Romania continua sa aiba cei mai saraci copii din Uniunea Europeana, iar jumatate dintre acestia locuiesc in mediul rural. Acolo exista un grup in crestere de copii foarte vulnerabili  – provenind din familii sarace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocatia copiilor sau un venit social – care se confrunta cu vulnerabilitati multiple. Pentru ei munca si nu joaca sau educatia este preocuparea cotidiana, merg la culcare flamanzi si se simt marginalizati in comunitate si chiar in familia lor. Acesti copii ar trebui sa faca obiectul unor interventii inter-sectoriale urgente pentru a ameliora starea lor de nutritie si accesul la servicii de sanatate, educatie si protectie in comunitate si familie. Aceasta este una dintre cele mai puternice recomandari ce reies din studiul “Bunastarea Copilului in Mediul Rural”, lansat astazi de fundatia World Vision Romania.

Studiul “Bunastarea Copilului din Mediul Rural” este un document  de cercetare unicat in ceea ce priveste nivelul de bunastare a copilului din Romania. Cercetarea urmareste dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic, intelectual, spiritual si emotional, detaliind aspecte legate de sanatate si nutritie, educatie, acoperirea nevoilor materiale, protectie, participare la luarea de decizii in familie si comunitate, nivelul psihologic, valorile crestine, precum si efectele migratiei parintilor asupra copiilor. 

Situatia copiilor care locuiesc in satele romanesti continua sa fie alarmanta, iar decalajul fata de cei din mediul urban ramane constant, chiar se adanceste daca avem in vedere indicatori socio-economici precum speranta de viata, calitatea vietii, rata de saracie. Aceasta in conditiile in care copiii din rural reprezinta, conform datelor Institutului National de Statistica la 1 ianuarie 2013, 49,77% din populatia totala de copii a tarii, iar riscul de saracie in rural este de 3 ori mai mare. Saracia implica pentru acesti copii vulnerabilitati multiple - nutritie precara, resurse limitate pentru participarea scolara, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate scolare slabe – care au un impact semnificativ asupra dezvoltarii si evolutiei lor pe tot parcursul vietii.

Astfel in Romania rurala de azi sunt numeroase cazurile de copii care:
- nu primesc hrana suficienta si adecvata - 1 din 8 copii merge uneori sau intotdeauna la culcare flamand,  in crestere cu 2% fata de 2012. Procentul celor care se duc intotdeauna la culcare flamanzi s-a dublat la 4% fata de 2012.
- nu au acces la servicii medicale decente – 1 din 5 copii intre 0 si 5 ani nu a fost la medic in ultimul an si aproape jumatate dintre acestia au avut boli respiratorii, aceste fiind principalele afectiuni care cauzeaza  moartea copiilor sub 5 ani.
- abandoneaza scoala din motive de saracie si rezultate scolare slabe - 2,3% dintre familii declara ca in ultimul an cel putin un copil din gospodarie a abandonat scoala.
- sunt nevoiti sa munceasca in gospodarie pentru a-si ajuta parintii - 1 din 5 copii munceste inainte sau dupa scoala si 1 din 8 copii absenteaza de la scoala pentru a munci in gospodarie. 
- au dificultati in a ajunge la scoala sau gradinita – copiii din mediul rural petrec in medie 35 de minute in drumul spre scoala, iar 1 in 5 copii merge pe jos mai mult de o ora pana la scoala.
- afiseaza comportamente de risc pentru sanatate: 1 din 13 copii  cu varste cuprinse intre 12 - 18 ani a fumat cel putin o data, iar 1 din 5 a consumat cel putin o data bauturi alcoolice, dintre care 19% au consumat alcool cel putin o data in ultima saptamana.
- nu-si cunosc drepturile si sufera diverse tipuri de abuzuri - 16% dintre parinti apreciaza ca „uneori e nevoie sa iti bati copiii ca sa ii poti educa bine”, iar 22% dintre parinti considera comunitatea ca fiind nesigura pentru copii.
- arareori participa la deciziile din comunitate - 89% dintre respondenti spun ca deciziile la nivelul comunitatii sunt luate de primar, singur sau impreuna cu consilierii.

Desi studiul arata o imbunatatire a situatiei materiale (a scazut numarul de familii care declara ca se descurca greu sau foarte greu cu venitul pe care il realizeaza - de la 75,8% in 2012 la 66,1% in 2014), precum si o crestere cu peste 8% a numarului de gospodarii care au acces la utilitati fata de 2012, Romania continua sa se situeze printre ultimele tari ale Uniunii Europene si mult sub media europeana in aceste privinte, conform rapoartelor OMS. 

