close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Larg deschideti poarta! N-am venit sa cerem, ci-am venit sa dam.



| Organizator:
    Fundatia Corona
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    1. Dificultati in implementarea legilor transparentei in APL din mediul rural: „Transparenta decizionala in administratia publica in Romania anului 2007”, APADOR-CH; „Prin transparenta spre integritate” si „Raport privind liberul acces la informatii de interes public in Romania” Asociatia Pro Democratia.
2. Lipsa de informare si implicare a cetatenilor din mediul rural in raport cu APL: „EuroBarometrul Rural 2005”, „Perceptia functiei publice de catre cetateni”.
3. Absenta unor structuri organizatorice civice in rural care sa medieze raportul cetateni – APL: „Europa civica, Romania Civica”, Tudor Arpad, 2008, Asociatia ProDemocratia.
4. Lipsa unor surse permanente de educatie civica cu privire la raportul cetateni – APL: In proiecte anterioare s-a constata necunoasterea acestor teme de cadrele didactice si de elevi.


| Scopul proiectului
    SCOPUL: Formarea durabila a tinerilor din mediul rural al Reg. N-E ca cetateni Informati, Sensibilizati si Implicati in Monitorizarea Administratiei Publice Locale (APL), in Consultarea populatiei si in Procesul de luare a deciziei la nivelul APL. Proiectul urmareste furnizarea catre elevii de liceu din localitatile rurale ale Reg. N-E a unui complex de instrumente necesare realizarii dezideratelor legislative de acces la informatii de interes public, de transparenta decizionala la nivelul APL si de participare a cetatenilor la procesul de luare a deciziilor in APL.

Larg deschideti poarta! N-am venit sa cerem, ci-am venit sa dam. Larg deschideti poarta! N-am venit sa cerem, ci-am venit sa dam. Larg deschideti poarta! N-am venit sa cerem, ci-am venit sa dam.

| Aria geografica
    30 Localităţi rurale din judeţele Botoşani , Suceava, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău

| Rezumat
    Dificultati in implementarea legii 544/2001 a liberului acces la informatii de interes public si a legii 52/2003 a transparentei decizionale in administratia publica (legile transparentei) sunt evidentiate in studii de profil. Mai ales in mediul rural, aceste deficiente sunt cauzate de lipsa de informare si implicare a cetatenilor in raport cu administratia publica locala (APL).
Proiectul a realizat o actiune educativa complexa adresata elevilor de liceu din 30 de localitati din mediul rural al Regiunii N-E.
Prin intermediul a 30 de Profesori formati ca diseminatori, s-au organizat activitati de Informare a 6900 de elevi prin Ghiduri, sau derulat 300 de Seminarii informative cu 6 450 elevi, s-a organizat un Concurs pentru elevi, s-au derulat 30 de evnimente Ziua Portilor Deschise in 30 de primarii cu participarea a 550 de cetateni.
Concursul de Initiativa Civica a constat in elaborarea de Proiecte de Initiativa Civica si inregistrarea lor la Primaria din localitate. Fiecare proiect a identificat o problema locala, a argumentat-o pe baza de informatii si documente de interes public, a propus o solutie si a atasat liste de semnaturi de sustinere din partea concetatenilor.
S-au acordat premii: (18 biciclete, 36 perchi de role si 36 seturi de badminton). S-au inscris in concurs 168 de elevi organizati in 56 de echipe. In realizarea proiectelor, elevii au mobilizat sustinerea a 8454 de cetateni prin liste de semnaturi. Cel putin intr-un caz, primaria din localitate a rezolvat problema abordata de elevi: amenajarea unui pod peste un parau ce ingreuna accesul elevilor la scoala.


| Date beneficiari
    - 30 profesori din 30 de licee din mediul rural al Reg. N-E au fost instruiti ca Diseminatori de informatii privind drepturi si metode de participare cetateneasca in raport cu APL. Ei au coordonat celelalte activitati ale proiectului pe plan local.
- 6 900 elevi au fost Informati prin brosuri „Ghidul Portilor Deschise”,
- 6 450 elevi au fost Sensibilizati prin participarea la 300 de Seminarii informative,
- 168 de elevi au fost Implicati activ in luare deciziei prin elaborarea si inaintarea catre APL a 30 de Proiecte constand in: identificarea unei probleme locale, argumentarea ei pe baza de informatii de interes public, propunerea unei solutii si culegerea de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor.
- 550 cetateni au participat la 30 de evenimente Ziua Portilor Deschise in primariile din 30 de localitati.


| Rezultatele proiectului
    1. 30 profesori din 30 de licee din mediul rural al Reg. N-E formati ca Diseminatori pe termen lung de informatii si de formare cu privire le legile transparentei in APL,
2. 6 900 tineri informati prin brosura „Ghidul Portilor Deschise” cu privire la legile transparentei in APL (cu 900 mai mult decat estimarea initiala),
3. 6 450 tineri sensibilizati prin Seminarii Informative cu privire la legile transparentei in APL (cu 450 mai mult decat estimarea initiala),
4. 168 elevi implicati in Concurs de Initiativa Civica (cu 78 mai mult decat estimarea initiala),
5. 56 Proiecte de Initiativa Civica elaborate si inregistrate la 30 de primarii din mediul rural din Reg. N-E (cu 26 mai mult decat estimarea initiala; 8454 de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor),
6. 30 Zile ale Portilor Deschise derulate in 30 de APL rurale cu 550 participanti (cu 100 mai multi decat estimat initial),
7. Publicatii: brosuara informativa 7000 buc. „Ghidul Portilor Deschise”; brosura finala 1000 buc. "Culegere de Experiente Civice",
8. Materiale de promovare: 300 afise, 700 pliante, 6 000 fluturasi, 300 mape,
9. 1 masa rotunda cu 20 de participanti, 1 pagina web cu publicatii.
Unele proiecte ale elevilor s-au bucurat de o atentie deosebita a autoritatilor locale, fiind chiar puse in aplicare. Ca urmare a proiectului unor elevi, Primaria din localitate a amenajat un pod peste un parau care impiedica accesul elevilor la sediul liceului din localitate obligandu-i sa parcurga o ruta ocolitoare de cca. 5 Km. Problema a fost rezolvata de catre autoritati la presiunea elevilor in cadrul concursului.


| Bugetul proiectului (in RON)
    308024,07

| Parteneri
    Partener: Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara, 30 de unitati scolare de nivel liceal si 30 de primarii din mediul rural al Regiunii N-E.

| Website-ul proiectului
    http://larg-deschideti-poarta.fundatiacorona.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes