Asociația Semper Musica – asociația care dă tonul tinerilor pentru construirea de comunități sănătoase și implicate – anunță lansarea primei caravane de prevenire HIV din România adresată tinerilor. Caravana constă într-o rulotă de tip expoziție, personalizată cu o grafică specifică, în jurul acesteia fiind organizate diverse acțiuni publice de educație pentru prevenirea noilor infecții cu HIV din rândul tinerilor. Caravana a fost posibilă printr-o finanțare primită din partea MAC Cosmetics prin Fondul M A C pentru SIDA din America.
 
Rulota-expoziție și acțiunile din jurul acesteia vor ajunge anul acesta doar în județul Galați, conceptul folosit pentru evenimentul public bazându-se pe hobby-urile tinerilor legate de sporturile preferate: baschet, tenis cu piciorul, fotbal, ping-pong, badminton, volei, darts etc. Practic, caravana de prevenire HIV îi atrage pe tineri cu toate aceste sporturi organizate în aer liber, aceștia, odată ajunși la eveniment, beneficiind de workshop-uri legate de căile de transmitere ale infecției cu HIV și folosirea corectă a prezervativului.  Mai mult decât atât, toate aceste sporturi sunt personalizate pe problematica HIV. De exemplu, în cazul partidelor de volei, una dintre echipe reprezintă medicii, iar alta virușii. Echipa care pierde meciul va trebui să răspundă la întrebări legate de infecția cu HIV. La fel și la darts. Tinerii primesc puncte suplimentare dacă nimeresc virușii HIV de pe tabla de joc.

Caravana vine în contextul în care, conform Compartimentului pentru monitorizarea și evaluarea infecției cu HIV în România din cadrul Institutului de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, din 474 de cazuri noi de infecție cu HIV înregistrate în 2016, 41,5% au fost depistate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Anul trecut, calea cea mai probabilă de transmitere a fost cea heterosexuală. De asemenea, în 2016,  județul Galați a fost al 4 lea județ din România ca număr de noi infecții cu HIV.
 
Bogdan Istrate, coordonatorul proiectului <HIV TALK>, menționează: “Înainte de a demara caravana, ne-am gândit în fel și chip la modul pe care ar trebui să îl folosim pentru a-i atrage pe tineri. Și atunci am propus varianta diferitelor sporturi organizate în aer liber și personalizate pe problematica HIV care să îi aducă pe tineri către noi pentru a putea discuta despre căile de transmitere ale virusului HIV și folosirea corectă a prezervativului. Pentru caravană folosim o rulotă de tip expoziție care practic se deschide către public. Aceasta va merge anul acesta prin tot județul Galați și numai prin simpla observare a ei, poți înțelege despre ce este vorba. Credem că este prima caravană de acest gen din România, una care se adresează tinerilor și care, în final, își dorește să prevină noile cazuri de infecție cu HIV din rândul acestora. Din experiența de până acum a caravanei am observat că tinerii, mai ales cei din localitățile mici accesate, învață distrându-se, lucru esențial pentru noi.”
 
 
 
 
 
 
 
Despre Fondul M · A · C pentru SIDA
Fondul M · A · C Aids, inima şi sufletul  M · A · C Cosmetics, a fost înființat în 1994 pentru a sprijini bărbați, femei şi copii afectați de HIV/SIDA la nivel global. M · A · C AIDS este pionier în acordarea de sprijin financiar pentru organizațiile care lucrează în regiunile şi cu populațiile afectate. Până în prezent, prin diverse iniţiative de strângere de fonduri, cum ar fi VIVA GLAM, şi cu ajutorul purtătorilor de cuvânt, celebrităţi din industria de divertisment şi modă, Fondul M · A · C Aids a strâns peste 400 milioane de dolari.
În ultimii 23 ani, M · A · C Cosmetics a lansat șapte linii de produse VIVA GLAM - ce conţin ruj și gloss – fiecare linie beneficiind de o puternică campanie publicitară şi având ca imagine celebrităţi precum, RuPaul,  Lil 'Kim, Sir Elton John, Mary J. Blige, Shirley Manson, Linda Evangelista, Boy George, Christina Aguilera, Missy Elliott, Pamela Anderson, Lisa Marie Presley, Debbie Harry, Eve, Dita Von Teese, Fergie, Cyndi Lauper, Lady Gaga, Ricky Martin, Nicki Minaj, Rihanna şi cel mai nou, pe Taraji P. Henson.
Cum functionează? Este foarte simplu! De fiecare dată când alegi să cumperi un gloss sau un ruj din colecţia VIVA GLAM, suma plătită este direcţionată integral către acest fond umanitar ce are ca scop să contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor afectate de HIV/SIDA.
Despre Asociația Semper Musica
Asociația Semper Musica există în România din 2013 fiind singura organizație din țară finanțată atât de Fondul             M · A · C pentru SIDA, cât și de Fundația MTV Staying Alive din US/UK. Este una dintre cele mai active asociații din țară din domeniul prevenirii HIV cu focus pe tinerii de liceu și comunitățile în care aceștia trăiesc. În 2016, la Gala Societății Civile, Asociația Semper Musica a primit premiul pentru – Cel mai bun proiect de tineret. Premiul a fost acordat pentru proiectul de prevenire HIV “Prevenire HIV în rândul liceenilor din orașe mici spre medii”