cainele de asistenta al unei persoane cu dizabilitati. 

Campania are patru etape principale: de astazi Catalin Cornea patruleaza in dubita cu insemnele campaniei pe strazile Bucurestiului si in adaposturi de catei, in cautarea patrupezilor cu potential de a deveni caini de asistenta.

Dupa recrutare, urmeaza selectia „candidatilor”, in urma careia va fi ales „Maidanezul de ajutor” – catelul care va deveni eroul principal al campaniei. In a treia etapa, il vom urmari intr-o perioada intensiva de antrenament si dresaj urmand ca, in final, acesta sa fie oferit unei persoane cu dizabilitati, careia sa-i poata oferi toata afectiunea si sprijinul. Transformarea cainelui dintr-un vagabond intr-un veritabil erou poate fi urmarita online pe pagina de Facebook a campaniei -  www.facebook.com/HingherulCelBun.

„Cainii maidanezi au calitati innascute de supravietuitori. Aceste instincte care ii ajuta sa supravietuiasca vietii de pe strada, ii fac totodata sa devina extrem de potriviti ca si caini de asistenta pe langa o persoana cu dizabilitati, care are anumite nevoi locomotorii sau de alta natura fizica. Pentru ca au trait in conditii foarte dificile, cainii maidanezi sunt deosebit de adaptabili, receptivi si dezvolta o prietenie autentica si profunda cu cei care le devin stapani. Ei pot deveni „maidanezi de ajutor”, lucru pe care ne propunem sa-l demonstram in urmatoarele luni”, afirma Catalin Cornea, dresor si protagonistul campaniei. El a initiat inca din aceasta toamna o serie de actiuni dedicate posesorilor de caini maidanezi, printre care lectii de dresaj gratuite. Catalin este stapanul lui Team, o catelusa culeasa de pe strada, care astazi ii este alaturi in mare parte din demonstratii. Totodata, el a lucrat in mai multe proiecte de terapie cu caini dresati special pentru copii, batrani sau persoane cu handicap.

Organizatia VIER PFOTEN desfasoara inca din 2004 programul „Caini pentru oameni”, prin care recruteaza si antreneaza caini maidanezi din adaposturi pentru a deveni caini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilitati. Psihologii implicati in monitorizarea terapiei cu caini maidanezi au observat ca acest model alternativ de tratament a avut rezultate extrem de benefice, chiar si in situatii foarte grave. Copii cu diverse dizabilitati sau afectiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reusit sa se conecteze la lumea exterioara, sa devina mai sociabili si sa acorde mai multa atentie lumii exterioare datorita terapiei cu animale. 

„In adaposturile din intreaga tara se afla mii de caini care pot fi folositi precum cei patru catei care sunt eroii proiectului Caini pentru Oameni: Tibi, Tuca, Mulan si Richie. De mai bine de opt ani, ei au ajutat la recuperarea psihica si fizica a zeci de batrani si a peste o suta de copii, iar acest lucru a fost posibil deoarece li s-a dat o sansa. Invitam cat mai multi oameni sa mearga intr-un adapost si sa caute un caine care sa le devina prieten si mai ales un sprijin”, a declarat Victor Chitic, psiholog in cadrul proiectului Caini pentru Oameni al VIER PFOTEN Romania. 

Rezultate pozitive ale proiectelor de terapie asistata cu animale derulate pana acum in Romania dovedesc afectiunea si dedicarea de care animalele fara stapan sunt capabile. Campania „Maidanez de ajutor” isi propune sa intareasca relatiile intre oameni si cainii fara stapan si, totodata, sa ilustreze impactul pozitiv pe care un astfel de caine il poate avea in viata oamenilor care sufera de diverse afectiuni si nu numai. 
 
***
Despre VIER PFOTEN
Fundatia VIER PFOTEN este o organizatie non-guvernamentala cu sediul central la Viena, al carei scop este de a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor de ferma, ale celor salbatice, de companie sau fara stapan. In Romania, fundatia desfasoara campanii de sterilizare a animalelor fara stapan, proiecte de terapie asistata de animale, proiecte dedicate animalelor salbatice din gradinile zoologice si circuri, salvarea ursilor tinuti in captivitate sau protejarea cailor salbatici din Grindul Letea.
 
Despre Catalin Cornea
Catalin Cornea este Membru Fondator al Clubului de Dresaj Canin din Romania si detine o experienta in dresaj de peste 17 ani, in special in cazuri de reabilitare a cainilor cu probleme: frica, lipsa de socializare, sau agresivitate. A coordonat mai multe proiecte de terapie cu caini maidanezi la casa de batrani ”Max” din Bucuresti sustinand ideea ca dresajul canin poate fi folosit intr-un scop nobil si ca animalele fara stapan pot deveni un sprijin psihologic si de incurajare pentru oameni care au diferite afectiuni sau nevoi speciale.