Noaptea Teatrului Tanar aduce laolalta 3 spectacole montate si jucate de adolescenti din Baia Mare, Brasov si Bucuresti, alese din repertoriul de anul acesta de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gandit special pentru ei, discutii cu actori din diferite generatii – de la Ana Maria Guran, adolescenta, la Marcel Iures, unul dintre cei mai mari actori ai scenei romanesti, ateliere de teatru interactive, cat si un moment de improvizatie muzicala.

Noaptea Teatrului Tanar sta sub semnul dialogului intre generatii si a nevoii de a inspira publicul larg si a-i starni imaginatia. Pe parcursul a mai mult de 8 ore, adolescentii din Bucuresti vor avea ocazia de a simti pe pielea lor energia unui festival, de a descoperi ca teatrul nu este o arta invechita sau elitista, care nu ii reprezinta si, mai ales, ca arta ii poate ajuta sa-si viseze si sa-si implineasca potentialul. 
 
Programul Noptii Teatrului Tanar: 
 
18:00-21:00

THE HISTORY BOYS. POVESTI CU PARFUM DE LICEU 
(Teatrul Excelsior, Bucuresti)

Un spectacol de teatru profesionist care a cucerit cei peste 500 de adolescenti de la Ideo Ideis, despre viata pe coridoarele liceului, unde stilul de viata nonconformist si indolent al elevilor din clasa de istorie este pus in pericol de ambitiile directorului. Scoala este un „camp de batalie” al ideilor diferite despre viata si educatie intr-o comedie spumoasa cu multe accente emotionante. 
 
21:30-22:20

PISICA VERDE

(Trupa Amprente, Brasov)

Piesa vorbeste despre 6 adolescenti ce traiesc intr-un mic oras muncitoresc si a caror viata se duce intre scoala, casa si clubul in care isi petrec noptile. Traind intr-un mediu din care parintii lipsesc, isi fac realitatea mai suportabila prin refugierea in propria lume paralela.
 
23:10-00:00

INSPIR S-EXPIR

(Trupa Par Ris, Baia Mare) - scenariu colectiv dupa „Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt)” de Adam Long, Daniel Singer si Jess Borgeson

Timon din Atena, Nevestele vesele din Windsor, Regele Lear, Richard al III-lea, Furtuna sau Negutatorul din Venetia pot fi subiecte pentru buletinul de stiri de la ora 19, Romeo si Julieta - un spectacol de circ cu clowni, Vrajitoarele din Macbeth - rock staruri, iar Lady Macbeth - diva ce-si canta nebunia pe musical, Titus Andronicus - un ideal Chef Français, Othello – o trupa de hip hop underground, Hamlet poate fi Hamleta, o fata ce-si face veacul prin Denmark Dubstep Club si unde Dj-ul este ucigasul tatalui ei, iar mesterii din Visul unei nopti de vara, niste sufletisti ce joaca ,,pe aceasta mare scena de nebuni”.
 
01:15-02:00

ALMOST. MAINE
(Trupa As, Bucuresti) - prezentat si in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, 2016.

Nimic nu e ceea ce pare in miticul si indepartatul oras Almost din Maine intr-o noapte fara luna, senina si rece din mijlocul iernii. In timp ce luminile din nord plutesc pe cerul plin de stele, cetatenii din Almost se indragostesc si se „dezindragostesc” in cele mai neasteptate si, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se invinetesc. Inimile se rup. Dar vanataile se vindeca si se refac – aproape – in acest minunat vis de iarna.
 
22:20-22:50 

Masterclass Marcel Iures 
 
Marcel Iures nu necesita prezentare. Marele actor, distins de doua ori cu titlul Cel mai bun actor de teatru din Romania, presedinte de onoare al festivalului Ideo Ideis si presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scena independenta de teatru din Romania, va fi prezent pe scena Teatrului Excelsior pentru un dialog relaxat cu noua generatie prezenta la Noaptea Teatrului Tanar. 
 
00:00-00:30

Seara povestitorilor cu Ana Maria Guran 
 
Ana Maria Guran este din Campina si avea 17 ani cand regizorul Nicolae Constantin Tanase a descoperit-o la Alexandria, la Ideo Ideis si a chemat-o la castingul pentru debutul lui in lungmetraj, „Lumea e a mea”. Filmul, care a intrat recent in cinemauri, a castigat Premiul de debut la Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2015, mentiunea speciala a juriului in competitia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, Cottbus Discovery Award in cadrul Festivalului International de Film Est-European de la Cottbus (Germania) si Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Considerata de critici o „revelatie” in acest film, Ana Maria este acum studenta in anul II la UNATC. 
 
Atelierele de teatru tanar sunt exercitii de improvizatie testate de trainerii Ideo Ideis, de incercat in pauzele dintre spectacole. Momentul de improvizatie muzicala este propus de Asociatia Kalelarga: Raluca Stratulat, doctor in muzica si practician in muzica clasica, Alexei Turcan, fondator, interpret si compozitor in trupele Travka si Tomma Alistar si colaborator cu Alexandrina Live Band si Bogdan Gugu, clarinetist cu mare experienta. Toti trei se regasesc si in cadrul proiectului de muzica electronica Tomma Alistar.
 
Despre Noaptea Teatrului Tanar
 
In fiecare zi in viata unui artist tanar se naste un vis, un proiect imaginar menit sa contribuie la dezvoltarea sau chiar reinventarea artei, astfel incat sa ne ajute pe noi, ceilalti, sa intelegem imperfectiunile lumii in care traim si sa ne faca sa ne bucuram de frumos. In fiecare zi, intr-o alta parte, un alt vis moare uitat, neintretinut, parasit, lasand in urma lui mereu aceeasi intrebare: „cum ar fi fost daca…?’’
 
Platforma culturala BRD Scena 9 isi propune sa fie acel spatiu in care tinerii artisti viseaza, exploreaza, se exprima, invata, creeaza, produc valoare, un spatiu al dialogului care isi propune sa creeze punti intre educatie si cultura. Ne dorim sa reunim toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emotie, dar si din tehnologie; un loc plin de energie, in care artistii isi exprima visurile cu speranta ca, intr-o buna zi, unele dintre ele vor prinde forma, cateva vor ramane in memoria colectiva si, poate, unul va reusi sa schimbe arta si lumea, asa cum o stim noi.
 
Noaptea Teatrului Tanar face parte din aceasta initiativa si este un concept special creat pentru tinerii bucuresteni ca o replica la scara unei nopti a Festivalului Ideo Ideis, cu scopul de a le oferi acces liber la cultura, dar si de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru arta si tot ce poate aduce ea in vietile lor.
 
Intrarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile.
 
Pentru mai multe informatii:
Karin Budrugeac, karin@sub25.ro 
 
Eveniment realizat de Asociatia T.E.T.A in parteneriat cu BRD – Scena 9.