close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SUN CHALLENGE VACARESTI



| Organizator:
    Asociatia Club Sportiv Adrenallina Media
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Parcul Natural Vacaresti este prima arie protejata urbana a tarii, cel mai mare spatiu verde al capitalei. Are o suprafata de 183 de ha si adaposteste o fauna bogata, inedita pentru contextul urban in care s-a dezvoltat; au fost identificate deja peste 150 de specii de pasari, multe dintre ele fiind specii protejate. Tot aici traiesc aproximativ 50 de exemplare de testoasa de apa (Emys orbicularis), singura specie de testoasa semiacvatica nativa din fauna Romaniei, plasata in categoria speciilor vulnerabile, fiind in principal afectata de degradarea, distrugerea si fragmentarea habitatelor, la care se adauga si braconajul.
Conform regulamentului parcului, activitatile sportive precum alergarea sunt permise in interiorul parcului, pe poteci special desemnate, sub supravegherea personalului Asociatiei Parcului Natural Vacaresti.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost strangerea de fonduri pentru Asociatia PNV, pentru a dezvolta activitati de conservare si dezvoltare a populatiei de testoase de apa din parc, specie periclitata in Romania.
Obiectivele au fost: educarea publicului privind activitatile ce se pot face in ariile naturale protejate, privind problemele de mediu si biodiversitate, speciile aflate in pericol de extinctie, constientizare privind adoptarea unui stil de viata sanatos, activ, precum si modul in care fiecare dintre noi poate da o mana de ajutor pentru sustinerea PNV, un loc unic in Romania.


SUN CHALLENGE VACARESTI SUN CHALLENGE VACARESTI SUN CHALLENGE VACARESTI

| Aria geografica
    Bucuresti in principal, dar am avut si participanti din: Buzau, Brasov, Calarasi, Campulung-Muscel, Droberta-Turnu Severin, Focsani, Galati, Giurgiu, Onesti, Ramnicu-Valcea, Targoviste, Sibiu, Suceava.

| Rezumat
    Pe 28 septembrie 2019 a avut loc a doua editie a Sun Challenge Vacaresti, prima si singura competitie de alergare care se intampla in Parcul Natural Vacaresti (PNV). Competitia a avut ca obiectiv strangerea de fonduri pentru sustinerea parcului, mai precis conservarea testoasei de apa (Emys orbicularis) - specie periclitata la nivel national. Singurul parc natural situat intr-un spatiu urban din Romania este caminul singurei specii de testoasa semiacvatica nativa din fauna Romaniei, cu o nevoie urgenta de a fi ingrijita. Astfel, alergatorii au sprijinit asigurarea supravietuirii populatiei pe termen lung prin cresterea numarului de testoase din parc si crearea unor microhabitate necesare dezvoltarii puilor.
Evenimentul a fost organizat in mare parte direct prin inima PNV, pentru a da posibilitatea concurentilor sa observe acest spatiu verde, unic in tara si sa constientizeze cat de importanta este conservarea sa pe termen lung.
Concursul a avut parte de o campanie ampla de promovare media si PR – mai mult de 230 stiri online, print, TV, precum si postari in social media. Inainte de concurs au avut loc sesiuni de alergare si ecologizare a zonei de concurs la care au participat concurenti, bloggeri si vedete.
Concursul a avut 286 de participanti, cu 89% mai mult comparativ cu prima editie, iar distantele au fost 5, 10 si 21 km (semimaraton). Acestia au sprijinit direct cauza prin achitarea unei taxe individuale de inscriere situate intre 80 lei si 120 lei, in functie de distanta si perioada de inscriere. Donatia totala de 8400 euro a fost folosita de Asociatia PNV pentru crearea conditiilor necesare pentru dezvoltarea puilor prin crearea unor “gradinite” pentru testoase, zone special amenajate.


