close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Colturi de Bucuresti 2013



| Organizator:
    Colturi de Bucuresti
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Contextul aparitiei prezentului proiect este cel al unui locuitor obișnuit al Bucurestiului. Punctul de pornire isi are inspiratia intr-o observatie pe care initiatorul acestui proiect a avut ocazia s-o faca in fermentul vietii zilnice. Este vorba de o inconsistenta afectiva, o tensiune emotionala, in raport cu spatiul urban, perceputa de sine ca insuficienta. Cauza acestui deficit de entuziasm pare sa rezide in absenta disponibilitatii de a scruta realitatea cu oarecare rabdare. Or, pana la a identifica nevoile unor terti beneficiari, garantul unei motivatii credibile este nevoia autorului insusi, determinata de scoaterea la lumina a acestei limite personale. Necesitatile beneficiarilor au facut obiectul unei identificari de a doua instanta tocmai pentru a nu nesocoti aceasta exigenta, proprie oricarui demers care aspira sa fie artistic.

| Scopul proiectului
    „Colturi de Bucuresti 2013” este un proiect video care isi propune sa cerceteze si sa aduca impreuna afectivitatile bucurestenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Misiunea lui consta, pe de o parte, in realizarea unor reportaje cu personalitati si oameni obisnuiti in masura sa exprime un atasament fata de un loc din Bucuresti, pe de alta parte, in stimularea indivizilor de a lua act de imensul fond afectiv asociat lui. Familiarizarea cu acest ataşament colectiv este cea care retrezeste, credem, mirarea in fata locurilor, cea care produce o necesara primenire a privirii.

Colturi de Bucuresti 2013 Colturi de Bucuresti 2013 Colturi de Bucuresti 2013

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    „Colturi de Bucuresti” este un proiect video care isi propune sa cerceteze si sa aduca impreuna afectivitatile bucurestenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Simtul comun pare cucerit de convingerea ca obligatorie, pentru evolutia interioara, pentru dobandirea unei relatii favorabile cu lumea, este cunoasterea unor locuri desemnate, generic, prin obiective turistice – cunoaștere nedublată, mai niciodata, de un real stimul interior. Altfel spus, un mod de a invata nedeterminat de curiozitate, de o minima inclinatie naturala, ci de o prea mare incredere in succesul acumularii de informatii. E o predispozitie care, in ciuda aparentei, alimenteaza confuzia si careia, credem, i se cere opusa o reactie. Asa stand lucrurile, misiunea noastră consta in stimularea spectatorilor de a lua act de imensul fond afectiv asociat unor locuri din Bucuresti – practic, capitalul lui intim, chipul lui mai profund – neavand alta consecinta decat o necesara, indispensabila, innoire a privirii. „Colturi de Bucuresti” aspira sa fie, pentru imboldul turistic, ceea ce cunoasterea adevarata este pentru invatatul pe de rost.

| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Rezultatul proiectului nu este altceva decat un bun cultural pus, in mod liber, in circulatie. Beneficiile celor care au avut acces la el sunt cele furnizate in mod obisnuit de orice produs artistic. E un demers care nu se rezuma la a livra informatii despre Bucuresti, el intretine, inainte de orice, o stimulare interioara celor care si-au dat prilejul de a se lasa iradiati de farmecul si discernamantul unor marturii inedite – nu doar autentice, ci si cu o viziune ampla asupra lumii. Umorul, intre altele, este o insusire a acestei viziuni. Capacitatea de a propune publicului un mod de a privi Bucurestiul cu oarecare detasare, daca nu de-a dreptul cu autoironie, este, credem, castigul vital al acestei intreprinderi. Cateva cifre. In decursul unui an de zile, proiectul a adunat aproximativ 400 de spectatori in proiectiile publice organizate, 6792 de vizitatori unici pe site-ul propriu, peste 15.000 de accesari pe canalul YouTube, peste 2000 de aprecieri pe pagina de FaceBook. In contextul devenirii Marsiliei Capitala Europeana a Culturii, un efect neasteptat a fost includerea proiectului in programul MARSEILLE-PROVENCE2013, prilejuindu-i, la inceputul lunii octombrie 2013, si prima proiectie internationala, in cadrul Muzeului de Arta Contemporana din Marsilia. De asemenea, proiectul urmeaza sa fie obiectul mai multor proiectii organizate in spatiul de limba germana, organizate de Institutul Cultural Roman din Viena.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    Institutul Cultural Roman, CreArT – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana Marsilia, Asociatia Mnemosyne, Fundatia Calea Victoriei, Idei Urbane, All about Romanian Cinema,

| Website-ul proiectului
    www.colturidebucuresti.net





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes