Aproape jumătate din populația lumii, peste 3 miliarde de oameni, trăiesc cu mai putin de 2,5 dolari pe zi. Peste 1,3 miliarde trăiesc în sărăcie extremă, cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi. 
 
Locuirea precară reprezintă una dintre cele mai dure forme de excluziune socială. 1,6 miliarde de oameni locuiesc în zone concentrate de sărăcie sau în așezări informale, în locuințe cu pereți crăpați, fără uși și cu acoperișul deteriorat. În România, peste jumătate din populația țării locuiește în case supraaglomerate, fără acces la utilități de bază, construite din materiale improprii sau aflate într-un stadiu avansat de degradare. 
 
Habitat for Humanity România marchează Ziua Mondială a Locuirii și atrage atenția asupra condițiilor dificile în care trăiesc 52% dintre români prin evenimentul de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD, ajuns la a zecea ediție. 
 
Între 1 și 5 octombrie, Habitat for Humanity România va construi 10 locuințe în doar 5 zile pentru 10 familii cu venituri mici din comuna Cumpăna, județul Constanța, cu sprijinul partenerului strategic Kaufland România. Peste 300 de voluntari vor promova misiunea Habitat for Humanity România și vor munci împreună cu familiile partener la ridicarea caselor. Pentru a maximiza impactul evenimentului, în septembrie organizația găzduiește la București a doua ediție a conferinței de advocacy Housing Forum, prin care își propune, alături de stakeholderii relevanți din domeniu, să pună pe agenda publică teme precum locuirea socială, locuirea informală, sărăcia energetică și eficiența energetică.
 
„La Habitat for Humanity credem cu tărie că dreptul la o locuință decentă ar trebui să se numere printre drepturile fundamentale ale oamenilor. De aceea, prin BIG BUILD 2018 continuăm să aducem în prim plan statisticile îngrijorătoare referitoare la locuire și să căutăm soluții alături de partenerii noștri și stakeholderii în domeniu. În plus, anul acesta vom construi, în doar 5 zile, 10 locuințe pentru 10 familii din comuna Cumpăna, care au nevoie urgentă de o casă decentă, alături de peste 300 de voluntari români și internaționali”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
 
Noile locuințe vor fi amplasate lângă alte 16 case în sistem cvadruplex pe care Habitat for Humanity România le construiește în Cumpăna. Ridicarea primelor locuințe în comunitate a început în 2015, iar anul acesta patru familii se vor muta în primele lor case decente.
 
”Pentru Kaufland România implicarea în evenimentul de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD a devenit un obiectiv strategic și suntem partenerul de încredere, ce își oferă susținerea pe termen lung. Ne preocupă situația familiilor care nu au o locuință decentă și vrem să găsim soluții sustenabile împreună. Astfel, suntem parte în acest proiect care se concretizează într-un demers durabil și care lasă ceva bun în urmă, în folosul comunității”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
 
Anul trecut, Habitat for Humanity a construit la Bacău, în sistem accelerat, 36 de locuințe, împreună cu 700 de voluntari internaționali și din companiile românești. În 2015, organizația a ajutat 8 familii să aibă o locuință decentă.
 
Familiile cu venituri mici din Cumpăna, jud, Constanța, pot aplica pentru o locuință până pe 30 mai 2018:
 
Pentru cele 10 case din cadrul BIG BUILD sunt eligibile:
1. Familii care au nevoie urgentă de o locuință decentă.
2. Familii cu venituri reduse și stabile. Familiile selectate vor plăti locuința la o valoare accesibilă, subvenționată cu 50%, în rate lunare, fără dobândă și fără profit, pe o perioadă de 20 de ani. Fondurile astfel colectate sunt direcționate către un fond rotitor – Fondul pentru Umanitate – utilizat doar pentru construirea altor locuințe.
3. Familii dispuse să voluntarieze 1.000 ore în proiectele Habitat for Humanity din Cumpăna.
 
***
Parteneri BIG BUILD 2018 
Au răspuns apelului Habitat for Humanity România și au donat cu generozitate bani sau materiale de construcție: Kaufland România (partener strategic), Dedeman, (partener principal), Bosch, Wienerberger, Tondach, Ursa, A.C.E.E.A, Primăria Comunei Cumpăna.

Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 22 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează locuințe pentru familii cu venituri mici, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Cu sprijinul a peste 34,000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 88,500 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.habitat.ro și www.facebook.com/habitat.ro.