| Date beneficiari
    Beneficiar direct: Asociatia Parcului Natural Vacaresti care a depus activitatile de conservare a habitatului celor aproximativ 50 de testoase de apa care locuiesc in zona.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: cei aproximativ 5 milioane de romani (18 - 60, din Bucuresti si alte orase, din toate categoriile sociale) care au fost expusi la mesajele campaniei de comunicare, precum si cei 286 de alergatori si sustinatorii lor (aproximativ 400 de persoane in total). Public tinta: (1) persoane din Romania (18 - 60), preocupate de un stil de viata sanatos, care fac sport la un nivel amator, (2) persoane din Romania (18 - 60), preocupate de protectia mediului inconjurator si ecologie si (3) persoanele din sectorul 4 (325.000) vecinii Parcului Natural Vacaresti.

| Activitati
    Principala activitate a fost competitia de alergare, care s-a desfasurat pe 28 septembrie 2019 in mare parte prin inima PNV si partial pe digul ce inconjoara parcul. Am avut 286 de participanti impartiti in 3 categorii de concurs: 5 km, 10 km sau 21 km.
Categoriile de concurs au fost: grupe de varsta (masculin-feminin, 18-29 ani, 30-39 ani, 40+ani), respectiv general (masculin-feminin).
Alergatorii s-au intalnit pe Esplanada Nord Sun Plaza, unde au facut incalzirea si au aflat mai multe detalii despre concurs de la MC-ul evenimentului, Alex Grecu.
Dupa alergare a urmat festivitatea de premiere, unde cei mai buni alergatori de la grupele de varsta si de la general au castigat premii pornind de la 300 de lei pana la 1150 de lei, inclusiv premii generoase in bani. La final a avut loc si o tombola, unde concurentii au putut castiga accesorii sportive de la sponsorii competitiei.
Alte activitati organizate pentru promovare evenimentului au fost o alergare de recunoastere a traseului cu ambasadorii evenimentului, precum si un eveniment de plogging (ecologizare prin alergare) prin care participantii au facut miscare si au ecologizat in acelasi timp traseul in care s-a desfasurat concursul.
Cursa a avut un puternic aspect ecologic - participantii au primit un material cu sfaturi utile pentru a desfasura o cursa cat mai “curata”, la punctele de alimentare s-au folosit doar materiale biodegradabile, iar la final deseurile au fost sortate si reciclate corespunzator.


| Rezultatele proiectului
    A doua editie a competitiei a avut un numar aproape dublu de participanti comparativ cu prima, ceea ce a dus la cresterea donatiilor si la constientizarea directa a unui numar mai mare de oameni privind protectia mediului.
Asociatia PNV a beneficiat de o donatie totala de 8400 de euro pentru a efectua actiuni de sustinere a biodiversitatii parcului, cu 20% mai mult decat suma stransa in editia 2018 a concursului.
Suma a fost folosita pentru protejarea testoaselor de apa din Vacaresti, prin actiuni concrete pentru conservare si dezvoltare, pentru supravietuirea populatiei pe termen lung prin cresterea numarului de testoase din parc si crearea unor microhabitate necesare dezvoltarii puilor. Puii nu sunt buni inotatori si au nevoie zone amenajate special - cu apa putin adanca, care se incalzeste rapid, zone lipsite de stuf si bogate in surse de hrana. Actiunile au vizat managementul habitatului terestru prin: crearea rutelor de deplasare dinspre cuib catre apa, managementul stufului din zona malurilor, ”imblanzirea” malurilor prin crearea de zone de tranzitie, putin adanci, managementul vegetatiei acvatice si asigurarea unor resurse trofice bogate – ceea ce exclude orice forma de poluare chimica a apelor. Nu a fost uitat controlul si extragerea speciilor invazive (Trachemys scripta), care pericliteaza dinamica speciilor autohtone. Si, nu in ultimul rand, au fost realizate activitati de informare si constientizare pentru publicul vizitator (tururi ghidate), prezentari interactive despre testoase in scoli primare si gradinite, amplasarea unui panou informativ despre testoase.


| Bugetul
    425000

| Parteneri
    Organizatorul concursului sportiv Sun Challenge Vacaresti a fost Sun Plaza, iar competitia s-a derulat prin intermediul Asociatiei Club Sportiv Adrenallina Media, in beneficiul Asociatiei Parcului Natural Vacaresti, care a reprezentat cauza proiectului.

| Website proiect
    https://www.sun-plaza.ro/sun-challenge-2019/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes