„VIATA este primul program de educatie prin aventura aparut in Romania. A fost construit cu ajutorul liderilor globali in domeniu Project Adventure, SUA – atat in ce priveste constructia efectiva, cat si in ce priveste training-urile oferite echipei noastre de formatori. Educatia prin aventura este un instrument incredibil de eficient in dezvoltarea voluntariatului si a cetateniei active. Intreg cursul a fost construit de voluntari, fiind un exemplu viu a ceea ce incercam sa dam mai departe tinerilor!”, declara Dana Bates (Fondator al Fundatiei Noi Orizonturi si initiator al programului VIATA)
 
„Aici folosim activitati precum escalada, cursul de franghii la inaltime si joasa inaltime, orientarea cu busola si excursiile in aer liber, pentru a crea cetateni activi, dornici sa aduca schimbari pozitive in comunitate! Odata ajunsi aici, tinerii si formatorii au parte de o experienta de neuitat si de cele mai multe ori revin in Tabara. Eu am venit in anul 2001 si de atunci nu am mai plecat! Ne dorim ca tot mai multi tineri sa se poata bucura de aceasta experienta si credem ca prin crearea de cetateni activi si responsabili putem contribui la dezvoltarea societatii noastre”, adauga Ilie Popescu (Director de Program, Tabara VIATA)
 
Din 1999 si pana acum, programul VIATA a putut oferi servicii educationale pentru 7.000 de tineri, de la copii prescolari si pana la tineri de 18 ani. Acest lucru a fost posibil datorita parteneriatelor cu ONG-uri, printre care amintim World Vision Romania, Asociatia OvidiuRo, Asociatia Concordia, Fundatia Internationala pentru Copil si Familie, dar si companii, printre care Banca Comerciala Romana, Rompetrol, The North Face, Renania Romania. 
 
In cel de-al 15-lea an de existenta a Taberei, Fundatia Noi Orizonturi duce experienta VIATA mai departe intr-o noua locatie, la Baile Tusnad. Elementele folosite in activitatile VIATA sunt deja pregatite, iar cu ocazia a diferite evenimente realizate de ONG-uri si institutii locale, peste 1.500 de persoane au testat deja activitatile educative si distractive de aici. 
 
Ideea pentru lansarea VIATA Tusnad a aparut in 2010. Iar prin efortul comun al FNO si a doua organizatii din Baile Tusnad (Asociatia Green Zone si Asociatia Adventure), programul a putut fi dezvoltat programul si aici. Tabara VIATA Tusnad nu s-ar fi putut realiza fara sprijinul studentilor voluntari din cadrul Gordon College SUA, al sustinatorilor locali si al proprietarilor terenului: Parohia Romano Catolica Tusnad Sat si Composesoratul Tusnad. 

Site-ul dedicat programului, www.tabara-viata.ro, a fost relansat intr-un nou format si ofera deja posibilitatea de inscriere in Tabara VIATA direct de pe site, precum si reduceri de 10% pentru persoanele care se inscriu in VIATA Straja pana la finalul lunii februarie, dar si pentru grupuri organizate.
 

*** 
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati:
Raluca Furtuna
Responsabil Comunicare si PR
E-mail: raluca_furtuna@noi-orizonturi.ro
Telefon: 0727 301 245
 
 
Despre Tabara VIATA: primul program al Fundatiei Noi Orizonturi a inceput sa se desfasoare in iunie 1999, fiind prima tabara de educatie prin aventura din Romania. Prin activitati educative, dar si distractive – cursuri de franghii, escalada, ateliere creative etc – isi propune sa ii dezvolte pe tineri, astfel incat ei sa devina mai responsabili, solidari, mai curajosi, dar si mai implicati in problemele din comunitate. 
Tabara se desfasoara anual in perioada 30 iunie – 31 august. In 2014, pretul pentru Tabara VIATA Straja este de 950 RON (6 zile / 5 nopti), iar pentru Tabara VIATA Tusnad 1.200 RON (6 zile / 5 nopti). Pana in 2005, programul a oferit servicii gratuite de educatie pentru 3.000 de tineri. Din 2006, programul functioneaza ca o afacere sociala: 25% din profitul Taberei este destinat autosustinerii lui, in timp ce 75% merge catre programul IMPACT al Fundatiei Noi Oritonturi – retea de cluburi prin care tinerii ajuta comunitatea prin proiecte realizate chiar de ei, si singurul model romanesc de educatie nonformala replicat la nivel international in 7 tari.

Despre Fundatia Noi Orizonturi: infiintata in anul 2000 - misiunea Fundatiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educatie prin experienta de calitate, dezvoltand abilitati de viata in randul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabila a societatii. FNO a creat doua programe de educatie nonformala prin experienta pentru tineri: Programul VIATA (un program de educatie prin aventura, constand in tabere anuale pentru copii in statiunea Straja si Baile Tusnad) si Programul IMPACT (Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate in cadrul programelor FNO sunt educatia prin serviciu in folosul comunitatii (service learning) si educatia prin aventura (adventure education). Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitati: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.