Recomandarile studiului
Cercetarea propune ca statul, in calitatea sa de garant al drepturilor tuturor copiilor, sa adopte de urgenta masuri de egalizare a sanselor pentru copiii vulnerabili din mediul rural: (i) Strategia de reducere a saraciei trebuie sa propuna masuri specifice si abordari pragmatice de reducere a saraciei copiilor din familiile cele mai vulnerabile; (ii) Vulnerabilitatile copiilor trebuie adresate multisectorial. De aceea se impune investitia in monitorizarea familiilor cu risc de saracie si excluziune sociala de catre profesionisti, coordonarea interventiilor serviciilor de baza de la nivel local si a beneficiilor sociale pentru a le creste eficienta; (iii) Medicii de familie trebuie stimulati pentru a garanta verificarea periodica a starii de sanatate a copiilor si consilierea parintilor cu privire la importanta nutritiei si a vaccinarii; (iv) Educatia parentala, neglijata in ultimii ani in Romania, trebuie sa puna accent pe responsabilizarea parintilor, dar si a membrilor comunitatii cu privire la drepturile copilului si la serviciile disponibile pentru copii; (v) Trebuie elaborate mecanisme mai eficiente de colaborare intre sistemul de educatie si cel de asistenta sociala pentru a asigura dreptul copiilor la educatie. Se impune crearea de servicii socio-educationale integrate la nivelul fiecarei comunitati.
 
“In 2015 fundatia World Vision Romania aniverseaza 25 de prezenta in Romania. In toti acesti ani ne-am concentrat asupra problemelor copiilor si familiilor nevoiase din mediul rural, desfasurand programe de dezvoltare comunitara menite sa le creasca bunastarea. Vedem rezultatele muncii noastre ori de cate ori mergem pe teren, iar raportul de acum indica o serie de evolutii pozitive, insa in egala masura el ne arata ca mai avem inca mult de lucru pentru a atenua puternicul decalaj urban – rural. Prin strategia fundatiei noastre pentru perioada 2014 – 2018 ne-am asumat obiectivul ambitios de a creste nivelul de bunastare a 2,2 milioane de copii. In acest scop, programele noastre, atat cele planificate, precum si celein plina desfasurare, sunt in linie cu recomandarile studiului. Avem, insa, nevoie de ajutor din partea statului care sa propuna masuri pragmatice si concrete de reducere a saraciei.  Cu acest prilej facem un apel la actiune comuna catre toti decidentii din mediul politic si institutional – sa gasim rapid impreuna solutii pentru a creste calitatea vietii celor mai vulnerabile familii si pentru a diminua inegalitatile.”, a declarat Catalin A. Popa, director executiv World Vision Romania.

Metodologia studiului
Studiul “Bunastarea Copilului in Mediul Rural”, efectuat prima data in 2012 si repetatin 2014, reprezinta un unicat in domeniul cercetarii nivelului de bunastare a copilului in Romania si face parte din continua serie de analize periodice realizate de catre World Vision Romania (WVR). Acest studiu prezinta o analiza comparativa longitudinala a principalilor indicatori privind bunastarea copilului, compilati intr-un set de date reprezentative pentru mediul romanesc cu privire la evolutia indicatorilor masurati. 

Studiul din 2014 contine un esantion de 2774 de gospodarii, din care 2190 sunt gospodarii unde WVR desfasoara sau a desfasurat in trecut proiecte, iar 584 sunt gospodarii unde Fundatia nu are activitate. Cercetarea acestui raport a fost desfasurata in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 si dezvolta metodologii utilizate de WVR in 2012. Acest studiu are reprezentivitate nationala pentru gospodariile cu copii din mediul rural, iar informatiile sunt validate prin prelucrarea datelor culese de la autoritati, parinti si copii, utilizand instrumente calitative. In gospodariile incluse in cercetare numarul mediu de copii/gospodarie este 1,91, iar valoarea mediana (a gospodariei de mijloc) este 2. Mai putin de un sfert din numarul total de gospodarii examinate au 3 sau mai multi copii. 

Cu ocazia acestui eveniment, fundatia l-a prezentat pe noul sau ambasador, Mugur Varzariu, un renumit fotograf al cauzelor sociale din Romania ale carui lucrari au fost preluate cu mult interes de media internationala si premiate. “Cred in educatie si implicarea World Vision Romania in consolidarea accesului copiilor din zonele defavorizate la educatie m-a facut sa accept cu o deosebita onoare propunerea de a deveni ambasador al fundatiei. Astfel unite, cele doua voci vor face si mai bine auzita singura voce care conteaza cu adevarat si anume aceea a tuturor copiilor din Romania indiferent de etnia sau de statutul lor social.” a comentat Mugur Varzariu


***
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete. 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil. 


Contact: OANA SERBAN | PR & Communication Manager | World Vision Romania 
Tel: 0736 444 822 | Email: Oana_Serban@wvi.or